2018. november 20. kedd
Jolán napja

Karácsonykor sem muszáj halálra ennünk magunkat!

A karácsony a családi együttlét, pihenés és ajándékozás mellett akár akarjuk, akár nem, az evésről is szól. Ünnepek után a "bárcsak ne ettem volna ennyit!" mondat szinte minden munkahelyi beszélgetésben elhangzik. Pedig egy kis odafigyeléssel lehet egészséges dínomdánomot is tartani!

A karácsonyi szezon rituáléit szinte mindenki szereti. Az égősorral feldíszített ablakok, a családi összejövetelek, az ünnepi díszbe öltöztetett lakások, a fadíszítés, a tévében sugárzott klasszikus filmek és koncertek elvarázsolnak kicsiket és nagyokat egyaránt. Sajnos a felsoroltak mellett a hatalmas lakomák is az ünnepi szokások közé tartoznak és mire eljön a január, a kilók észrevétlenül felugrottak, a szervezet pedig küzd a felesleges kalóriákkal, az egészségtelen zsírokkal, a túl sok sóval és az annál is több cukorral.

Pedig nem feltétlenül kellene, hogy a január a szervezetünk rehabilitációjáról szóljon - írja Victoria Taylor brit dietetikus (British Heart Foundation) cikkében. Íme a szakember néhány tanácsa, amelyeket megfogadva egészségesen átvészelhetjük az ünnepeket és nemcsak mi, hanem a hozzánk látogató családtagok is.

 

Okos snackek

Karácsony legfontosabb eseménye a 24-i vacsora. Ha aznap kiadósan reggelizünk, elkerülhetjük, hogy egész nap nassoljunk, szaloncukrot majszoljunk, míg végre az asztalhoz ül a család. Reggelizzünk tojást, sajtot teljes kiőrlésű kenyeret vagy pirítóst - az is teljes kiőrlésű legyen!

Vendégvárónak készítsünk apró falatokat - kisebb adag, kevesebb kalória - lehetőség szerint kevés szénhidráttal és sok zöldséggel. A díszítésnél is gondoljunk a kalóriára: majonézcsík helyett egy petrezselyemlevéllel díszítsünk.

A gyümölcsök sem csak díszítőelemek, vagy a mikuláscsomag tartozékai! Építsük be a napi öt étkezésünkbe, de a vendégeknek is kínálhatjuk akár a desszert mellé is!

 

A karácsonyi vacsora

A hal kifejezetten egészséges! A halászlé klasszikusan pontyból készül, ami a könnyen emészthető fehérje mellett a benne található zsírsavak miatt is egészséges. A többszörösen telítetlen hosszú szénláncú zsírsavaknak nagy szerepük van az érfalak rugalmasságának megőrzésében. Ezek a zsírsavak segítenek megelőzni az érelmeszesedés, valamint a magas vérnyomás kialakulását. (Új védjegy segíti a fogyasztók bizalmának elnyerését) A halak - különösen a tengeri uszonyosok - kevés koleszterint tartalmaznak, ám nagy mennyiségben található bennük a szervezet számára fontos foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium, továbbá rendkívül gazdagok A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminokban, a tengeri ikrában pedig sok a C-vitamin. A halhús jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát. Ezek csecsemőkortól egészen az időskorig fontosak a szervezetnek, hiszen nem csak a fejlődéshez nélkülözhetetlen, hanem a demencia és a stroke ellen is hatásos fegyver, emellett bizonyos súlyos szembetegségeket is megelőz - írja az egészségtükör.hu.

 

10818.jpgVannak családok, ahol pulyka kerül a karácsonyi asztalra. A pulyka is alapvetően sovány hús, a pulykamell zsírtartalma az egyik  legalacsonyabb a húsok között, miközben arányaiban a legtöbb egyszeresen vagy többszörösen telítetlen (esszenciális) zsírsavat tartalmazza. A bőrét viszont érdemes eltávolítani, ha nem szeretnénk zsírt fogyasztani.

A köretet is érdemes körültekintően kiválasztani: párolt vagy főtt - a sütéssel már sokat veszít a zöldség a tápértékéből - répával és brokkolival igazi karácsonyi hangulatot varázsolhatunk a tányérunkra szemben a magas szénhidrát-tartalmú rizzsel és krumplival. Ha mindenképp szeretnénk rizst is tálalni, válasszuk az egészségesebb barna rizst, akkor is, ha ennek az elkészítési ideje hosszabb, mint a fehér változaté. A barna rizst háromszoros vízben főzzük (a hagyományos rizsnél elég az egy adag rizs, két adag víz arány) körülbelül egy órán át, majd fedő alatt hagyjuk még párolódni. Megéri az időráfordítást, hisz a szervezet működése szempontjából hasznos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, és magas rosttartalmának köszönhetően az emésztési folyamatokra is jó hatással van (a székrekedéstől kezdve egészen a vastagbél-megbetegedések kezeléséig ajánlják).

 

A sóval bánjunk óvatosan és a tányér méretével is hozzájárulhatunk a kevesebb kalóriabevitelhez: bár most a nagy tányér a divat, egy kisebb kevésbé csábít a mértéktelen habzsolásra. Ha valaki éhes marad, szedhet újból. (Tudta? A japánok többek között azért egészségesebbek, mint más nemzetek, mert táplálkozásuk egyik fontos jelmondata: csak addig egyél, amíg 80 százalékban jól nem laksz!)