Együnk halat, jót tesz!
A Bajai Halfőző Fesztiválon mintegy ezerötszáz bogrács alatt gyújtották meg a tüzet a Bács-Kiskun megyei városban. Nagy István agrárminiszter az eseményen célként jelölte meg, hogy emelkedjen az országos halfogyasztás átlaga.
Az agrárminiszter az ünnepélyes tűzgyújtás előtt a bajai városháza udvarán elmondta, hogy a bajaiak és a környékbeleik tízszer több halat fogyasztanak, mint az ország más részein élők: évente nyolcvan kilogrammot. Ezt a példát a miniszter szerint mindenkinek követnie kellene, mivel a hal nagyon egészséges, a magyar tavi gazdaságok kiválóak, "tehát olyan termék és lehetőség van a kezünkben, amellyel élni kell". Éppen ezért a következő időszak egyik célja az országos halfogyasztás átlagának növelése - tette hozzá. Magyarország büszke a bajai halászlére, és ezért védelem, oltalom alá helyezte - mondta, példaértékűnek nevezve a halétket övező hagyományt, azt, ahogyan megbecsülik, és részévé vált a helyiek mindennapi életének.
A magyar lakosok többsége tisztában van a halból készült ételek pozitív élettani hatásaival, ennek ellenére a hazai halfogyasztás alig ötöde az európai átlagnak.
Jó a szívnek, jó az érrendszernek
A halételek túlnyomórészt olyan hasznos zsírsavakat tartalmaznak, amelyek kifejezetten védik a szívet és az érrendszert. Részben a túlsúlyosak és elhízottak magas és egyre növekvő arányára vezethető vissza a szív- és érrendszeri problémák miatt bekövetkező halálesetek nagy száma is. Magyarországon a halálozások mintegy fele mögött szív- és érrendszeri megbetegedések állnak. A fő ok pedig a nem megfelelő életmód, beleértve a helytelen táplálkozást is.
„A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából különösen fontos lenne, hogy a húsfogyasztáson belül nagyobb szerepet kapjanak a szívbarát, telítetlen zsírsavakban gazdag halételek, szemben a szív-érrendszer vonatkozásában kedvezőtlen, többségében telített zsírsavakat tartalmazó húsételekkel” – hívta fel a figyelmet korábban a Ritmus.hu-n Varga Anita, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet dietetikus szakértője.
Nyitókép: Pixabay