2024. május 08. szerda
Mihály napja

Mit hoz a jövő? Újévi fogadalmak

Az új esztendőt tiszta lappal kezdjük, ilyenkor minden lehetségesnek tűnik: tervekkel, fogadalmakkal, ígéretekkel várjuk a jövőt. Azonban ez ritkán sikerül…

Az újévi fogadalmak legnagyobb problémája általában, hogy január második hetére valahogy feledésbe merülnek. Ennek ellenére úgy tűnik, szeretjük ezt a hagyományt, és még ha nem tudjuk is minden fogadalmunkat maradéktalanul betartani, minden évben elhatározzuk magunkat. A legnépszerűbb fogadalmak között szerepel: a fogyás, több mozgás, egészséges életmód, több alvás, dohányzás abbahagyása, spórolás, tanulás, másoknak való segítés, megházasodás vagy valami újnak a kipróbálása.

 

Néha csak napokig tart a fogadalom5070.jpg

Görög Nóra vallomása arról szól, hogyan nem kell fogadalmakat tenni: „Minden évben többször teszek fogadalmat, hogy lefogyok, aztán borul az egész, pedig nem ártana egy kis gyorsítás, ha nem nyolcvan éves mamikaként szeretnék karcsúvá válni. Most a karácsonyi időszakra is vékonyként készültem. Reggel két alma, és büszkén újságoltam a fiaimnak, hogy nem vagyok éhes. Persze nem hittek nekem. Aztán nekiálltam főzőcskézni. Kalóriaszegény csőben sült karfiol? Megcsináltam, s ha már úgyis sütök, engedtem a gyerekek rábeszélésének, és a karfiol mellé betettem egy tepsi áfonyás muffint is. A karfiol nagyon finom lett. Állítólag a muffin is. Csak a gyomrom ne égne a savtól…

 

Délután egy „zsírolvasztó” fürdőt vettem. Állítólag ha negyed kiló tengeri sót teszek egy kád vízbe és abban 20 percig áztatom magam, akkor méregtelenít, vízhajtó hatású, és a bőröm is feszesebb lesz. Lehet, de én ezt már soha nem fogom megtudni: aranyáron vettem a tengeri sót, áztattam magam, mintegy öt percig. Aztán a gyümölcskúra hatása kiparancsolt a kádból. Végül úgy döntöttem, nem fogom magam rosszul érezni, csak azért mert rosszabb időkre tartalékolom a fölös kilóimat. Karácsonyra nem leszek vékony? Hát majd az új évben mindent megteszek ezért.”

Nóra szerint ez segít, ha újrakezdünk:

1. Egy nap alatt nem lehet mindent tartósan megváltoztatni.

2. A szépségért nem szenvedni kell, inkább másként élni.

3. Néha önzőnek kell lenni. Miért ne ehetne az egész család párolt zöldséget?

 

Boldog új életet…5071.jpg

„Öt évvel ezelőtt, éppen szilveszter éjszakáján hoztam meg életem egyik legfurább döntését. Az az este döbbenetes változásokat hozott. Egy szállodában buliztunk, s éjfélkor Tamás azt súgta a fülembe a BÚÉK helyett, hogy el akar válni, s másnap elköltözik. Soha nem felejtem el azt az érzést” – meséli Szirmai Anna, aki jópofa ígéretek helyett akkor csak annyit fogadott meg, hogy férje mindent visszakap tőle, amivel bántotta őt. „Mivel, a házasságunk alatt folyamatosan megcsalt, megfogadtam, hogy addig meg sem állok, amíg száz pasim nem lesz. Persze dühös voltam, és spicces. De a kimondott szavak erősek, mert másnak feliratkoztam két társkereső honlapra is. Már a január úgy telt, hogy randizgattam férfiakkal, pont, mint húszévesen kellett volna. Túl az ötvenen, elhagyva, be is zárkózhattam volna, s persze nem feküdtem le 100 pasassal, de rájöttem, hogy van még keresnivalóm a világon. A felnőtt gyerekek, a félrement házasság még nem jelenti azt, hogy le kéne húznom a rolót. Szóval jó döntés volt a bosszúállás ígérete, még ha nem is az sült ki belőle, amit ígértem.”

Anna szerint ez segít, ha újrakezdünk:

1. Készülj fel minden lehetőségre!

2. Légy rugalmas!

3. Ne érdekeljen mások negatív véleménye!

 

Fontos célért könnyebb küzdeni5066.jpg

Pásztor László életmód tanácsadó szerint a fenti esetekből is jól látszik, hogy a fogadalmaknak csak akkor van értelme, és változást hozó szerepe, ha komoly okunk van rá, vagy valami megálljt parancsoló dolog történt az életünkben. Egy durva figyelmeztető jel olyan erőt ad a változáshoz, amely nélkül nagyon nehéz eltérni a megrögzött szokásainktól. „Jó példa rá, hogy szilveszter után mindig tele vannak a konditermek olyanokkal, aki úgy döntöttek, sportolni fognak, aztán három hét múlva visszaáll a régi rend.”

 

A szakember szerint mi magunk is tehetünk azért, hogy erős motivációnk legyen a hosszú távú elköteleződéshez. „Keressünk egy olyan célt, amiért úgy érezzük, muszáj kitartanunk. Egy állás érdekében, vagy egy lehetséges szerelemért könnyebben dobunk le tíz kilót, mint egy kósza ígéret miatt. Ha nincs cél, akkor hiábavaló a fogadalom.”

 

Szeifert Zsuzsa asztrológus, grafológus viszont úgy látja, a fogadalmak témája mindenkinek a személyiségéből fakad, tehát nagy eséllyel véghezvihető. A lényeg, hogy ne megvalósíthatatlan célt tűzzön ki az illető maga elé.

 

Minden kedves olvasónknak boldog új évet kívánunk!

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban