2024. május 04. szombat
Mónika és Flórián napja

Mosolyt fakaszt a narancssárga

A színek jókedvűvé, egészségesebbé, energikusabbá tehetnek, de idegesek, betegek is lehetünk tőlük. Hogy melyik szín, hogyan hat ránk, mit kedvelünk és mit nem, az sok mindentől függ.

Más színeket kedvelnek a hegyvidéken, vagy síkságon élők, mást egy afrikai, egy német, egy amerikai vagy francia. A nők a sárgákat és az ibolyát, a férfiak a kéket és a zöldet. De, míg a férfiak ennyire egyszerűen döntenek, a nők bonyolultabban válogatnak.

 

Korfüggő színszerelem

A pirosat és a nara752.jpgncsot együtt, például szinte minden nő nagyon kedveli, kivéve a 20-30 éves korosztályt, akik a meleg narancsot feltűnően jobban szeretik, mint a pirosat. Ugyanakkor a lázas betegek nem bírják ezeket a tónusokat, a fázékonyak, a vérszegények, és az öregek pedig kifejezetten kedvelik.

 

Érdekes, és az idősebb generációról képzelt előítéleteink alapján (miszerint inkább a világos, tört árnyalatokat kedvelik) meglepő tény, hogy a nők 19 éves korukig előnyben részesítik a határozottan telt színeket, aztán 20 és 50 éves koruk között inkább a tört színárnyalatokat preferálják, majd túl az ötödik x-en visszatérnek a telt árnyalatokhoz. A hideg-meleg színek tekintetében is van egy különleges korszak, amikor a nőkre egyébként jellemző meleg színektől eltérően, a szebbik nem a hideget kedveli, méghozzá 17-19 éves korukban.

 

A sárga új energiát ad

 

A sárga a Napot, a világosságot és a nyitottságot szimbolizálja. Erőt és energiát kölcsönöz, nyitottá tesz az új iránt és motivál bennünket. Aki azonban hajlamos az idegeskedésre, a sárga szín helyett inkább a nyugtatóbb narancsot válassza, mely élénkít, s egyben ellazít. Sőt az étvágyat is javítja!

A színterapeuták szerint, ha kétségbe vagyunk esve, nem látunk kiutat a bajból, narancsos színekkel vegyük körbe magunkat.

Reggel például egy sárga tusfürdővel, vagy narancssárga törülközővel hozhatjuk formába magunkat.

Hangulatruhatár

Otthonunk színei mellett az is meghatározza a hangulatunkat, hogy mit viselünk. Vagy inkább a hangulatunk alapján választjuk ki az aznapi kedvenc színt és öltözéket? „A kényelmi szempontokat vagy a megszokást leszámítva gyakorlatilag csak a hangulatunk, önértékelésünk befolyásolja az öltözködésünket – mondja Dienes Orsolya stílustanácsadó. – De, amíg az önértékelésünk rányomja a bélyeget az egész ruhatárunkra, addig a hangulatunk szerencsére csak az aznapi öltözékünket vághatja haza. Éppen ezért, ha komolyabb változást szeretnénk az életünkben, érdemes újragondolni a színeinket. Nem ítélem el az »amilyen a hangulatom, olyan ruhát veszek fel« hozzáállást, de azt azért mindenképp érdemes átgondolni, hogy ezzel komoly üzenetet hordozunk magunkról. Egyfajta irányjelző ez a többi ember számára.

Gondoljunk csak néhány sztereotípiára, mint például: aki feketét visel, valószínűleg gyászol vagy csak nagyon elegáns; s míg a fehér párja a tisztaság, a piros a feltűnőség, az önbizalom, a szenvedély színe, a pasztellek pedig kislányos bájt, könnyedséget adnak. Leegyszerűsítve: bátran öltözzünk a hangulatunkhoz, de csak akkor, ha azt kiemelni és nem elrejteni szeretnénk! És igen, érdemes rossz hangulat idején is vidámabb darabokat választani, mivel néha óhatatlanul is szembejön egy tükör, ahol nem mindegy, hogy ki néz vissza ránk.”

 1739.jpg

Szivárványszín étrend

Azt régóta tudjuk, hogy a gyümölcsök és a zöldségek rendszeres fogyasztásának fontos szerepe van az egészségünk fenntartásában. A rostbevitel, a vitaminok és a különböző enzimek szabályozzák szervezetünk működését, megakadályozzák a különböző betegségek kialakulását, egyes szerveink hibás működését.

 

Bizonyos elméletek szerint akkor is egészségesek lehetünk, ha alacsony tápértékű étrenden élünk, s közben megfelelő összetételű és mennyiségű vitamin- és ásványi anyag készítménnyel egészítjük ki az étrendünket. Azonban az elmúlt években egyre több olyan fitotápanyagot –a növényekben természetes módon előforduló anyagot fedeztek fel –, melyek fogyasztása csökkenti számos betegség, például a rák és a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Általában ezek az anyagok felelősek a növények természetes színéért és ízéért.

 

A színes étkezés divatja egyébként nem mai keletű, már az ókorban is törekedtek arra, hogy minél tarkább legyen az ételsor. Ma már azt is tudjuk, hogy a színkavalkád nem csak étvágy- és emésztésjavító, de öregedésgátló, természetes gyulladáscsökkentő, rákmegelőző, trombózis gátló, vérnyomás szabályozó hatással is rendelkezik. Virág Anita fitoterapeuta szerint színes patikai bogyók helyett érdemes inkább a színes bogyós gyümölcsöket fogyasztani, hiszen a stressz, vagy éppen a dohányfüst és más kemikáliák negatív hatásait jórészt ezekkel is kivédhetjük.

 

Magas klorofil-, folsav-, vas- és kalciumtartalmuk miatt a méregtelenítéshez, illetve a méreganyagok hatásainak kivédéséhez kiválóak a zöld színű nyersételek. A sárga növényi táplálékok az anyagcsere fokozása mellett jó hatással vannak a vékony- és vastagbélre, de az idegrendszerre is, segítenek normalizálni a vérnyomást, hatóanyagaik védik a bőr és a szem sejtjeit.

1740.jpg
 

A szív- és érrendszeri megbetegedések esetén, rákmegelőzésre, gyulladáscsökkentésre gyakran javasolják még a piros ételeket, melyek többek között likopint és antocianint, ellágsavat, kvercetint és heszperidint tartalmaznak. A kék és lila zöldségek és gyümölcsök pedig támogatják a retina egészség, csökkentik a koleszterin szintet, fokozzák az immunrendszer aktivitását, elősegítik az egészséges emésztést, javítják a kalcium és egyéb ásványi anyagok felszívódását.