2024. május 08. szerda
Mihály napja

Vízkezelés tejjel, mézzel

Az egészségi állapotunk egyik leghűebb tükre a bőrünk. Ha száraz, berepedezett és színtelen, bizonyára nem kellő mennyiségű vizet fogyasztunk. A szél, a napfény vagy a dohányzás szintén öregíti és ráncosítja a bőrt. Az életmódból fakadó hibákat krémekkel és kozmetikai kezelésekkel ellensúlyozhatjuk.

3609.jpgA bőr, mint legnagyobb szervünk az emberi test vízháztartásának harmadát tárolja: normál esetben a felszíni rétegek akár 25 százalék vizet tartalmaznak, bőrszárazság esetén és idős korban pedig csupán 10 százalék körül.

 

A belső hidratálás elengedhetetlen, de még a kellő mennyiségű folyadékbevitel mellett is előfordulhat, hogy a bőr vízhiányossá és ettől ráncossá válik, ha a bőr természetes vízmegkötő-anyagai – a legfelső szaruréteg saját zsírjai – nem úgy dolgoznak. Különösen a nyári intenzív napsütéses időszakban elengedhetetlen a vízpótlás.

 

Aquaporin

 

1988-ban az amerikai molekuláris biológus Peter Agre sikeresen izolált egy olyan fehérjét, amely nélkül a víz nem jutott a sejtek belsejébe. Az ilyen tulajdonságú fehérjéket később aquaporinoknak nevezték el.

 

A bőrben lévő mikroszkopikus méretű csatornák (aquaporin-3) a vízmolekulák szállítását szabályozzák sejtről sejtre. 2003-ban Peter Agre kémiai Nobel-díjat kapott a sejtmembránban lévő víz-, illetve ioncsatornák működési mechanizmusának feltárásáért.

 

Ma már a bőr hidratáltságát helyreállító kozmetikai kezelések valamint krémek épülnek a felfedezésre, amely szerint a aquaporin-3 csatornák serkentésével nő az irha és felhám közötti vízáramlás. Miután így a szaruréteg hidratáltabb lesz, a bőr feszesebb, ellenállóbb lesz és csökken a ráncok mennyisége, mélysége.

Arcraszabott krémek

Egyrészt genetika, másrészt életmód kérdése, hogy kin mikor jelennek meg az első csíkok. Tulajdonképpen az arc „használatának” köszönhetően a mimikai ráncok már 20-25 éves korban feltűnnek, de hogy milyen hamar válnak mély barázdává az már rajtunk múlik. Az elsődleges káros hatás a napsugárzás, a dohányzás, de ide sorolják a légszennyezettséget, az egyoldalú táplálkozást és a mozgásszegény életmódot is. A vízhiány szintén bizonyítottan hozzájárul a ráncok kialakulásához.

 

A napi folyadékfogyasztás mellett – és nem helyett – különböző kozmetikumok segítik a vízpótlást. Hiába használunk bármilyen drága ránctalanító krémet, a hidratálók alapvető kellékek: a megfelelő víztartalmú bőr ugyanis ötször-tízszer olyan gyorsan fogadja be bármilyen krém hatóanyagait, mint a száraz.


Az elsődlegesen vízből és olajokból álló hidratáló szerek külsőleg növelik a bőr víztartalmát. Érdemes vizes kézzel felkenni az arcra, mert így gyorsabban beszívódik és hamarabb simítja el az egyenetlenségeket. Kozmetikusok általában azt ajánlják, hogy a bőrön finom védőréteget képző hidratálót reggel, míg a regenerálásra szolgáló szérumot inkább este használjuk.


Az igazán hatásos vízpótláshoz bőrreszabott készítményt érdemes vásárolni: más összetételű krémre van szüksége annak, akinek a bőre petyhüdt, száraz vagy valójában zsíros, de az érzete és a felszíne nagyon száraz.


A méz szintén köti és tartja a vizet, ezért számos hidratáló termék alapanyaga, sőt az érzékeny bőrre is kiváló lehet. Nem feltétlenül kell nagyon drága mézes krémet vásárolni, megoldás lehet az is, ha egy kis csészényit a fürdővízbe öntünk belőle. A házilag készített tejes-mézes arcmaszkot is érdemes kipróbálni. Az így kapott sűrű szirupot tíz-tizenöt perc után langyos vízzel kell lemosni. Ha ezt a műveletet rendszeresen megismételjük, néhány héten belül már láthatóan simábbá és feszesebbé válik az arcbőr.

 

Vizező kezelések

Bármelyik vízpótló3610.jpg módszer előtt hasznos lehet egy radírozás. Az elhalt hámsejtek, a megvastagodott szaruréteg akadályozza a bőrt a lélegzésben és abban is, hogy felszívja a készítményeket.


A krémeknél intenzívebb hatása lehet a kozmetikákban alkalmazott hidratálási eljárásoknak. Az alacsony áramerősségű elektromos árammal például egyetlen kezeléssel akár 6-8 milliliter vizet, illetve különböző vízben oldott hatóanyagokat tudnak bejuttatni a bőrbe. Az iontoforézis típusú kezeléseket általában havonta megismétlik mindaddig, amíg a bőr megfelelő állapotát elérik.


Az ultrahangos kezelések hasonló célt szolgálnak, de ily módon olajban oldódó vitaminok is bevihetők a bőr alá, bárhová. Míg az iontoforézis az érzékenyebb területeken nem ajánlott, ez akár a szem környékén is alkalmazható.

 

Bőrvitaminok3613.jpg

C-vitamin: Nélkülözhetetlen a petyhüdtséget gátló kollagén előál-lításához. Kiváló antioxidáns és fokozza a hegek begyógyulását.

 

E-vitamin:Természetes ránctalanító, megköti a káros szabad-gyököket.

 

B-vitamin: B2 (Riboflavin) nélkül bőrünk kiszárad, a szájzug kirepedezik, B6 hiányában pikkelyes, száraz, ekcémás lehet az arcunk, a B9 (Folsav)-hiány következménye pedig sápadt és fakó bőr. A ráncok kialakulásának megelőzésében nélkülözhetetlen még a B3-(Niacin), a B5- (Pantoténsav), a H- (Biotin) valamint a B6-(Piridoxin) vitamin.

 

Ásványi anyagok: A cink, szelén és vas is fiatalító. A cink a pattanások, a vas a fakó bőrszín a szelén pedig erősíti az A- és C-vitamin valamint a cink hatását.

(Forrás: Vitaminsziget.com)

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban