4 ok, amiért egészségesebbek a bioélelmiszerek
Pontosan mik is a bioélelmiszerek előnyei az egészségünkre nézve? Ahány tanulmány született, annyi következtetést vontak le belőle. Összegyűjtöttük azokat a leggyakoribb állításokat, amik az organikus hozzávalók mellett szólnak.
Amerikában nemrég vette meg az Amazon a Whole Foods nevű bioélelmiszeráruházláncat, bizonyítva, hogy az Amazon tulajdonosa, Jeff Bezos szerint van üzleti fantázia és növekedési lehetőség az egészséges táplálkozásban.
Egy 2006-os felmérés szerint az emberek két okból választják a bioélelmiszereket: mert a termesztésük környezetkímélő, de leginkább azért, mert az emberi szervezetnek is egészségesebb az organikus élelmiszerek fogyasztása. A Time magazin utánanézett, milyen vizsgálatok támasztják alá az utóbbi vélekedést.
Kevesebb kemikália és nehézfém
A nem organikus módon termesztett zöldségeket és gyümölcsöket szintetikus rovarirtókkal és műtrágyával kezelik. Ugyan ezek használatát számos országban biztonságosnak nyilvánították abban a mennyiségben, amennyi az élelmiszernövényeket éri, de egészségügyi szakértők figyelmeztetnek, hogy így is bántalmakat okozhatnak a szervezetünkben, főleg ha rendszeresen ki vagyunk téve nekik - márpedig ez elkerülhetetlen.
A Monsanto Roundup gyomirtóját például "valószínűleg rákkeltőnek" nyilvánították, a Klórpirifosz rovarirtót pedig összefüggésbe hozták bizonyos fejlődési rendellenességekkel. Egyes vizsgálatok azt is megpengették, hogy a rovarirtók felhalmozódása a gyerekek szervezetében lehet az oka annak, hogy oly sokan szenvednek ADHD-től, vagyis figyelemzavaros hiperaktivitástól.
Ismeretes, hogy egy újszülött vérében átlagosan akár kétszáz-kétszázötvenféle mesterséges kemikália is lehet, mert az anyja véréből kapja. A szülő pedig az élelmei útján jut hozzájuk.
A British Journal of Nutrition szaklapban napvilágot látott 2014-ben egy metaelemzés, mely több korábbi vizsgálatot összegzett, s azt mondta ki, hogy az organikus élelmiszereknél nemcsak kisebb az esélye, hogy kimutatható bennük rovarirtó szer, de annak köszönhetően, hogy más módokon történik a "megtermékenyítés" elősegítése (nem műtrágyával), 48 %-kal kisebb az esélye, hogy kadmiumot is találnak bennük, ami olyan nehézfém, mely rendkívül toxikus és hajlamos felhalmozódni a májban meg a vesékben.
Nincs bennük antibiotikum és mesterséges hormon
Az élelmiszeripari multik hatalmas hodályokban tenyésztik a jószágokat, ahol tulajdonképpen a saját ürülékükben tocsognak a szárnyasok vagy éppen a szarvasmarhák. Mivel ilyen körülmények között könnyen elkapnak mindenféle fertőzést, védekezésképpen telenyomják őket antibiotikumokkal. Csakhogy a túlzott antibiotikumhasználat miatt a kórokozók rezisztensekké váltak.
A szárnyasokba ráadásul mesterséges növekedési hormonokat is tömnek, hogy minél hamarabb nőjenek. A teheneknél ugyanez azt szolgálja, hogy több tejet adjanak. Az organiuks módon tenyészett jószágokban nem találhatók meg a szintetikus hormonok, melyeket az emberekben növelik a rák kialakulásának esélyét.
Több bennük az Omega-3 zsírsav
Egy 2016-os tanulmány állította, hogy az organikus húsban és tejben 50 %-kal több Omega-3 zsírsav is lehet, ami egészséges telítetlen zsírsav. Az organikus tejben kevesebb a telített zsírsav, mint a nem organikus tejben.
Az organikus módszerekkel tenyésztett állatokat többet terelik ki a szabad levegőre legelni, s étrendjük is természetes. Azt legelik, amit a természet nyújt nekik, nem kapnak mesterséges tápszereket.
Ha organikus húsok és tej fogyasztására állunk át, akkor úgy növelhetjük az Omega-3 zsírsav-bevitelt, hogy közben nem növeljük a kalóriabevitelt vagy a telített zsírsavak fogyasztását.
Több antioxidáns
Egy 6 éven át tartó kutatás, melynek eredményét a Journal of Agricultural and Food Chemistry szaklapban tették közzé, arra jutott, hogy az organikus hagyma 20 %-kal több antioxidánst tartalmaz, mint nem organikus társa. De több hasonló állítás nem nagyon található a szakirodalomban.
Arról tehát nincs kialakult nézet, hogy az organikus élelem szükségszerűen táplálóbb-e. A vizsgálatok nem tudták egyértelműen kimutatni, hogy tápanyagokban (vitaminokban, ásványokban) gazdagabb-e, mint a nem organikus élelmiszerek.
Szakértők szerint egészségügyi szempontból az allergiákban szenvedők, a terhes nők, az idősek és a gyerekek nyerhetnek a legtöbbet azzal, ha beiktatnak organikus dolgokat az étrendjükbe. Ugyanakkor az, hogy teljesen átálljanak organikusra az túl költséget opció, a többség anyagilag nem tudná megengedni magának.
Ezért azt tanácsolják, hogy azokban az ételkategóriákba igyekezzünk minél inkább organikus irányvonalat követni, amiket a legsűrűbben fogyasztunk: ezek a tejtermékek, tojás és hús.