2017. augusztus 24. csütörtök
Bertalan és Jonatán napja

4 ok, amiért egészségesebbek a bioélelmiszerek

Pontosan mik is a bioélelmiszerek előnyei az egészségünkre nézve? Ahány tanulmány született, annyi következtetést vontak le belőle. Összegyűjtöttük azokat a leggyakoribb állításokat, amik az organikus hozzávalók mellett szólnak.

Amerikában nemrég vette meg az Amazon a Whole Foods nevű bioélelmiszeráruházláncat, bizonyítva, hogy az Amazon tulajdonosa, Jeff Bezos szerint van üzleti fantázia és növekedési lehetőség az egészséges táplálkozásban.

Egy 2006-os felmérés szerint az emberek két okból választják a bioélelmiszereket: mert a termesztésük környezetkímélő, de leginkább azért, mert az emberi szervezetnek is egészségesebb az organikus élelmiszerek fogyasztása. A Time magazin utánanézett, milyen vizsgálatok támasztják alá az utóbbi vélekedést.

 

Kevesebb kemikália és nehézfém

9730.jpgA nem organikus módon termesztett zöldségeket és gyümölcsöket szintetikus rovarirtókkal és műtrágyával kezelik. Ugyan ezek használatát számos országban biztonságosnak nyilvánították abban a mennyiségben, amennyi az élelmiszernövényeket éri, de egészségügyi szakértők figyelmeztetnek, hogy így is bántalmakat okozhatnak a szervezetünkben, főleg ha rendszeresen ki vagyunk téve nekik - márpedig ez elkerülhetetlen.

A Monsanto Roundup gyomirtóját például "valószínűleg rákkeltőnek" nyilvánították, a Klórpirifosz rovarirtót pedig összefüggésbe hozták bizonyos fejlődési rendellenességekkel. Egyes vizsgálatok azt is megpengették, hogy a rovarirtók felhalmozódása a gyerekek szervezetében lehet az oka annak, hogy oly sokan szenvednek ADHD-től, vagyis figyelemzavaros hiperaktivitástól.

 

Ismeretes, hogy egy újszülött vérében átlagosan akár kétszáz-kétszázötvenféle mesterséges kemikália is lehet, mert az anyja véréből kapja. A szülő pedig az élelmei útján jut hozzájuk.

A British Journal of Nutrition szaklapban napvilágot látott 2014-ben egy metaelemzés, mely több korábbi vizsgálatot összegzett, s azt mondta ki, hogy az organikus élelmiszereknél nemcsak kisebb az esélye, hogy kimutatható bennük rovarirtó szer, de annak köszönhetően, hogy más módokon történik a "megtermékenyítés" elősegítése (nem műtrágyával), 48 %-kal kisebb az esélye, hogy kadmiumot is találnak bennük, ami olyan nehézfém, mely rendkívül toxikus és hajlamos felhalmozódni a májban meg a vesékben.

 

Nincs bennük antibiotikum és mesterséges hormon

9731.jpgAz élelmiszeripari multik hatalmas hodályokban tenyésztik a jószágokat, ahol tulajdonképpen a saját ürülékükben tocsognak a szárnyasok vagy éppen a szarvasmarhák. Mivel ilyen körülmények között könnyen elkapnak mindenféle fertőzést, védekezésképpen telenyomják őket antibiotikumokkal. Csakhogy a túlzott antibiotikumhasználat miatt a kórokozók rezisztensekké váltak.

A szárnyasokba ráadásul mesterséges növekedési hormonokat is tömnek, hogy minél hamarabb nőjenek. A teheneknél ugyanez azt szolgálja, hogy több tejet adjanak. Az organiuks módon tenyészett jószágokban nem találhatók meg a szintetikus hormonok, melyeket az emberekben növelik a rák kialakulásának esélyét.

 

Több bennük az Omega-3 zsírsav

Egy 2016-os tanulmány állította, hogy az organikus húsban és tejben 50 %-kal több Omega-3 zsírsav is lehet, ami egészséges telítetlen zsírsav. Az organikus tejben kevesebb a telített zsírsav, mint a nem organikus tejben.

Az organikus módszerekkel tenyésztett állatokat többet terelik ki a szabad levegőre legelni, s étrendjük is természetes. Azt legelik, amit a természet nyújt nekik, nem kapnak mesterséges tápszereket.

Ha organikus húsok és tej fogyasztására állunk át, akkor úgy növelhetjük az Omega-3 zsírsav-bevitelt, hogy közben nem növeljük a kalóriabevitelt vagy a telített zsírsavak fogyasztását.

 

Több antioxidáns

Egy 6 éven át tartó kutatás, melynek eredményét a Journal of Agricultural and Food Chemistry szaklapban tették közzé, arra jutott, hogy az organikus hagyma 20 %-kal több antioxidánst tartalmaz, mint nem organikus társa. De több hasonló állítás nem nagyon található a szakirodalomban.

Arról tehát nincs kialakult nézet, hogy az organikus élelem szükségszerűen táplálóbb-e. A vizsgálatok nem tudták egyértelműen kimutatni, hogy tápanyagokban (vitaminokban, ásványokban) gazdagabb-e, mint a nem organikus élelmiszerek.

Szakértők szerint egészségügyi szempontból az allergiákban szenvedők, a terhes nők, az idősek és a gyerekek nyerhetnek a legtöbbet azzal, ha beiktatnak organikus dolgokat az étrendjükbe. Ugyanakkor az, hogy teljesen átálljanak organikusra az túl költséget opció, a többség anyagilag nem tudná megengedni magának.

Ezért azt tanácsolják, hogy azokban az ételkategóriákba igyekezzünk minél inkább organikus irányvonalat követni, amiket a legsűrűbben fogyasztunk: ezek a tejtermékek, tojás és hús.