2024. május 05. vasárnap
Györgyi napja

A szívbetegségek forradalmian új megközelítése

Mindössze pár hónappal azután, hogy az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association) visszavonta az élelmiszerek koleszterintartalmára vonatkozó figyelmeztetéseit, a szívbetegségekkel kapcsolatos koleszterin-teória ismét egy nagy ütést kapott.

Az ‘American Journal of Cardiovascular Disease’ szakfolyóirat arra vonatkozó a tudományos bizonyítékot tett közzé, hogy az érelmeszesedést, a szívroham és a sztrók legfőbb okát, alapvetően nem a vér magas koleszterinszintje idézi elő. Az érelmeszesedés valójában a vérerek szerkezeti gyengeségének következményeképp alakul ki, melyet a C-vitamin kóros hiánya okoz.

 

Az alapvető dilemma2355.jpg

A szívroham, sztrók és egyéb szív- és érrendszeri betegségek együttesen a legelterjedtebb betegségek a Földön, több mint 17 millió halálos áldozattal. A már járványszerű méreteket öltő betegség terjedése folyamatos, amely azt bizonyítja, hogy a betegség igazi okát eddig még nem sikerült megérteni. Sőt, a jelenlegi hipotézis, miszerint a vér magas koleszterinszintje váltja ki a kardiovaszkuláris betegségeket, nem válaszolja meg a kardiológia legalapvetőbb kérdését: a koleszterin koncentrációja ugyanakkora az artériákban, mint a vénákban.

 

Akkor miért csak az artériákban keletkeznek lerakódások – és a vénákban miért nem? Sőt, miért alakulnak ki szinte mindig a koszorúerek ugyanazon a kis szakaszán – de csak ritkán más szervekben? Vagy az állatvilágban miért szinte ismeretlen az érelmeszesedés, mely az emberek egyik meghatározó ismertetőjegyévé vált?

 

2354.jpg

 

C-vitamin az erekért

2356.jpgA kaliforniai Dr. Rath Kutatóintézet egy egyedülálló állatmodellt hozott létre. Ez egy transzgenikus egér, melynek fő jellemvonásai hasonlítanak az emberi anyagcserére: nem képes C-vitamint előállítani, viszont termel emberi Lipoprotein(a)-t, az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) egy változatát. Ennek az állatmodellnek a segítségével szemléltették, hogy az érelmeszesedés alapvetően a C-vitamin hiányával, és az artériafalak emiatt kialakuló szerkezeti gyengeségével kezdődik. Ezen anyagcsere-állapot eredményeképp megnő a Lipoprotein(a) szintje a vérben, és ateroszklerotikus sérülések kialakulásával egyidejűleg lerakódások jelennek meg az artériafalakban.

 

Ez a tanulmány alátámasztja Dr. Matthias Rath és a két Nobel-díjas Dr. Linus Pauling 1990-ben a Proceedings of the National Academy of Sciences, USA-ban publikált tudományos elméletét. Ők akkor vetették fel, hogy a Lipoprotein(a) egy javító molekula, mely a C-vitamin helyettesítőjeként lép fel a sérült artériafalak helyreállítása érdekében.

 

Az állatmodell leglenyűgözőbb eleme, hogy reprodukálja azt a genetikai változást, hogy kb. 40 millió évvel ezelőtt a C-vitamin eltűnt az emberi szervezetből, és a Lipoprotein(a) pedig megjelent. Ez bizonyítja azt az elképzelést, hogy az emberiség fejlődésének egy távoli eseménye magyarázatot adhat a modern ember szív-és érrendszeri betegségekre való fogékonyságára.

 

Megmentett életek, megtakarított milliárdok2358.jpg

A “Felhívás a szívbetegségek felszámolására” egy eredetileg Dr. Rath és Dr. Pauling által készített és aláírt nyilatkozat volt, melyet egy nemrégiben megtartott maastrichti (Hollandia) szimpóziumon megújítottak. A ‘Maastricht Manifesto’ felhívást intéz a tudósokhoz, természetgyógyászokhoz, betegekhez és alapvetően mindenkihez, hogy támogassa ezt a nemes célt és tevékenységet. Így elérhetővé válik a szívbetegségek hatékony megelőzése, miközben életek milliót lehet megmenteni és milliárdokat lehet megtakarítani az egészségügyi kiadások terén.