Nem mindig egészségesebb a friss gyümölcs a gyorsfagyasztottnál
Közkeletű vélekedés, hogy a friss gyümölcs és zöldség egészségesebb, mint a mirelit. Egy új vizsgálat rámutatott, hogy a frissen szedett példányok néhány nap után veszítenek a vitamintartalmukból. A lefagyasztás ezt a romlást előzi meg.
A lefagyasztott gyűmölcsök is lehetnek éppolyan vitamindúsak, mint a frissen szedettek, sőt időnként még jobbak is.
A Journal of Food Composition and Analysis nevű szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a lefagyasztott élelmiszernövények tápanyagdúsabbak, mert akkor lesz belőlük gyorsfagyasztott termék, amikor még nem kezdődött meg a gyümölcsben vagy a zöldségben a vitaminvesztés.
A két éven át tartó kutatás során a gyümölcsök és zöldségek tápanyagtartalmát vizsgálták különféle fázisokban, a leszedés után, a fagyasztást követően, a megvásárlás után és minden frigóban töltött nap végén.
A tudósok a brokkoli, a kukorica, a zöldbab, a karfiol, a zöldborsó, a spenót, az áfonya és az eper vitamintartalmát vizsgálták, s a folsav-, C-vitamin és A-vitamin mennyiséget mérték bennük.
Ezek a vitaminok vízben oldódnak és érzékenyek a hőre. Meglepő módon a mirelit-termékek rendre legyőzték friss társaikat az összehasonlításban.
Miután leszedik a gyümölcsöket és zöldségeket, a bennük lévő tápanyagok szinte azonnal elkezdenek fokozatosan romlani. Eközben csomagolják, szállítják őket, majd a boltok és piacok polcain, standjain pihennek, következésképp romlanak. Mire eljutnak az otthonainkba, nem feltétlenül dúskálnak a létfontosságú tápanyagokban. A vizsgálat szerint hátrányban lehetnek a korábbi fázisban lefagyasztott élelmiszernövényekkel szemben.
Nem ez az első alkalom, hogy ilyesmiről számoltak be a tudósok. A University of California Davis kutatása bő egy évtizeddel ezelőtt is hasonló eredményre jutott. Vagyis téves az a közkeletű vélekedés, hogy a friss gyümölcs és zöldség egészségesebb, mint a fagyasztott.
Forrás: Business Insider