2024. április 29. hétfő
Péter napja

Természetes immunerősítők - Játssz velünk!

Ugyan a borongós téli napokon túl vagyunk, az immunrendszer erősítése tavasszal is fontos. Néhány jól célzott vitaminbombával vagy a nagyanyáinktól ellesett praktikákkal a tavaszi fáradtság is elűzhető.

Frisset frissen2254.jpg

Ma már szinte nincsenek szezonális táplálékok, a legtöbb zöldség, gyümölcs egész évben beszerezhető a szupermarketekben vagy a zöldséges boltokban. Ha azonban a tápanyag vitamintartalmát vesszük figyelembe, mégis érdemes főképp szezonális gyümölcsöt és zöldséget vásárolni. A zölden leszedett gyümölcs, vagy a hosszú hetekig utaztatott zöldség immunerősítő hatása valószínűleg meg sem közelíti a néhány napja szedettét, vagy a földből épp kihúzottét.

 

Az immunrendszerünk szempontjából különösen fontos eledelek a káposztafélék, amelyek gazdag B-, E-, K- és C-vitamin lelőhelyek, ráadásul a savanyítással a magas C-vitamin tartalom is megmarad. A nyersen is finom zöldségekben lévő lactobacillus szintén immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatású.

 

A népi gyógyászat a céklát is természetes immunerősítőként és vérképzőként tartja számon magas C-, B-vitamin, vas és folsav tartalma miatt olyannyira, hogy ez a zöldség például tabletta formájában is kapható a gyógynövényboltokban. A baktériumokkal, a vírusokkal, a gombákkal szemben a napi rendszerességgel, nyersen fogyasztott fokhagyma is hatékony. Azt mondják, egy közepes gerezd 100 ezer penicillinegység baktériumölő hatásával egyenértékű, igaz kissé kellemetlen az illata.

 

2255.jpgVöröshagymából is ízletes immunerősítő készíthető, ha teaként megfőzzük. A népi praktika szerint elsősorban nyákoldásra alkalmas (különösen, ha majoránnát és édesgyökeret is adunk hozzá), magas C-vitamin tartalma és kórokozó pusztító hatása pedig segít a szervezetnek a védekezésben. A citrusfélék közül talán a Grapefruit a legerősebb természetes méregtelenítő és immunerősítő. Nagy mennyiségben tartalmaz C- és E-vitamint, valamint flavonoidokat és szabadgyök–semlegesítő (antioxidáns) tulajdonsága sem elhanyagolható.

 

Virágdrogéria2256.jpg

A hagyományos teák közül is számos növeli az ellenálló képességet. A zöld teában C- és B-vitamin, létfontosságú antioxidánsok, esszenciális olajsavak és aminosavak találhatók. A császárok italának is nevezett fehér tea természetes antioxidáns tartalma pedig a zöld teában található mennyiség kétszerese, sok benne a kálium, a nyomelemek közül pedig nikkelt, krómot, mangánt és vasat juttatunk általa a szervezetünkbe.

 

A propolisz sem új „találmány”, hiszen már Arisztotelész is ismerte a méhek által előállított ragacsos nedv – a „fák könnye”, ahogyan ő nevezte – jótékony hatásait. A többféle formában kapható természetes antibiotikumként számon tartott szer csökkenti a gyulladást, enyhíti az allergia és az influenza tüneteit.

 

A népszerűb2243.jpgb immunerősítők között tartják számon az Aloe verát, a meghűlés tüneteit enyhítő homoktövist, az immunstimuláló hatóanyagokat tartalmazó algákat valamint az Észak- Amerikából eredő Kasvirágot (Echinacea) is, amelyet egykoron az indiánok sebek gyógyítására és kígyómarás ellen használtak. A természetes vírusellenes anyag fokozza az interferon képződését, ezáltal véd a baktériumok, vírusok, gombák és más kórokozók ellen.

 

Játssz velünk!!!

 

Küldd el az office@ritmus.hu címre a helyes választ a kérdésünkre, és az első 100 beküldő garantáltan Ritmus pólót kap ajándékba! A választ ebben a cikkünkben megtalálod!

 

A kérdés:

Mit neveznek a császárok italának?

   1. fehér tea

   2. gyümölcstea

 

Ha már tudod, mihamarabb küldd el a kérdésre a helyes választ, hogy benne legyél az első 100-ban. Mi a gyorsaságodat garantáltan Ritmus pólóval jutalmazzuk!

 

A válaszokat 2015. május 26. 10:00 óráig várjuk!2292.jpg

Eredményhirdetés: 2015 május 26. 14:00 óra.

 

Vedd fel velünk a Ritmust!

 

 

Nyereményjáték szabályzatunk itt elérhető.

A pólók L és XL-es méretben vannak és a készlet erejéig.