2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti és Kata napja

Kitartás, az allergiára van megoldás!

Egy ma születő gyermeknek 25 százalék az esélye arra, hogy allergiás legyen. Az immunrendszer túlérzékenységi reakciója leginkább a légutakat, a bélrendszert vagy a bőrt érinti. A szülők allergiája pedig csak tovább rontja az esélyeket. A szervezetet ilyenkor nem erősíteni kellene, hanem megtanítani a helyes reakcióra.

2280.jpgDúl a pollenszezon, a tavaszi favirágzás után lassan indul a fűfélék, majd a rettegett parlagfű virágzása. Ilyenkor szinte minden második ember náthás, könnyezik, bedugult orral éli a mindennapjait. Ők még talán szerencsésnek mondhatják magukat, hogy csak bizonyos időszakban kínlódnak a kellemetlen tünetekkel, s az őszi-téli hónapokban enyhülnek a panaszaik. Velük szemben a por- vagy táplálékallergiások az év 365 napján kénytelenek bizonyos óvintézkedéseket tenni jobb közérzetük, egészségük megtartásáért.

 

„Az allergiás reakció azt jelenti, hogy az immunrendszerünk megtámad olyan dolgokat, amelyeket észre sem kellene vennie, mert ártalmatlanok – mondja dr. Csajbók Réka fül- orr- gégészet, allergológus. – Tehát a szabályozása csúszott valahogy félre, s az allergén jelenlétére egy fokozott reakcióval, gyulladásos tünetekkel reagál a szervezet. Vagyis, aki allergiás, annak nem gyenge az immunrendszere, hanem rossz irányban reagál. Ezért nincs értelme például ilyenkor vitaminokkal erősíteni a szervezetet.”

 2303.jpg

 

Alternatív gyógymódok túlérzékenyeknek

Immunterápia
A hagyományos gyógyszeres kezelés mellett már Magyarországon is elérhető az úgynevezett immunterápia. Ennek lényege, hogy a szervezetet a kiváltó allergénhez szoktatják, és a 3-5 éves kezelés alatt az allergia akár „meg is gyógyítható”. A kezelésnek köszönhetően már az első évben kevesebb gyógyszer kell, könnyebben elviselhetők a tünetek. A terápia végén pedig tünetmentesség is elérhető – gyógyszerek nélkül. Az immunterápiával lehetőség van megállítani az allergiás betegség kiterjedését is, például a szénanáthás betegeknél csökken az asztma előfordulása. „A kezelés során a kiváltó anyag erősen higított oldatát kell a nyelv alatt tartani – mondja Csajbók Réka. – A betegek ilyenkor egyszerű, minimális helyi mellékhatásokat írnak le (nyelv és ajakviszketés, zsibbadás). A kezelés évente 6 hónapig tart, a szezon előtt 1-4 hónappal kell kezdeni. A parlagfű allergiásoknak legkésőbb májusban.” Az immunterápia ugyan mindig csak egy adott allergén ellen irányul, de a tapasztalatok szerint az egyéb allergiák kialakulásának esélyét is csökkenti.


Homeopátia
Az immunterápiáh638.jpgoz nagyon hasonló elven működik a homeopátia is, amely ugyanúgy a felhígított allergén anyagokkal dolgozik. „Az allergia, mint krónikus betegség kezelése során kifejezetten fontos az alkati szer szedése is – mondja a szakorvos. – Emellett a különböző tünetekre adunk tüneti szereket is. Nagyjából azonos időintervallum alatt, vagyis 3-5 éven belül a homeopátiával is hasonló eredményeket lehet elérni, mint az immunterápiával. Én mindig a hagyományos gyógyszerek mellett kezdem el a kezelést, aztán fokozatosan lehet csökkenteni majd elhagyni a gyógyszereket.”


Fényterápia
Az allergiás nyálkahártyagyulladás legkellemetlenebb panaszai az orrdugulás, a viszketés, a könnyezés, a vizes orrfolyás, az állandó tüsszögés. Bizonyos esetekben azonban az érintettek nem tudnak, vagy nem akarnak gyógyszeres kezelést igénybe venni (pl. váradósok vagy szoptató kismamák). Nekik nyújthat enyhülést a fényterápia, amelyet a bőrbetegségek gyógyításában már korábban is sikerrel alkalmaztak. Az eljárás során nagyintenzitású fénysugárral kezelik az orrnyálkahártyát. A fényterápiának mellékhatása nincs, továbbá hőhatással és fájdalommal sem jár.

 

Jóga2281.jpg
Talán meghökkentő, de egyes jógaállásokról is úgy tartják, csökkentik az allergiás tüneteket. Az ászanák (jógagyakorlatok) serkentik a vérkeringést, kitágítják a tüdőt, könnyítik a szabad légzést. Aki rendszeresen jógázik, annak a következő gyakorlatokat érdemes allergiaszezonban végeznie: Halállás, Tevepóz, Támadóállás, Félhold póz, Gyertyaállás, Háromszögállás. „Vannak hírek, hogy parlagfüvet evő kecskék sajtjaival, tejével is lehet harcolni az allergia ellen, mert ennek az alapelve az immunterápiához hasonló – teszi hozzá Csajbók Réka. – Ennél a módszernél azonban sem az allergének, sem a dózis nem ellenőrzött, ezért akár veszélyes is lehet. Ugyanígy a méhpempőt és hasonló készítményeket sem ajánlom. Az allergiás betegeknek a mézben, a pempőben megtalálható pollenek akár súlyos tüneteket is okozhatnak!”

 
Sószoba
Szintén a szelíd gyógymódok között lehet megemlíteni a sószobákat is. A magas koncentrációjú sós levegő nem csak, hogy fertőtlenítő hatással bír, segíti a váladék kiürülését a légutakból, ráadásul a szobák levegője tökéletesen pollenmentes is. Ezért egy-egy sószobában töltött óra pollenszezonban maga a felüdülés. Akupunktúra A kínai orvoslás egyik csodamódszerével az allergia akár teljesen tünetmentessé is tehető. A hagyományos tűs eljárás mellett ma már lehetőség van a lézerterápiás akupunktúrára is, amely a tűre érzékenyeknek, illetve a gyerekeknek nyújt segítséget. A kezelés történhet akut módon a tünetek meglétekor, ám szezon előtt kezdve ugyanúgy mérsékli az esetleges megjelenésüket, mint az időben elkezdett gyógyszeres kúrák.

 

Tudta-e?

A szénanáthás 637.jpgbetegek csaknem 3 százalékánál fordul elő, hogy bizonyos élelmiszerek, gyümölcsök is allergiás tüneteket okozhatnak. Ennek oka az úgynevezett keresztallergia, amely az élelmiszerek hasonló fehérje-összetételén alapul. Ilyenkor jelentkezhetnek helyi tünetek, például száj- és nyelvviszketés, zsibbadás, duzzadás, de akár hasi panaszok illetve tüsszögés, orrfolyás is előfordulhat.

 

A legjellemzőbb keresztallergének

Alapnövény/allergén

Keresztallergiát kiváltó élelmiszer

Parlagfű

görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, cukkini, tök, banán, gesztenye, napraforgó, kamilla, mák

Feketeüröm

zeller, sárgarépa, petrezselyem, kapor, fűszerek, napraforgó, burgonya, alma, kiwi, méz, dinnyék

Nyírfa

mogyoró, dió, mandula, cseresznye, meggy, körte, szilva, barackfélék, kiwi, alma, burgonya, paradicsom, hagyma, káposztafélék , avokádó, kömény, kapor, zeller

Pázsitfüvek

gabonafélék, szója, hüvelyesek, földimogyoró, paradicsom, avokádó, dinnyék

Háziporatka

rákfélék