2024. május 03. péntek
Tímea és Irma napja

Miniklinika a mobilon

Orvoshoz menni minden kis problémával? Minek, amikor az okostelefonunk ránk szól, ha este úgy feküdtünk le, hogy nem teljesítettük a napi kilométert a futópadon, megméri a vérnyomásunkat, és akár EKG-t is készít. S, ha nem találunk mindent rendben, az internet azonnal több tucat megoldást ajánl a panaszainkra. Ja, hogy a lehetőségek skálája igen széles, mert a torokgyulladástól a nyelvrákig minden megtalálható benne?

Hasznos információk720.jpg

Dr. Szabó Gergő háziorvos és üzemorvos szakorvos szerint a betegek általában konkrét terápiás tanácsokat keresnek, míg az orvosok inkább betegségmegelőző, egészséges életmódról szóló ajánlásokban látják az internet szerepét. „Elérhetők gyártóspecifikus kiegészítők, amelyekkel a betegek monitorozhatják a betegségüknek megfelelő testi paramétereiket is, de léteznek ma már vérnyomásmérők, vércukormérők, szívfrekvencia monitorok, sőt telefontokba integrált EKG készülékek is. Ezek praktikusak, mert az adatok mindig a betegnél vannak, könnyen prezentálhatók az orvos számára, illetve akár elektronikusan is továbbíthatók. Egyetlen hátrányuk, hogy készülék és operációsrendszer specifikusak, tehát ha a telefonunkat lecseréljük nem biztos, hogy az újjal kompatibilis lesz. A másik probléma, hogy a kiváló minőségű célkészülékekhez képest drágának mondhatók ezek a prémium okosmobilokhoz kínált kiegészítők, ezért jelenleg átlagos felhasználók számára kevésbé megfizethetők.”

2305.jpg

Dr. Internet…

Dr. Meskó Bertalan, a Semmelweis Egyetem orvosi jövőkutató szerint azonban még óriási – cunami nagyságú – változásokra számíthatunk az orvoslásban a digitális technika hatására. „A betegek online érdeklődése még a mainál is jóval nagyobb lesz, ugyanis egyszerűbben jutnak információhoz, mint orvoshoz. De hogy mit olvassanak, abban az orvosnak kell a beteget irányítania, hiszen rengeteg a fals információ a neten.”

 

Éppen ezért az orvosok méltán lesznek idegesek, ha a beteg „dr. Internet” segítségével már diagnosztizálta is magát, mire eljut a rendelőbe. Sőt, sok esetben már a gyógyszeres és egyéb – saját maga által elrendelt – kúrát is megkezdték.

 

Személytelen gyógyítás

2285.jpgEgy az interneten keringő történet szerint, egy fiatal háziorvosnak azt mondta egy idős páciense „Tudja doktor úr, hogy mi a különbség maga, és a régi orvosom, az ön nagypapája között? Az, hogy ő rám nézett, amikor vizsgálatra jöttem, maga pedig a számítógép monitorára.”

 

Az orvosi jövőkutató szerint nem kell választani a technológia és az emberi kontaktus között. A digitális forradalom inkább megkönnyíti az orvosok feladatát, és persze a gyógyítás mellett sokkal nagyobb szerepet kaphat a megelőzés. „Nagyon sokan azt gondolják, hogy vagy használjuk ezeket a technológiákat, és ezzel elveszítjük a beteg-orvos kapcsolat személyességét, vagy a közvetlen kapcsolat érdekében elutasítjuk az innovációt. Az a feladatom, hogy bebizonyítsam ez nem vagy-vagy dolog, hanem a kettő együtt a legjobb. Annyi innovatív technológia elérhető ma már mindenki számára az interneten, hogy ezeket kutya kötelességünk behozni a mindennapi klinikai gyakorlatba.

 

Az elérhető appok

Számos egészségügyi alkalmazás íródott a két legnagyobb mobil operációs rendszerre (iOS és Android). Vannak, amelyek csak egészségügyi, életviteli tanácsokkal szolgálnak, de akadnak komolyabbak is. Sajnos magyar nyelven viszonylag kevés érhető.

 

Az egyik ezek közül az Elsősegély - Mit kell tennem?, ingyenes, magyar nyelvű applikáció, amely különösen hasznos lehet éles helyzetben. Hiába vett részt ugyanis a lakosság 80 százaléka valamilyen elsősegélynyújtó tanfolyamon, ha a felmérések szerint baleset esetén az elsősegélynyújtásban aktívan részt vevők aránya legfeljebb 18 százalék lenne. A bizonytalanság még nagyobb visszatartó erőt jelent, mint az elsősegély nyújtási ismeretek hiánya. Ezzel az applikációval 1-2 perc alatt bárki megtalálja a különböző elsősegély nyújtási helyzetekben szükséges útmutatást. Tartalmazza a tennivalókat, hogy mit kell mondani a mentőknek, ahogy azt is, hogy hol van a közelünkben defibrillátor.

 2287.jpg

Megfelelő telefontokkal a beteg mérheti a saját EKG-ját is. Az okostelefonokat igénybe vevő EKG készülékek előnye, hogy e-mailben azonnal elküldhetjük az eredményt az orvosunknak. Nem szabad ugyanis elfeledkezni arról, hogy ezeknek a kütyüknek sok előnye van, de orvos nélkül nem megyünk velük semmire.

De okostelefonunk komplett mini klinika is lehet, amennyiben letöltünk rá vérnyomásmérő, vércukorszintmérő, pulzusszámláló, oxigén telítettség mérő, testzsírszázalék mérő, stressz-szint mérő, vagy akár hőmérő applikációkat. Túl azon, hogy hypochondereknek nagyszerű ajándék, orvosunk munkáját is megkönnyíthetjük vele. Mindemellett lépésszámláló alkalmazás is van már, amely a diéta során naplózza a testmozgást és persze a súlyváltozást is, de olyan fejlesztést is használhatunk, amely szól, ha be kell venni a gyógyszereket. Ilyen például a magyar nyelvű Laborom Beta, vagy az angol vérnyomásmérők, mint a My Heart, vagy a Blood Pressure (BP) Report, illetve az iBGStar vércukormérő.