2017. december 18. hétfő
Auguszta napja

Jön a génmódosított alma, ami nem barnul meg

Amint beleharapunk az almába, megbontjuk héjának az épségét, levegő éri, hamar meg kell ennünk, különben megbarnul. Genetikusok és biológusok megoldást találtak a bebarnuló alma problémájára: génmódosítással kifejlesztették azt a fajtát, melynek húsa nem barnul be. Soha.

Az Okanagan Speciality Fruist most dobja piacra Amerikában az Arctic nevű almát, melynek húsa nem barnul be. A génmódosított gyümölcsöt az ausztráliai Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation fejlesztette ki, ahol a kutatók kivonták az almából a gént, mely azt az enzimet kódolja, amelyik a barnulásért felel. Valójában arról van szó, hogy ezt az enzimet elnyomják, így a gyümölcs húsa folyamatosan világos marad.

 

Még több a génmódosításról:

Kiküszöböli a génhibákat a legújabb génszerkesztő technológia

Embriókon is sikerrel végeznek génmódosítást

Súlyos pénzekbe fog kerülni az emberi génmódosítás

A termék 400 üzletben kerül forgalmazásra az Egyesült Államok közép-nyugati régiójában. A fogyasztók még mindig óvatosak -sőt aggódnak- a génmódosított élelmiszerek miatt, pedig lehet gyakorlati hasznuk: a tudósok génmódosítással javíthatják például a búza tápanyagtartalmát vagy csökkenthetik a sertéshús zsírtartalmát.

Az Arctic alma három variációban kerül kereskedelmi forgalomba, s máris kritika érte, mert a forgalmazó nem tüntette fel a csomagolásán, hogy génmódosított. Csak egy QR-kódot biggyesztett rá, amely részletes információhoz vezet a netre, s ezt fogyasztóvédelmi és GMO-ellenes aktivisták eltitkoló manővernek, vagyis végős soron megtévesztésnek, félrevezetésnek tartják.

(WEF)