Elkerülhető az epekőműtét és az Alzheimer-kór mediterrán étrenddel?
A 300 millió lakosú Egyesült Államokban 25 millió embernek van epeköve A nőknél alacsonyabb az esély az epekőműtétre, ha mediterrán étrendet követnek. A sonka fogyasztása viszont növeli az epekő kialakulásának veszélyét.
Évente egymillió személyt diagnosztizálnak újonnan epekővel az Egyesült Államokban - írta a The New York Times. Az esetek 80 százalékában a magas koleszterinszint okozza, állítja a healthline.com.
Az epekövek az esetek többségében nem produkálnak tüneteket, amik miatt az ember orvoshoz fordulna. Sokan nem is tudják, hogy epekövük van. Egy új francia kutatás azt mutatta ki, hogy a mediterrán étrendet követők körében alacsonyabb az epekőműtétek aránya, és gátolja az időskori elbutulást is, ami a mai Alzheimer Világnap alkalmából remélhetőleg a figyelem középpontjába kerül! A mediterrán étrend alatt a hüvelyes növényekben, teljes őrlésű búzából készült péksüteményekben, növényi olajokban és gyümölcsökben gazdag étrend értendő.
Ahogy az az American Journal of Gastroenterology szakfolyóiratban publikált tanulmányból kiderült, a University of Paris által végzett elemzés 64 000 nő adatait vette alapul, akik 1925 és 1950 között születtek. A kutatók a francia egészségbiztosítási rendszerből szerezték az adatokat, melyek kiterjedtek a nők egészségi állapotára, orvosi kezeléseikre és az életmódjukra is.
A 64 000 személy közül 2778-nál alakult ki epekő olyan tüneteket okozva, hogy az műtéti eltávolítást igényelt.
Azok, akik a legtöbb hüvelyes növényt, növényi olajat és teljes őrlésű péksüteményeket ették, náluk 13-27 százalékkal alacsonyabb volt az epekőműtét szükségességének esélye azokhoz képest, akik a leginkább követték az ettől eltérő "nyugati étrendet".
Ugyanakkor a kutatók nem tudták kimutatni, hogy a nyugati étrend -mely finomított alapanyagokra, élelmiszerüzemek gyártósorairól kikerülő, iparilag feldolgozott élelmiszerekben gazdag- növelné vagy akár csökkentené az epekőműtét megtörténtének esélyét. A sonka rendszeres fogyasztása azonban növelte.
A nyugati étrendbe vették a tudósok a húsipari termékek, a halkonzerv, a pizza, a rizs, a tojást, a tészták, a krumpli, a sütemények és az alkohol fogyasztását.
Az új kutatás következtetése jól illik a mediterrán étrend eddigi tudományos irodalmába, mondta a Reuters hírügynökségnek Dr. James Lewis, a University of Pennsylvania étkezési szakértője, hiszen az ilyen étrendet követőknél megfigyelték már, hogy általában hosszabb ideig élnek, kisebb náluk az érrendszeri betegségek és a rák kialakulásának kockázata is.