2017. szeptember 22. péntek
Móric napja

A borozgatás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

Akik naponta megisznak egy pohár bort, azoknál 40-60 %-kal is kisebb lehet az esélye, hogy kialakul a 2-es típusú cukorbetegség. Azonban ez az adat ne tévesszen meg senkit: a fokozott italozás növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Úgyhogy csak módjával iszogassunk.

9655.jpgA Dél-Dániai Egyetem kutatásában Dánia 70 000 egészséges felnőtt állampolgárának italfogyasztási szokásait vetették egybe. Az adatokat 2007 táján kezdték gyűjteni, majd 5 éven át figyelték, hogy az alanyok közül kinél alakul ki cukorbetegség. A statisztikákból levont következtetéseket nemrég tették közzé a Diabetologia nevű szaklapban. Az alkoholról sokan sokféleképpen gondolkodnak. Lássunk 5 tévhitet, de legfontosabb szempontként ismét jegyezzük meg, hogy az alkohol nem az egészség forrása, Magyarországon pedig 0% az alkoholtolerancia, ha autóba ülünk!!!

 

Csökkenő kockázatok

Borban az egészség című cikkünkből kiderül, hogy a borozgatás csökkenti a szívinfarktus kockázatát, csökkenti a vér sűrűségét, javítja a keringést és gátolja koleszterin érfalra való lerakódását. A fehérbor inkább élénkít, a vörös elalvásnál segít ellazulni, mert boldogsághormont, szerotonint tartalmaz.

-Azok, aki hetente 3-4 nap ittak bort, náluk 30 %-kal kevesebb lett a 2-es típusú diabétesz kialakulásának veszélye, mint azoknál, akik hetente kevesebb, mint 1 alkalommal ittak bort, vagyis átlagosan másfél vagy 2-3 hetente ittak. (Az ilyen esélyekről, százalékokról szóló eredményeket mindig viszonyítani kell egy másképp viselkedő csoport által hordozott kockázatokhoz.)
-A nőknél napi 1 pohár bor, férfiaknál napi 2 pohár bor fogyasztása csökkentette a cukorbetegség kockázatát azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak.
-Azok a férfiak, akik napi 2 pohárral fogyasztottak, 43 %-kal kevesebb lett náluk a cukorbetegség kockázata, mint azoknál a férfiaknál, akik egyáltalán nem ittak.
-A heti 9 szeszes italt fogyasztó nőknél ez a rizikó faktor 58 %-kal csökkent az alkoholfogyasztástól teljes mértékben tartózkodó nőkhöz képest.
-Az erős italozgatás, tehát a szeszes ital nagy mennyiségű és gyakori fogyasztása viszont pont hogy növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

 

Jöhet a sör is, de árt a tömény ital

A kis mennyiségű sörfogyasztás is jótékony hatással lehet. A vizsgálat szerint a férfiaknál volt megfigyelhető, hogy csökkent a kockázat, ám a nőknél nem. Ez azonban annak köszönhető, hogy kevés nő fogyaszt sört.
-Azoknál a nőknél, akik tömény italokat ittak, méghozzá naponta egyet, 83 %-kal nőtt a cukorbetegség esélye azokhoz képest, akik kevesebbet ittak.
-Az alkoholfogyasztás -akár kis mennyiségben is- növeli a mellrák kialakulásának kockázatát.

 

Az időzítés is fontos

Nem mindegy, hogy a heti alkoholmennyiséget milyen adagokban fogyasztották el az alanyok. Minél kisebb részletekben ittak (tehát X mennyiségű bort mondjuk hetente 7-szer kortyolgatták el, nem pedig nagyobb adagokban csak heti 4 nap), annál nagyobb volt a rizikó csökkenése.
A Time magazin e vizsgálatról szóló cikkében ugyanakkor szakemberek figyelmeztetnek, hogy az alkohol szinte minden szervre hatással van, s közel 50 betegséggel hozható kapcsolatba -vagy úgy, hogy csökkenti a kialakulásának az esélyét, vagy úgy, hogy éppenséggel növeli-, ezért hát nem érdemes e kísérlet eredményei miatt növelni az alkoholbevitelt.
Ráadásul a különféle alkoholok máshogy hatnak a szervezetre, a sör növeli a vércukorszintet, míg a tömény szeszes italok miatt rendkívül alacsony szintre csökkenhet a glukózszint.
A dán tudósok hozzátették, hogy igazából azt sem lehet megmondani, hogy az alkoholfogyasztás okozta-e a 2-es típusú diabétesz alacsonyabb kockázati szintjét...