2021. október 26. kedd
Dömötör, Amanda és Armand napja

Borban az egészség

Míg az ezredforduló előtt szinte biztos volt, hogy egy nő a család férfi tagjainak vásárol bort, ma már a gyengébb nem képviselői is egyre jobban kedvelik a szép borokat. Sőt, a szakértők szerint a hölgyek sokkal inkább követik a borászati trendeket, mint a férfiak. A bor egyszerű alkoholos italból élvezeti cikk lett, melynek palackjáért akár többezer forintot is kiadunk.

Mértékletes fogyasztásakor a bor előnyös, de az alkohol lebontása közben keletkezett anyagok egy részét a szervezet zsírok készítésére használja, vagyis hizlal. De mielőtt pánikba esnénk: alkoholtartalma ellenére a bor fogyaszt is.

 

Megnyugtat3769.jpg

A szervezetünk nem képes megemészteni az alkoholt, ezért másképp – a májon keresztül – bontja le. A lebontás közben azonban olyan méreganyagok is termelődnek, amelyek nagy mennyiségben akár kómát vagy halált okozhatnak. Ám a kutatók rendre azt állapítják meg, hogy kis mennyiségben a bornak rengeteg jótékony hatása van. Ezek közül talán a legjelentősebb, hogy a bort rendszeresen, ám kis mennyiségben – napi egy pohárkával – fogyasztóknak kisebb az esélyük a szívinfarktusra, mint az alkoholistáknak, vagy éppen az alkoholt egyáltalán nem fogyasztóknak.

 

A vörösbor ugyanis az általános közérzetjavítás mellett serkenti az emésztést, csökkenti a vér sűrűségét, javítja a keringést, ráadásul gátolja koleszterin érfalra való lerakódását is. A nemes nedű egészségvédő szerepe akkor érvényesül a legjobban, ha lefekvés előtt fogyasztjuk, így külön előny, hogy az élénkítő hatású fehérborral szemben a vörös inkább nyugtató hatású. Állítólag azért, mert a lelki nyugalmunkért felelős boldogsághormont, szerotonint tartalmaz.

 

Ellazít

1337.jpgA borok és ételek harmonikus kiválasztásánál nagyon fontos figyelembe venni az aromák és ízek kombinációját és a magyar konyha jellegzetességeit. Nógrádi Tamás borász szerint, ha olyan ételeket fogyasztunk, melyekben a savanyú ízek jelennek meg (savanyú káposzta, savanyított levesek), akkor kínáljunk mellé erősen savas bort.

 

„A savanyú ízre érzékeny ingerküszöbünk ugyanis magasabb lesz, így a savasabb borok is bársonyosabbnak, lágyabbnak tűnnek. A pörköltök, paprikások azonban a száraz fehér- vagy vörösborokat kívánják (Olaszrizlinget). Csípős ételhez magas alkoholtartalmú, testes bor való, az egyszerű szárnyas sülteket könnyű vagy közepesen testes, fehér vagy vörös borokkal kísérjük (Egri Bikavér), ám egy bárány vagy marhasült mellé jobban passzol a testes vörösbor (Kékfrankos). A vadhúsok szintén vörösbort kívánnak, a zsírosabb kacsa vagy libasült után viszont jólesik egy pohárka robosztus savú fehérbor (Somlói borok). Aki hal mellé szeretne bort kínálni, annak a roston sült fogásokhoz finom fehérbort javasolok, míg az olajos halakhoz könnyed citromos fehér bort. Sajt mellé, ha lágy, akkor fehéret, keményhez pedig vörösbort kínáljunk. A párolt zöldségekhez is a könnyű fehérborok illenek, esetleg száraz rozé, de a nehezen emészthető gomba vagy padlizsán után jólesnek a robosztusabb borok is. Édesség mellé pedig természetesen édes bor dukál.

 

A cukortartalom alapján a borok lehetnek szárazak, amelyekben gyakorlatilag nincs cukor, lehetnek félédesek, 1-3 százalékos cukortartalommal és édes borok, 3 százaléknál magasabb cukortartalommal.”

 

Hogyan illik?3770.jpg

Aki nem ért a borokhoz, sokszor már akkor feszeng, amikor meg kell fognia a talpas poharat. Nos, a pohárnak csak a szárát szabad fogni, s csak a negyedéig töltjük borral. Enyhén megdöntve nézzük meg a bor színét, minél sötétebb, annál idősebb évjáratú. A bort kicsit forgassuk meg a pohárban, hogy érezzük az illatát. Ha alig van illata, lehet, hogy túl hideg, érdemes kicsit hagyni, hogy melegedjen. Ezután egyetlen apró korttyal kóstoljuk meg, anélkül, hogy rögtön lenyelnénk.

 

Ajándékba is vihetünk bort, különc barátunk például biztosan örülni fog egy különleges cuve-nek, főnökünket pedig meglephetjük egy ismert borászatból származó Cabernet-vel.

 

A szőlő is egészséges

3771.jpgA bor alapanyaga, a szőlő is kitűnő partnere azoknak, akik gyorsan szeretnének megszabadulni pár kilótól. A kúra ideje alatt Szita Anita természetgyógyász szerint napi három pohár szőlőlé és legalább másfél liter víz ajánlott. Arra azonban ügyeljünk, hogy minden nap ugyanabban az időpontban étkezzünk. A szőlőben található gyümölcs- és csersavak megtisztítják a gyomrot, és fokozzák a vese, valamint a máj működését. Hatásukra a salakanyagok és a mérgek gyorsabban kiürülnek, a kilók pedig könnyedén lemennek. Helyreáll a sav-bázis háztartás, az immunrendszer megerősödik.

 

A friss gyümölcsből készült krémek, pakolások pedig a bőrrel tesznek csodát. A polifenolok megkötik a szabad gyököket, és lassítják az öregedést, a gyümölcssav pedig eltávolítja az elhalt sejteket. A kötőszövetet feszes lesz, és apró ráncok kisimulnak. A bőr puha és bársonyos lesz.

 

Készíthetünk magunk kozmetikumot szőlőből. A bőrradírhoz aprítsuk fel a szemeket, és keverjük el mandulaliszttel vagy zabpehellyel. Kenjük fel körkörös mozdulatokkal az arcra és a dekoltázsra, majd amikor megszáradt, langyos vízzel mossuk le.

 

Gyümölcssavas pakoláshoz is aprítsuk fel a szemeket, és az ebből kapott masszát kenjük szét az arcon, a dekoltázson és a nyakon, majd 10 percre takarjuk le kendővel a bőrt. Langyos vízzel távolítsuk el. A pakolás után szőlőmagolajat kenhetünk bőrünkre.

 

A hírességek is foglalkoznak a borral3772.jpg

Már az ókorban is trendi volt pincészetet, szőlőültetvényt tartani a hírességeknek, vezetőknek és ez ma sem változott. Brad Pitt, Angelina Jolie, Johnny Depp vagy éppen David Beckham kizárólag saját fogyasztásra tart fenn szőlészetet, míg Gerard Depardieu komolyan üzletel a borpiacon, számos pincészete van szerte a világon. A bor kultusza olyan erős, hogy már az is megéri néhány cégnek, hogy hírességek nevét „kölcsönözzék” pincészetük számára, akiknek egyébként más közük nincs az adott borászathoz. Carlos Santana egy pezsgőhöz adta a nevét, Bob Dylan, Martha Stewart, de a híres brit séf, Gordon Ramsay nevét is használták már így.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban