2017. október 19. csütörtök
Nándor napja

5 tévhit az alkoholról

Öl, butít és nyomorba dönt. Bizony a pia annyira árt, mint ahogy legerősebb kritikusai hangoztatják. Nem lehet urbánus legendákkal elmismásolni vagy eltagadni ezt.

1. A másnaposság alkoholizálással enyhíthető

A "kutyaharapást szőrével" elve erre nem áll. Hiába vedeljük a piát reggel is, az előző este elfogyasztott mennyiségtől sajgó fejünknek az nem segít. Max. meghosszabbítja a másnaposságot. Az alkohol - akárcsak a kávé - kiszárítja a testet, ami szintén a másnaposság elhúzódásának kedvez. Igyanak inkább vizet! 


2. Az alkoholgőzös éjszaka után előhívhatók az elfelejtett élmények

Ha úgy kelünk fel reggel, hogy nem emlékszünk rá, mit tettünk az átmulatott-átitalozott éjszakán, hiába strapáljuk magunkat, elménk tudatos fele nem nagyon lesz képes előszedni a memóriát. 

Akik alkoholos állapotban beájultak, nem emlékezhetnek rá, mi történt körülöttük. Ugyanis ha túl sokat iszunk, agyunknak az a része, mely kódolja az emlékeket, elmegy vakációzni.

Ha valaki mégis bizonygatja, hogy emlékszik arra, ami zajlott a környezetében, valószínűleg azzal van dolga, amit a pszichológusok úgy hívnak: "hamis élmény".

 

3. A piálás elpusztítja az agysejteket
7491.jpg

A túlzott szeszes italozás az agysejtek közötti kapcsolatokat teszi tönkre, de nem pusztítja el a neuronokat. Ugyanakkor az is igaz, hogy azok a gyerekek, akiknek anyja a terhesség során erősen italozott, általában kevesebb agysejttel rendelkeznek, mint az egészséges társaik. Felnőttkorban a hosszútávú mértéktelen alkoholizálás valóban károsítja az agyat, de nem úgy, ahogy azt hisszük.

 

4. Ha eszünk előtte, józanak maradunk

Ha kiadós étkezést tartunk az italozás előtt, az  abban segít, hogy felszívja az alkoholt a testünkben, de nem késlelteti az alkohol bekerülését a vérkeringésbe. A test lassabban szívja magába az alkoholt egy nagy étkezés után, ezért az evés valamelyest csökkentheti a másnaposság súlyosságát. Ha azután eszünk, hogy már berúgtunk, annak nincs semmilyen jótékony hatása e tekintetben.


5. Ha sört iszunk a tömény előtt, nem fogunk hányni

Az alkohol az alkohol. Ha túl sokat hörpintünk fel belőle, az egy bizonyos toleranciaküszöböt átlépve okádást vált ki a testből. Csak éppen mindenkinek más ez a tűrési limitje (anyagcserétől és súlytól függően). Akik a sörről áttérnek még ugyanazon az éjszakán kevert italokra, azok valószínűleg többet fognak fogyasztani, mert ekkor már eleve homályos az érzékelésük és már nem józan az ítélőképességük. A test gyorsabban feldolgozza a sört és a kevert italokat, mint a tömény alkoholt (pl. whiskey). Elvileg ha a sört követi a whiskey, az a gyomorban tulajdonképpen kevert italnak minősül, tehát gyorsíthatja a feldolgozást. A szakértők szerint nem érdemes erre hagyatkozni. Tessék mértékletesen inni!


Forrás: Business Insider, Memory