2017. július 26. szerda
Anna és Anikó napja

Fogyókúra szakértők és álszakértők - 1. rész

Újabb csalódás, önbizalomvesztés, súlyosabb esetben zsírszövet nekrózis (elhalás), égési vagy fagyási sérülések, szív-, és keringési problémák, mozgásszervi sérülések, pszichés eltérések – a fogyókúra árnyoldalai, ha nem körültekintően választ módszert és szakértőt fogyókúrájához.

9361.jpgFelvetődik a kérdés: honnan tudjuk, milyen szakértőtől kérjünk segítséget, és hogyan ismerjük fel az álszakértőket? Erről kérdeztük Dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus szakorvost, a MediFat igazgatóját, a Magyar Elektrolipolízis és Lipoterápiás Társaság elnökét.
 
"Aki már elolvasott néhány könyvet, cikket a fogyókúráról, úgy gondolhatja, mindent tud a témáról. A szakértők a képzettségüknek megfelelő jogosultsági szinteken tevékenykednek, az álszakértők viszont túllépik a jogosultsági szintjüket. Nagyobb probléma, ha az álszakértő másokkal is meg akarja osztani ismereteit, mindenféle szakirányú végezettség nélkül, vagy néhány óra alatt megszerezhető OKJ képzettség birtokában. Tekintsük át a különböző területeket és kompetencia (jogosultsági ) szinteket.” – javasolja Dr. Gajdács Ágnes.

 

Táplálkozási tanácsadók útvesztőjében

Obezitológus

Magyarországon több millió embert érint az elhízás, így nem kérdés, hogy szükség van olyan szakorvosokra, akik a túlsúly és az elhízás megelőzésével és kezelésével, valamint az azokkal összefüggő krónikus betegségek gyógyításával foglalkoznak. Az obezitológus orvos obezitológiai licenszvizsga megszerzése után, komplex elméleti tudással és gyakorlati tapasztalattal segíti a fogyni vágyókat, emellett a saját szakterületükön (például belgyógyászat, endokrinológia, gyermekgyógyászat, kardiológia) előírt követelményeknek is megfelelnek, így ezek az obeztológus szakorvosok  minimum 15 év képzési idő után foglalkoznak betegekkel. Fontos, hogy az érintettek tisztában legyenek azzal, hogy az obezitológus szakemberektől bátran kérhetnek orvosi segítséget a súlyfeleslegük vagy az azokkal összefüggő betegségek kezelésére, hiszen általában több szakterületet jól ismerő, tapasztalt szakemberekről van szó.

Köztudott, hogy a megfelelő táplálkozás a fogyás legfontosabb tényezője. Sokan könyvek, cikkek segítségével választják ki a számukra legszimpatikusabb módszert, amivel nincs is probléma, ha egészséges emberekről van szó. Jóval többen vannak azok, akiknek a súlytöbblet mellett  különféle panaszaik, vagy betegségeik vannak, legyen szó az átmeneti emésztési zavarokról, vagy  súlyosabb betegségekről, pl. cukorbetegség. Ilyenkor a fogyókúrás étrendet a betegség(ek) figyelembe vételével kell összeállítani,  amihez komoly szaktudás szükséges. Legjobb döntés ilyen esetben, ha dietetikus állítja össze a személyre szabott diétánkat. A dietetikus, vagy hivatalos nevén Dietetikus és táplálkozási tanácsadó felsőfokú végzettségű, diplomás szakemberek 8 félévet tanulnak, és sok vizsgát tesznek le, míg elsajátítják a legfontosabb táplálkozástudományi ismereteket annak érdekében, hogy tanácsokkal segítsék a gyógyulni és fogyni vágyókat. A dietetikus ismeri a speciális étrendeket, a betegségek és az étrend összefüggéseit, és az orvosi diagnózisnak megfelelően, a kezelőorvossal (pl. belgyógyász, gyermekgyógyász, diabetológus, sportorvos, endokrinológus, obezitológus) konzultálva állítja össze az étrendet.

 

Betegségmegelőzés érdekében is fordulhatunk hozzájuk, hogy a segítségükkel meghatározzuk a megfelelő szintű energia-bevitelt és a nélkülözhetetlen tápanyagokat, mivel ahhoz, hogy ne alakuljanak ki hiánybetegségek, minden szükséges elemet be kell juttatnunk a szervezetünkbe. A dietetikus  sportolók, vagy  kismamák, szoptatós anyák étrendjének összeállításában is járatos. A dietetikus táplálkozástudományi mesterképzési szakon (MSc) továbbképezheti magát további 4 félév alatt, így hivatalos nevén Okleveles táplálkozástudományi szakember titulust használhat.


Az interneten sok Életmód és táplálkozási tanácsadó, vagy más néven Életmódtanácsadó és terapeuta is ajánlja szolgáltatásait, akik viszont nem azonosak a dietetikusokkal! Ezek a  táplálkozási tanácsadók 30-40 órás (4 napos), néha távoktatásos formában lezajló, alapképzettséghez nem kötött OKJ képzésen vesznek részt, legjobb lenne, ha csak saját maguknak adnának táplálkozási tanácsot, hiszen ennek a képzésnek az egyik célja, hogy laikusok is szert tegyenek minimális táplálkozási alapismeretekre, a másik célja pedig, hogy a fitnesz ágazatban tevékenykedők is tanuljanak az egészséges táplálkozásról, ők egyébként ezen kívül a Sporttáplálkozási szakértő 16-30 órás tanfolyamot is elvégezhetik az egészséges emberek sporttáplálkozási alapelveinek elsajátítása érdekében. Remélem, mindenki számára egyértelmű, hogy a 4-6 év tanulással megszerezhető dietetikus diploma és mesterképzés alaposabb, értékesebb, megbízhatóbb tudást ad, mint a 4 napos OKJ képzés, a táplálkozási szakember kiválasztásánál ezt mindenképpen tartsuk szem előtt, hiszen a nem megfelelően összeállított étrend akár komolyan veszélyeztetheti az egészségi állapotot. – hívja fel a figyelmet a szakorvos. 

(Folytatjuk!)