2024. április 25. csütörtök
Márk, Márkó és Márkus napja

Kötelező az allergének feltüntetése a csomagoláson

Nagy segítség az étel allergiások és étel intoleranciások számára, hogy Magyarországon is kötelezővé vált az allergének jelölése az előre nem csomagolt élelmiszereken is. Így a vendéglátóhelyeken vagy a csemege pultból kapott élelmiszereken esetében is kötelező ez az információ.

Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy a 2014 december 13-a előtt forgalomba hozott termékek a készlet erejéig forgalmazhatóak, így még valószínűleg találkozhatunk nem megfelelően jelölt termékkel is, hiszen jó néhány élelmiszer több hónapig, vagy akár évekig is eltartható.

 

Az új szabályok értelmében az élelmiszereken az alábbiakat kötelező feltüntetni1655.jpg

• Élelmiszer neve

• Összetevők

• Kötelezően jelölendő allergének

• Összetevők, összetevő csoportok mennyisége

• Nettó mennyiség

• Minőség megőrzési idő

• Különleges tárolási, vagy felhasználási feltételek

• Előállítók neve, címe

• Származási ország vagy az eredet helye

• Szükség esetén felhasználási útmutató

• Alkohol tartalom, ha több mint 1,2%-ot tartalmaz

2016-tól pedig a fentieken felül kötelező lesz a pontos tápérték feltüntetése is.

 

Allergének jelölése a gyakorlatban

1652.jpgAz allergének jelölésére többféle módszer is választhatnak a gyártók. A lényeg, hogy jól látható, elkülöníthető legyen a többi összetevőtől. Szintén pozitívum, hogy a legkisebb használható betűméret is meghatározásra került.

Az a vállalkozó, akinek a neve, vagy cégneve alatt az élelmiszert forgalomba hozzák, felelős a megfelelő allergén tájékoztatásért. Tehát bármilyen hibát, nem megfelelő módszert látunk a termék gyártójához érdemes a panaszunkkal fordulni.

Érdemes nem csak az allergének neveit, de a számokat is megjegyezni, hiszen egyre több helyen látható az allergén jelölésnek az a fajtája, hogy egy táblára függesztik az allergiát, vagy intoleranciát okozó anyagokkal (abban a sorrendben, ahogy a rendeletben szerepel) és a termék neve mellé csak számokat írnak. Így például: ha a csirkemell sonka neve mellett az 1., 6., 7., számok szerepelnek, akkor az azt jelenti, hogy az adott termék tartalmaz glutént, tejet és szóját is.

 

Allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek1657.jpg

  1. Glutént tartalmazó gabonafélék (búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái) és a belőlük készült termékek.
  2. Rákfélék és a belőlük készült termékek.
  3. Tojás és a belőle készült termékek.
  4. Hal és a belőle készült termékek.
  5. Földimogyoró és a belőle készült termékek.
  6. Szójabab és a belőle készült termékek.
  7. Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt)
  8. Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia és az ezekből készült termékek.
  9. Zeller és a belőle készült termékek.
  10. Mustár és a belőle készült termékek.
  11. Szezámmag és a belőle készült termékek.
  12. Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben.
  13. Csillagfürt (lupin) és a belőle készült termékek.
  14. Puhatestűek és a belőlük készült termékek.