Növényi utak a rák legyőzésében
Tiszafa kéreg, amerikai tojásbogyó, gyógyszeralapanyagként használt gyógynövények, zöld tea, különböző gombák, kurkuma és olívaolaj – mind szerepet játszhat a rák megelőzésében. Jelenleg csak hazánkban tucatnyi növényt vizsgálnak, de a kínai gyógyászat is a természet kincseinek egész tárházát sorolja a betegség elkerüléséhez, vagy leküzdéséhez.
Növényi alapú gyógyszer kifejlesztésébe fogtak bele az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont és az Újvidéki Egyetem munkatársai. A Heliobacter pylori baktérium ellen keresnek újfajta terápiás módszert – nagy valószínűséggel ez felel a gyomorrák kialakulásáért. Ráadásul a kórokozóval a lakosság jó része még gyermekkorban megfertőződik – közös vécé vagy pohárhasználat során. A felnőttek 60-70 százaléka hordozza a szervezetében ezt a baktériumot, amely sok esetben semmilyen problémát nem okoz, maximum gyomorégés miatt kell időnként gyógyszert szedni. Mégsem árt tudni, hogy a gyomrot érintő daganatok esetében oki tényezőként tartják számon. Bár a fertőzöttséget egyszerű diagnosztizálni, mivel komoly tüneteket már csak a daganat kifejlődése okoz, általában fel sem fedezik. Gyógyítása pedig nem olyan egyszerű: a baktérium nem biztos, hogy minden esetben reagál a megszokott antibiotikumokra, ha pedig a beteg érzékeny az alkalmazott szerre, nem is adható neki.
Biorákterápia
A kezdeményezés és kutatómunka messze nem egyedülálló, csupán egy a gyógynövény alapú rákterápiák fejlesztéseinek sorából. A leginkább csak dísznövényként ismert tiszafa kérgéből állítják elő például az emlőrák gyógyításának egyik leghatékonyabb gyógyszerét, a Taxolt, az amerikai tojásbogyót pedig az etoposid citosztatikum gyártására használják, amellyel a kis sejtes tüdőrákot, leukémiát, hererákot és agydaganatokat is kezelnek. Japánban bizonyos gyógygombák vannak gyógyszerként forgalomban. Persze csak a gyógyszerek kiegészítőjeként, és semmiképpen sem abban a formában, ahogyan a kereskedelemben kapható, hanem a hatóanyagokat tartalmazó tisztított készítményként.
Növények soráról igazolták klinikai vizsgálatokkal, hogy hatékonyak a rák megelőzésében, így a zöld tea, az olívaolaj, vagy a kurkuma, a répában található karotin, vagy a rostokban és színanyagokban gazdag élelmiszerek, egyes zöldségek és növények rákvédő szerepét is. De a gyógynövényeket százas nagyságrendben folyamatosan kutatják a szakemberek, hátha találnak olyan anyagot, ami alkalmas lehet a daganatos betegségek elleni harcban. Dr. Csupor Dezső, az Szegedi Tudomány Egyetem adjunktusa az egyike azoknak, akik egyrészt a gyógyítási lehetőségeket kutatják, másrészt kellő távolságtartással igyekszik kiszűrni minden megalapozatlan híresztelést.
„A növények, állatok, emberek mind párhuzamosan, hasonlóan próbálnak előállítani olyan anyagokat, amelyekkel a károkozókat elpusztítják, illetve távol tartják. Ezek méreganyagok, van közöttük sejtméreg, amely szelektívebben hat a ráksejtekre” – mondja Csupor Dezső, aki szerint a daganatterápiának a legnagyobb kihívása az, hogy nagyon hasonló (egészséges és burjánzó) sejtek a célpontjai, így olyan szereket kell találni, amelyek vagy csak a kóros ráksejtekre, vagy azokra erősebben hatnak. Ezzel lehet ugyanis minimalizálni a mellékhatásokat, a „károkat”, vagyis az egészséges sejtek pusztulását. Ezek a növényi hatóanyagok egyébként semmivel sem barátságosabbak, igazi mérgek, nagyon-nagyon toxikusak.
Kurkuma és zöld tea
„A másik vonal, amikor nem a daganatsejtek leküzdése, hanem az immunrendszer megerősítése, támogatása a cél – mondta a kutató. – Ugyan sok terméket így adnak el, igazolt hatása viszont keveseknek van. Az sem mindegy, hogy a hatóanyaggal milyen formában találkoznak a fogyasztók. A zöld teának van talán a legnagyobb és leginkább igazolható rákvédő irodalma, s tény, ott, ahol a kultúra része, ahol naponta 1,5-2 litert megisznak belőle, sokkal ritkább a daganatos betegségek előfordulása. De ugyanígy igazolták fűszerekről, például a kurkumáról, vagy az olívaolajról is a pozitív hatást. Nálunk Szegeden, de Magyarország valamennyi egyetemén folynak kutatások e téren. Próbáljuk kiszűrni azokat a növényeket, százas nagyságrendben, évente tucatszám végignézve őket, amelyekből valamilyen hatóanyagot lehet kiszűrni. Általában 1-3 marad fent a rostán és érdemes a további lépésekre, de a munka, és a siker nagyon nehéz.”
Az egyetemek olyan növényeket választanak, amelyek a népi gyógyászatból ismertek, egykor használatosak voltak, illetve ezek rokonságába tartoznak. „Ezek csupán feltételezések, bizonyítani is kell a hatást. Sokszor alaptalanul terjed viszont el egy-egy gyógynövényről, gyümölcsről, hogy a rák ellen hatékony. Ilyen a szilvalekvár, amiről a népi gyógyászatban azt írják: gyógyítja a daganatot. Csakhogy a népnyelv nem a rosszindulatú daganatot értette ez alatt, hanem a duzzanatot, vagyis a zúzódás, sérülés okozta puklit.”
A keleti varázslat
A kínai orvoslásban többféle, feldolgozott gyógynövényt használnak: őrlik, porlasztják, mézben főzik, vagy különböző főzeteket készítenek belőlük. A „legyen ételed a gyógyszered!” a kínai gyógyítás filozófiája, vagyis étrendjükbe csempészik a gyógyító, vagy éppen a szervezet öngyógyítását segítő növényeket.
Az úgynevezett Hagyományos Kínai Orvoslás a rákot a szervezet energia egyensúlyának felbomlásaként diagnosztizálja, amelyért a gyenge energiaháztartás, a tartós idegfeszültség lehet a felelős. A minden szervre kiterjedő általános betegségként leírt daganatokat ezért a szervezet erőnlétének általános javításával, illetve az immunrendszer egyensúlyának visszaállításával igyekszik gyógyítani.
A megelőzés kulcsa a kínai gyógyászatban az étkezés, így a rák kialakulásában is a nem megfelelő tápláléknak van nagy szerepe. Figyelemre méltó, hogy Kínában és Japánban a mellrák alig-alig fordul elő, ami az orvosok szerint a tofu fogyasztásának köszönhető, Japánban ráadásul alig 15 éve legalizálták a fogamzásgátló tabletták használatát, korábban ugyanis szigorúan óvták ezek hormontartalmától az asszonyokat. A tabletták forgalma azonban a legalizálás után sem ugrott meg robbanásszerűen, messze elmarad az amerikaitól vagy az európaitól.
A kínai konyha többféle alapanyaga is rákellenes hatású. Több, mint háromezer éve használják a gombákat gyógyítási, illetve betegségmegelőzési céllal. A nyugati orvoslás azonban csak a 16. században fedezte fel igazán e gombák pozitív hatásait.
Gyógyító gombák
A Dr. Chen Zhen által vezetett csoport felmérései szerint a magyarok a kínai gyógygombák közül a shiitake, a pecsétviasz-, a fafül, a mandula és a tibeti hernyógombát ismerik és használják leginkább. Habár a gombákról általánosságban is elmondható, hogy gazdagok aminosavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban, fehérjében, szénhidrátban, elősegítik a szív normális működését, csökkentik a lipidszintet a vérben és immunerősítő hatásuk van, a Magyarországon is kedvelt, kínai gyógyászatban használt gombák más-más tulajdonságai kerülnek előtérbe fogyasztásuk során.
A shiitake gomba és a pecsétviaszgomba főként a daganatos betegek körében ismert. A shiitake gombát elsősorban a kemoterápiás kezelések mellékhatásainak csökkentése kapcsán keresik, ugyanis rendszeres fogyasztása serkenti az immunrendszer működését, értékes poliszacharidokban és rostanyagban gazdag, nagy mennyiségben tartalmaz a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat és antioxidánsokat, valamint több mint 50 különböző enzimet. A pecsétviaszgomba az utóbbi években került a figyelem középpontjába. Kiterjedten és kúraszerűen alkalmazzák az általánosan leromlott egészségi állapot, az immunrendszer működésének javítására, de kiemelt jelentősége van a gyomor-, a vastagbél-, a máj és a hasnyálmirigyrák kiegészítő kezelésében.
Dr. Chen Zhen, az orvostudományok kandidátusa, a Közép-Európai Hagyományos Kínai Orvosok Szövetségének elnöke, az európai, illetve magyar gyógynövénytérkép „megrajzolója” külön gyógyító szakácskönyvet is írt. Ugyan az európai szabályokat jól ismerve óvatosan fogalmaz arról, mi az, ami rákmegelőző és gyógyító hatású, de a saját kutatásai alapján, illetve egyetemekkel együttműködve, szeretné Európában is tudományos alapokra helyezni azt, amit Kínában évezredek óta tudnak. A hagyományos gyógyítók szerint ugyanis rákellenes hatású a shiitake- és ganoderma-gomba, a dió zöld burka, a sütőtök, a napraforgó szára, illetve a paradicsom. Az egyik leghatásosabb rákellenes szer pedig a cápaporc, amely a rákos sejtek növekedését lassítja.