2024. április 20. szombat
Tivadar és Odett napja

Hallal a kilók ellen

Az egészséges, tudatos táplálkozásra sosem késő áttérni! Varga Anita, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa szerint kiváló fogadalom lehet az újévre, hogy a halakat rendszeresen, és ne csak az ünnepnapokra korlátozva fogyasszuk. Íme, néhány tanács a Kapj rá! kampány állandó szakértőjétől, amelyek betartásával nem csak külsőnkkel, de belsőnkkel is jót tehetünk.

Hazánk természetes vizei - táplálkozástudományi szempontból - igazi kincseket rejtenek. Az édesvízi halak, hasonlóan tengeri rokonaikhoz, szervezetünk számára nélkülözhetetlen zsírsavakat, teljes értékű fehérjéket, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ráadásul könnyen emészthetőek és nagyon finomak, így a fogyni vágyóknak is ideális választás lehet, ha étkezéseiket halak fogyasztásával teszik kompletté.

 

 

1425.jpgVarga Anita, az OÉTI dietetikusa, a Kapj rá! kampány állandó szakértője szerint a halak fogyasztásának pozitív hatásai a többi egészséges táplálkozási alapelv betartása mellett érvényesül a leginkább. „Elengedhetetlen a változatos és rendszeres táplálkozás: fogyasszunk naponta többször friss zöldséget, gyümölcsöt, csökkentsük a zsírbevitelt és a sózást, kerüljük a cukrozott ételeket és italokat, és ha lehet, válasszunk teljes kiőrlésű gabonaféléket” - javasolja a szakember, aki a rendszeres testmozgás mindennapokba iktatását is rendkívül fontosnak tartja.

 

 

A dietetikus azt is hozzátette, hogy fogyni legeredményesebben a fenti alapelvek betartásán túl, az energiamérleg figyelembevételével lehet. „Aki több kalóriát fogyaszt el rendszeresen, mint amennyit a szervezete elhasznál, nem hogy fogyni nem tud, de előbb-utóbb testsúlygyarapodással kell szembesülnie. Ezért aki tudatosan csökkentené a napi összes kalóriabevitelt, annak a halak tekintetében is főleg a soványabb, szárazabb húsúak fogyasztása javasolt - elkerülve a bő zsiradékban történő sütést -, mint például a busa, amur, süllő, csuka, fogas, kecsege, hekk, tőkehal. Ezek remekül kiegészíthetők a hagyományos köreteken túl barna rizs, hajdina, bulgur, köles, kuszkusz és zöldségkörettel egyaránt.”

 

 

1426.jpgA külsőnkre gyakorolt pozitív hatásai mellett Varga Anita az uszonyosok kedvező zsírsavösszetételét is kiemelte. Ez jelentős szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, diétás kezelésében, így nem csak a fogyni vágyóknak, de az érrendszeri betegségekkel küzdőknek is javasolt heti legalább 1-2 alkalommal halból készült ízletes fogásokat fogyasztani.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban