2021. október 26. kedd
Dömötör, Amanda és Armand napja

Egyemmeg! Családinap 22 helyszínen

Családi és gyerekprogramok, koncertek, bábelőadások, meseórák, veteményes kalandok, gasztroslam, fenntartható uzsonnakészítés várja az érdeklődőket ingyenesen, országszerte 22 helyszínen! Fellép Bognár Szilvi, Gubás Gabi és a Hahó Együttes.

6267.jpgÁprilis 16-án, az Egyemmeg! napon választ kaphatunk az étkezés és a környezetvédelem kapcsolatával, a fenntartható háztartásszervezéssel, vagy a menzareformmal kapcsolatos kérdéseinkre, miközben az egész család együtt szórakozik.

 

Az érdeklődők megtudhatják, hogy hogyan lehet úgy beépíteni az egészséges táplálkozást a mindennapjainkba, hogy az a környezetünket is óvja. Az Egyemmeg! nap programjai gyakorlatban mutatják meg a fenntartható forrásból, helyi termelőktől származó, szezonális, és vegyszermentes élelmiszerek fogyasztásának előnyeit az egész család számára.

 

A gyerekek bepillantást nyerhetnek a szezonális uzsonnakészítés rejtelmeibe (Itt van néhány vicces szendvics ötlet gyerekeknek), koncerteken, meseórán, palántaültetésen vagy környezettudatos kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, a szülők pedig sokszínű programjaink keretében tájékozódhatnak az egészségtudatos, környezetkímélő és gazdaságos életmód mikéntjeiről.

 

Évente 143 milliárd eurót dobunk a kukába6285.jpg

EU-s szinten mintegy 88 millió tonna élelmiszert dobunk ki évente, amelynek az értéke 143 milliárd euró.  Ha az elpazarolt élelmiszer egy ország lenne, az USA és Kína után ez lenne a harmadik legnagyobb szén-dioxid kibocsátó. Olyan élelmiszerek végzik a szeméttelepen, amelyek előállítására óriási erőforrásokat használnak fel világszerte: az emberiség édesvízfogyasztásának 70%-t a mezőgazdaság használja fel, az erdőirtással nyert területek 80%-t mezőgazdasági célokra hasznosítják, és a mezőgazdaság felel az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 30-35%-ért.

 

Magyarország évente 2 millió tonna élelmiszert pazarol el, amely meghaladja az EU-s átlagot. A pazarlás csökkentése, a háztartási hulladék komposztálása, az élelmiszer helyi termelőktől történő beszerzése csak néhány egyszerű példa arra, hogy mi mindent ehetünk egy zöldebb jövőért.

 

Program

Gyerekprogramok
  • Lisztkészítés, kenyérsütés
  • Bábelőadások
  • Upcycling kézműves foglalkozások
  • Meseóra
  • Müzliszelet és energiagolyó készítés

 

Felnőttprogramok
  • Gasztroslam
  • Minden, amit a fenntartható uzsonnakészítésről tudni kell
  • Vetítés
  • Miért vagy így besózva? A menzareform, és ami mögötte van kerekasztal beszélgetés

 

10:00 Megnyitó

11:00 Bognár Szilvia – Csintekerintő koncert (helyszín: Szimpla kert)

12:00 Szakmai kerekasztal beszélgetés: Miért vagy így besózva? A menzareform, és ami mögötte van

14:30 Gubás Gabi koncert

16:00 Hahó együttes koncertje (helyszín: Kőleves vendéglő)

 

Helyszínek

Budapest

Szimpla kert, Kőleves vendéglő, Hellóanyu, Kozmosz Vegán Étterem, Miksa cafe, Fruccola – Kristóf tér, Filo Bar, Murok Kávézó és Falatbár, Margitutcakilenc, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár - Krisztina tér, Pántlika Bisztro, Pohárszék

 

Országszerte

Őriszentpéter – Pajta, Zebegény – Natura Hill, Sopron – Soproforno, Dunaújváros – Búgócsiga Akusztik Garden

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban