Egyemmeg! Családinap 22 helyszínen
Családi és gyerekprogramok, koncertek, bábelőadások, meseórák, veteményes kalandok, gasztroslam, fenntartható uzsonnakészítés várja az érdeklődőket ingyenesen, országszerte 22 helyszínen! Fellép Bognár Szilvi, Gubás Gabi és a Hahó Együttes.
Április 16-án, az Egyemmeg! napon választ kaphatunk az étkezés és a környezetvédelem kapcsolatával, a fenntartható háztartásszervezéssel, vagy a menzareformmal kapcsolatos kérdéseinkre, miközben az egész család együtt szórakozik.
Az érdeklődők megtudhatják, hogy hogyan lehet úgy beépíteni az egészséges táplálkozást a mindennapjainkba, hogy az a környezetünket is óvja. Az Egyemmeg! nap programjai gyakorlatban mutatják meg a fenntartható forrásból, helyi termelőktől származó, szezonális, és vegyszermentes élelmiszerek fogyasztásának előnyeit az egész család számára.
A gyerekek bepillantást nyerhetnek a szezonális uzsonnakészítés rejtelmeibe (Itt van néhány vicces szendvics ötlet gyerekeknek), koncerteken, meseórán, palántaültetésen vagy környezettudatos kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, a szülők pedig sokszínű programjaink keretében tájékozódhatnak az egészségtudatos, környezetkímélő és gazdaságos életmód mikéntjeiről.
Évente 143 milliárd eurót dobunk a kukába
EU-s szinten mintegy 88 millió tonna élelmiszert dobunk ki évente, amelynek az értéke 143 milliárd euró. Ha az elpazarolt élelmiszer egy ország lenne, az USA és Kína után ez lenne a harmadik legnagyobb szén-dioxid kibocsátó. Olyan élelmiszerek végzik a szeméttelepen, amelyek előállítására óriási erőforrásokat használnak fel világszerte: az emberiség édesvízfogyasztásának 70%-t a mezőgazdaság használja fel, az erdőirtással nyert területek 80%-t mezőgazdasági célokra hasznosítják, és a mezőgazdaság felel az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 30-35%-ért.
Magyarország évente 2 millió tonna élelmiszert pazarol el, amely meghaladja az EU-s átlagot. A pazarlás csökkentése, a háztartási hulladék komposztálása, az élelmiszer helyi termelőktől történő beszerzése csak néhány egyszerű példa arra, hogy mi mindent ehetünk egy zöldebb jövőért.
Program
Gyerekprogramok
- Lisztkészítés, kenyérsütés
- Bábelőadások
- Upcycling kézműves foglalkozások
- Meseóra
- Müzliszelet és energiagolyó készítés
Felnőttprogramok
- Gasztroslam
- Minden, amit a fenntartható uzsonnakészítésről tudni kell
- Vetítés
- Miért vagy így besózva? A menzareform, és ami mögötte van kerekasztal beszélgetés
10:00 Megnyitó
11:00 Bognár Szilvia – Csintekerintő koncert (helyszín: Szimpla kert)
12:00 Szakmai kerekasztal beszélgetés: Miért vagy így besózva? A menzareform, és ami mögötte van
14:30 Gubás Gabi koncert
16:00 Hahó együttes koncertje (helyszín: Kőleves vendéglő)
Helyszínek
Budapest
Szimpla kert, Kőleves vendéglő, Hellóanyu, Kozmosz Vegán Étterem, Miksa cafe, Fruccola – Kristóf tér, Filo Bar, Murok Kávézó és Falatbár, Margitutcakilenc, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár - Krisztina tér, Pántlika Bisztro, Pohárszék
Országszerte
Őriszentpéter – Pajta, Zebegény – Natura Hill, Sopron – Soproforno, Dunaújváros – Búgócsiga Akusztik Garden