2024. április 27. szombat
Zita és Mariann napja

Tükröm-tükröm, mondd meg nékem – hány évesnek látszom?

Az időskorú és az öreg nem feltétlenül jelenti ugyanazt. Míg az előbbi egyszerű, években mérhető tény, a másik inkább viselkedés, felfogásbeli megnyilvánulás. Van olyan hetvenes, akik a huszonéveseket megszégyenítő módon sportol, vagy komoly szellemi munkát végez. Ugyanakkor alig negyvenes férfiak és nők között is akadnak, akik öregnek tűnnek…

Az öregedés biológiailag akkor kezdődik, amikor a sejtek szaporodása lassabbá válik, mint az elöregedésük. De ez a folyamat már 25 éves kor körül elkezdődik: a szövetek működése lassabb és kevésbé hatékony, s az állaguk is megváltozik.

 

Őszül és kopaszodik

Hogyan védhetjük ki?

- Vitaminokban és fehérjékben gazdag étrend.

- A túlzott kávé -, hús - és alkoholfogyasztás kerülése (őszülés ellen).

- Megfelelő mennyiségű vasfogyasztás.

„Az első tünetek 25-30 éves kor körül jelentkeznek. Az természetes, hogy az idő múlásával romlik a hajhagymák tápanyag ellátása, lassul a sejtosztódás, csökken a faggyúmirigy kiválasztás, így nem csupán a haj növekedése lassul, de szerkezete is veszít fiatalos tartásából, és az egyre kevesebb pigment miatt megkezdődik az őszülés – mondja Csató Hajnalka hajelemző. – Az elvékonyodó hajszálainkat elveszíthetjük, mert a fejen lévő szőrtüszők elöregszenek, ráadásul 45-50 éves korunktól a mennyiségük is egyre csökken. A halántéktájon, fejtetőn és oldalt jelentkező, úgynevezett férfias típusú kopaszság a leggyakoribb. Annak is van igazságtartalma, hogy a kopasz pasik az igazán férfiasak, hiszen a hajhullás egyik lehetséges oka a magas tesztoszteron (férfi nemihormon) szint. A nők kopaszodása esetén a hajvesztésben az egész hajas fejbőr érintett, míg a fejtető részen hosszanti ritkulás jellemző.”

 

Valahol mindig fáj?

„Van, aki úgy tartja, ha negyven felett úgy ébredsz reggel, hogy nem fáj sehol, akkor már nem is élsz. Csakhogy az öregedés nem betegség, de fogékonyabbá tehet minket a betegségekre – mondja dr. Kalcekosz Szófia háziorvos. – A kor előrehaladtával elveszítjük izomszöveteink egy részét, izmaink merevebbé válnak és kevésbé tónusosak. Szerveink elveszítik extra tartalékaikat. Ahogy öregszünk, a szív fala vastagabb, az artériák merevebbek, a szívfrekvencia lelassul. A 65 évesnél idősebbek közül minden tízedik vérszegény, ami fokozza a gyors kifáradást. De ezen megfelelő vaskészítményekkel lehet segíteni. A 60 év feletti emberek több mint felének magas a vérnyomása is, pedig néhány kivételtől eltekintve, nátriumszegény diéta, testmozgás és egészséges testúly kell csupán a normál értékekhez.”

 

Hogyan védhetjük ki?

- Egészséges táplálkozás, sport, káros szenvedélyek kerülése.

- Szemhéjplasztika, arc- és ránfeltöltés.

- Sok pihenés, alvás, stresszmentes élet.

A bőr ráncos lesz

„Az öregedés korai jeleit az arcon vehetjük észre – mondja Szabó Éva kozmetikus. – Az első ráncok 25-30 éves korban jelentkeznek, méghozzá a homlokon, a szem körül, az orr és száj közötti vonalon, és a száj körül. A bőr lassan megereszkedik, megjelennek a pókhálószerű vékony ráncok, majd egyre mélyebbek, markánsabbak lesznek Ez természetes folyamat, genetikai okok, hormonális változások és környezeti hatások – napfény, szél, környezetszennyezés – befolyásolják. Negyven felett nemkívánatos szőrzetnövekedés indul meg, erőteljesebb szőrszálak nőnek. A faggyúmirigyek kiválasztása csökken, az anyagcsere lassulása miatt a bőr vékonyabbá, szárazabbá válik. A felső hámréteg megújulása, ami fiatalkorban 30 napot vesz igénybe, kétszer annyi időbe telik. A szabadgyökök tönkreteszik a sejtfalat, ennek hatását csökkenthetjük B6-, C- és E vitamin bevitelével. Tovább öregít, hogy 50 év után a megereszkedett bőr lefelé húzza a szájzugot és a szemhéjakat.”

 

965.jpg

 Mégis a ruha teszi az embert? 

Több mint tíz év is lehet a különbség mások által megsaccolt életkorunkban, ha a más-más a kinézetünk. Ahhoz ugyanis, hogy egy másik ember életkorát megállapítsuk, olyan részleteket vizsgálunk, mint a haj őszülése, a kopaszodás, a szőrszálak megjelenése, a divatos vagy „öreges” ruházat. Egy brit biztosítási cég konkrét kutatásba kezdett, vajon ki számít öregnek a szigetországban? Az eredmény megdöbbentő volt, ugyanis kiderült, hogy szinte semmi köze sincs a biológiai életkorhoz az öregségnek.

Férfiak esetében az öregség leggyakrabban emlegetett jelei: a kopaszság, a nem kívánt szőrszálak megjelenése, a fülek megnyúlása, a kordbársony nadrág kötött kardigánnal való viselése és a kocsmazaj zavaró volta. A nőknél még kritikusabbak az emberek, hiszen náluk már azt is az öregség első jeleként definiálják, ha rétegesen öltözködnek.

 

 

 

5 titok a világból

 

1. A teák magas antioxidáns tartalma kiváló öregedés gátló, segíti a sejtek megújulását, a ráncok kisimítását.

2. Kezdje a napot mézes gyömbérteával. A méz csökkenteni a gyulladásokat, a gyömbér lassítja a kollagén lebontását.

3. Bőrradír cukor és citromlé keverékből – ettől lesz szép a keze. Így hatékonyabb a hidratáló használata is.

4. A noni juice gyümölcsöt ezer éve használják a polinézek: hatékonyan enyhíti a szarkalábakat, és mélyebb ráncokat.

5. A szőlőmag kivonat növeli a vérben található antioxidáns mennyiséget, ezzel lassítja az öregedést.

 1245.jpg