2024. május 08. szerda
Mihály napja

Újabb megállapítás született a rákkal kapcsolatban

Nagyrészt környezeti tényezők számlájára írható a rák, nem csupán szerencse kérdése. Az új kutatás eredményei alapján tett megállapítás a Nature brit tudományos lapban jelent meg.

Egy 2015-ös kutatás eredményei azt mutatták, hogy a rákos daganatok kétharmada nem vezethető vissza környezeti és életmódbeli tényezőkre - például a dohányzásra. Ezt a megállapítást sokan vitatták - tudósított a BBC News.

 

Ki a felelős?5207.jpg

A tudományos vita arról folyik, vajon a belső vagy a külső tényezők fontosabbak-e a rák kialakulásában. A rákot a szervezet egy sejtjének "elromlása", kontrollálatlan szaporodása okozza. Ez fakadhat a szervezet saját, vele született működési módjából, többek között abból a kockázatból, hogy minden egyes sejtosztódásnál mutációk keletkezhetnek. Okozhatja továbbá külső tényező, többek között a dohányzás, az UV-sugárzás és számos, még fel nem fedezett ok is.

 

A Science tudományos lapban tavaly januárban közzétett tanulmány azt taglalta, hogy egyes szövetekben miért fejlődhet ki a rák milliószor nagyobb eséllyel, mint másokban. A Nature-ben decemberben megjelent tanulmány szerzői pedig többféle megközelítést használva jutottak arra, hogy a rákos megbetegedéseknek csak 10-30%-a írható a szervezet természetes működése számlájára.

 

Nem mellékes az életmód!

5208.jpgA New York-i Stony Brook Rákkutató Központ orvosai friss tanulmányukban különböző módszerekkel - számítógépes szimulációval, a populáció adatainak elemzésével és genetikai szempontból vizsgálták a kérdést.

 

Eredményeik következetesen azt mutatták, hogy a kockázat 70-90%-ban külső tényezők számlájára írható. "Óriási a szerepe a környezetnek, az emberek nem áltathatják magukat a balszerencsével: nem lehet dohányozni, majd a rákot a sorsnak tulajdonítani. Olyan ez, mint egy revolver, a szervezet saját, belső kockázata csak egy golyó benne" - jelentette ki Yusuf Hannun, a Stony Brook orvosa.


A brit rákkutató intézet (Cancer Research UK) munkatársa, Emma Smith szerint az egészséges életmód, a dohányzás kerülése, a megfelelő testsúly megtartása, az alkoholfogyasztás csökkentése ugyan nem véd garantáltan a rák ellen, ám látványosan csökkenti a kór kialakulásának kockázatát.

 

Nincs stratégiánk az alkoholizmus megfékezésére5209.jpg

Pár éven belül egymillióra nőhet az alkoholisták száma a mostani 800 ezerről Magyarországon, mert "olyan utánpótlás-nevelés van, hogy a Puskás Ferenc Akadémia ahhoz képest kutya füle" - mondta Zacher Gábor toxikológus, aki szerint évente 30 ezren halnak meg alkohollal kapcsolatos betegség miatt és 2,5 millióra tehető az úgynevezett nagyivók száma, így szinte minden család érintett.

Az alkoholizmus nem attól függ, hogy mennyit iszik valaki, hanem attól, hogy az ivás szokásként mennyire ivódott bele az életébe - tette hozzá.

A szakember problémának nevezte  azt, hogy Magyarországnak nincs alkoholstratégiája, nincs a megelőzést szolgáló mentálhigiénés program. Az alkoholizmus és a gyógyszerfüggőség nagyon mély szociológiai problémákban gyökerezik, amit a megelőzésben is figyelembe kell venni - mondta Zacher Gábor az M1 televízió műsorában.

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban