2024. április 27. szombat
Zita és Mariann napja

A sikeres álláskeresés 6 pontja

Az év végi fogadalmak között gyakran szerepel a munkahelyváltás, ráadásul a cégek is januárban hirdetik meg a legtöbb új pozíciót. 6 pontban összeszedtük, hogyan készülhetünk fel a sikeres munkakeresésre.

Év elején számos új pozíciót hirdetnek meg a cégek, érdemes felkészülni, ha munkahely-váltáson törjük a fejünk. A január első napjai tökéletesek arra, hogy végiggondoljuk, mivel szeretnénk valójában foglalkozni, mi lenne számunkra a tökéletes állás.

 

Sámson Dorottya, a Profession.hu álláspiaci szakértőjének tippjeivel lépésekre bontva tekinthetjük át, hogy mi a szükséges teendőnk az ideális állás megszerzéséhez.

 5169.jpg

1. Fő a tudatosság!

Legfőképp legyünk tudatosak: gondoljuk végig, mit szeretnénk igazán csinálni, és mire lennénk a legalkalmasabbak, valamint hogy mik a legfontosabb lépések, amiket vágyott állásunk megszerzéséért tehetünk. Ha megvan a cél, akkor az oda vezető utat is könnyebb lehet megtalálni, legyen az tréning vagy nyelvtanfolyam.

 

2. Legyünk felkészültek!

Nézzünk utána a kinézett állásnak és a cégeknek a honlapjukon, a közösségi oldalaikon, a róluk szóló hírekben és a www.munkatársaim.hu weboldalon. Legyünk tisztában az elvárt kompetenciákkal és szabjuk önéletrajzunkat összhangba az elvárt tapasztalatokkal és kvalitásokkal.

 

3. Ne ragaszkodjunk a fekete5167.jpg-fehér öltözékhez az állásinterjún!

Már nem érdemes a régi idők hagyományait követve szigorúan fekete-fehérben megjelenni az állásinterjún. Természetesen legyünk ápoltak, öltözetünk maradjon igényes, hiszen a jó benyomás elengedhetetlen. Egy jól megválasztott ruhadarab maximálisan magabiztossá tehet minket!

 

4. Kövessük figyelemmel elküldött pályázatunkat!

Telefonáljunk utána pályázatunknak és kérdezzük meg, mennyi esélyük van az adott állásra! Így a kiválasztásért felelős HR-szakember figyelmét is eredményesebben hívhatjuk fel magunkra.

 

5. Mindig legyen testreszabott az önéletrajzunk!5205.jpg

Ha az adott állás előírásaira szabjuk önéletrajzunkat, jelentősen megnöveljük esélyét, hogy alkalmunk legyen a személyes interjú során magunkat adni és némileg kötetlenebb formában ismertetnünk eddigi tapasztalatainkat, illetve jövőbeni motivációinkat. Részletezzük hobbijainkat, például, hogy mikor és mennyit szoktunk sportolni, hiszen ez elhivatottságot sugall a leendő megbízóinknak.

 

+1. Az első benyomás: az önéletrajz

A CV semmiképp se legyen sablon, azonban a kreatív CV-k kétélű fegyverek is lehetnek: igen sok cég toborzó szoftverrel dolgozza fel az önéletrajzokat, és így nem tudja kinyerni a kért adatokat.