2024. április 28. vasárnap
Valéria és Nimród napja

A tudás kell a multiknak

Mostanában még ahhoz az álláshoz is felsőfokú végzettséget várnak el a cégek, amelyek korábban akár egy érettségivel is betölthetők voltak. Van abban viszont némi ellentmondás, hogy még a pályakezdőkön is számon kérik a szakmai tapasztalatot. Erre viszont nem jó az egyetem! 

4961.jpgElőnyben részesítik a magyar munkáltatók a szakmai gyakorlattal rendelkező pályakezdőket – derül ki a Profession.hu 2015-ös kutatásából. Hazai viszonylatban nincsenek jó helyzetben a diákok, hiszen a friss diplomásoknak szóló álláshirdetésekben gyakran 1-3 év munkatapasztalatot várnak el a cégek. A megoldást a gyakornoki programok jelenthetik, illetve azok a középiskolákkal kötött együttműködési megállapodások, amelyeket egyre több multinacionális nagyvállalat beépít HR-stratégiájába.

 

Nem minden a diploma!

A diákok gyakran gondolják úgy, hogy egy felsőfokú végzettség egyenes utat jelent számukra az áhított pozícióhoz. A legtöbb esetben azonban a diploma és a gyakorlat párosa hozza el a kívánt eredményeket, hiszen a munkáltatók gyorsabban integrálhatják a szakértelemmel rendelkező jelentkezőket. A korábbi évekkel ellentétben ma már az első naptól profittermelést várnak el a munkavállalótól, nincs lehetőség a több éves betanulási időszakra.


Gyakorold a gyakornokságot

5135.jpgA megoldást a komplex gyakornoki programok jelenthetik. Az általános munkatapasztalat mellett kiemelten előnyös, ha valaki a kiszemelt vállalatnál szerez belső, szakmai tapasztalatot. A legtöbb hazai munkáltató már az egyetem alatt vadászik a legjobb hallgatókra, fizetett gyakornoki programot ajánlva nekik.

 

Többek között az NNG is második alkalommal hirdeti meg szoftverfejlesztőknek szóló gyakornoki programját, ahol egy átfogó kiválasztási procedúrát követően valódi szaktudást szerezhetnek a felvételt nyert egyetemisták. A Gear Up Program korábbi résztvevői mára aktív tagjai a vállalat fejlesztői csapatának, így a szerencsés gyakornokok idén is joggal számíthatnak egy versenyképes állásra, ha sikeresen teljesítik a 6 hónapos gyakorlati időszakot.


–Általánosan elmondható, hogy a toborzás során figyelünk a felsőfokú végzettségre, azonban tagadhatatlanul előnyt élveznek azok a jelentkezők, akik rendelkeznek releváns szakmai tapasztalattal is. Persze nem várunk el sokévnyi munkatapasztalatot egy egyetemistától, de mindez előnyt jelent. Többek között ezért is hirdettük meg az NNG Gear Up Programot, melynek során lehetőséget szeretnénk biztosítani a legtehetségesebb informatikus hallgatóknak, hogy megszerezhessék ezt a tudást. A program alatt nagy hangsúlyt fektetünk a szakmai fejlődésre, a felvételt nyert diákok valódi helyzetekben, mentorok segítségével, már a gyakornoki időszak alatt globális autóipari projekteken dolgoznak – mondta el Magyari Andrea az NNG HR vezetője.

 4960.jpg

Akár középiskolásokat is alkalmaznak

A Deloitte-nál viszont két éve folyik nagy sikerrel az a program, amelyben tehetséges érettségizett fiatalokat alkalmaznak bizonyos feladatokra. Az ő munkaidejük kevesebb, mint más kollégáké annak érdekében, hogy közben a fiataloknak legyen idejük részt venni felsőfokú levelező képzésben. Így a papírral együtt megszerzik a szakmai tapasztalatot, és a munkanélküli diplomások számát sem fogják növelni.

 

–A fiatal tehetségek vonzásához nagyon lényeges, hogy tudjuk, hogy adott feladatra kiket várunk, azaz, hogy a munka elvégzéséhez pontosan milyen képességekre, tudásra és készségre van szükségünk. Amikor elkezdtünk ezzel a szemlélettel közelíteni egy-egy feladathoz, rájöttünk, hogy egyáltalán nem a diploma a legfontosabb. Rengeteg tehetséges középiskolát végzett fiatal van, akik esetleg anyagilag nem engedhetik meg maguknak, hogy továbbtanuljanak. A programunk számukra is megoldást jelent - mutatott rá Gion Gábor, a Deloitte Zrt. vezérigazgatója.