2024. április 28. vasárnap
Valéria és Nimród napja

Bemelegít, esik, kel…

Indul a téli sportok, s egyben a rándulások, ficamok és zúzódások szezonja. A rutinos sízők tudják: tisztességes felkészülés, alapos bemelegítés, és a sí-KRESZ szabályainak betartása nélkül rémálom lehet a lesiklásból.

Vizsgázni ugyan nem kell belőle, de minden síelőnek ismernie kellene a sípályákon érvényes közlekedési szabályokat. A FIS 10 betartása nem csak érdek, hanem kötelesség is – ezzel elkerülhetők a sípályákon a komoly balesetek, amelyek rossz esetben tragikusan is végződhetnek. Kezdőknek – és sosem késő, haladóknak – íme a legfontosabb szabályok.

 4996.jpg

Közös a pálya

Ahogy a kerékpárúton, a futópályán, vagy az uszodában, itt is alap, hogy figyeljünk sportolótársainkra. A lesiklás alapból veszélyes üzem – lejtő, sebesség, látási viszonyok – ezért elvárható, hogy mindig az adott körülményeknek megfelelően viselkedjünk a pályán. Ez egyben azt is jelenti, hogy a felszerelésünk is megfelel az előírásoknak.

 

Vadorzók kíméljenek!

Az óriásműlesiklás és a szlalom a sportpályákra való, ahol minden durva kanyarban áll néhány orvos, és készenlétben van a mentőhelikopter is. A közösségi terepeken a tudásunk, a terep és a pályaviszonyok határozzák meg a tempót. Zsúfolt pályán mindig tilos a vad száguldás!

 

Szem a tarkón?

A sízők ritkán látnak hátrafelé, ezért (ahogy az autósoknál), itt is a hátulról érkező a hunyó, ha baj történik. A fentről érkezőnek ezért úgy kell megválasztania a nyomvonalát, hogy az előtte sízőket soha ne veszélyeztesse. Figyelem, ez a csajozós vagánykodásra (Hú, ez közel volt…) is igaz!

 

Index, kikerül

Előzni szabad, jobbról, balról, alulról és felülről egyaránt. A lényeg a távolságtartás, hiszen sosem tudhatjuk, hogy az előttünk poroszkáló lassabb síző mikor dönt úgy, hogy esik egy hatalmasat, vagy letér a pályáról, hogy megpihenjen.

 4997.jpg

Körülnéz, indexel, besorol

A pálya szélén pihenő, vagy a pálya közepén feltápászkodó és újrainduló sízőnek viszont legyen szeme a tarkóján is – szól a szabály. Aki álló helyzetből indul újra, annak a besorolás előtt alaposan körül kell néznie, hogy se magát, se másokat ne veszélyeztessen. Érdemes messze magunk fölé kémlelni, mert pillanatok alatt nyakunkon lehet egy sporttárs!

 

Nem parkoló!

A sípályákon tilos a megállás! Ez elsősorban a szűkebb szakaszokon és a beláthatatlan kanyarokban jelent veszélyt, de bárhol áll meg a pályán, azzal veszélyezteti magát és másokat is. A bukás sem mentség, ha felállt, de nem mer továbbsiklani, akkor is mielőbb húzódjon a pálya szélére.

 

Nem sétatér

Noha a pályarendszerek szinte mindegyikén jól elkülönített felvonók segítik a feljutást, előfordulhat, hogy gyalogosan kell közlekedni a terepen. Ilyenkor kizárólag a lejtők szélén szabad közlekedni.

 

Tábla: nem dísz!

A pályajelzések nem esztétikai elemek, s nem is azért helyezik ki a táblákat, hogy a dzsekinket szárítsuk rajtuk. A táblák (és a terelések, elkerítések) utasításai kötelező érvényűek, ahogy a pályaszemélyzet utasításait sem lehet figyelmen kívül hagyni.

 

A cserbenhagyókat büntetik!4995.jpg

A síelés veszélyes üzem, gyakoriak a kisebb-nagyobb balesetek, amelyek többsége szerencsére nem jár különösebb problémával. A segítségnyújtás azonban minden indokolt esetben kötelező, annak elmulasztása nem csak sportszerűtlen, hanem büntetendő is!

 

Nincs inkognitó

Baleseteknél – függetlenül attól, hogy tanúk vagy résztvevők voltunk – kötelező a személyazonosság igazolása. Erre többek között a baleset bírósági tisztázásánál lehet szükség.

 

Bemelegítés nélkül garantált a sérülés

A síelés nem olyan, mint az úszás: aki próbált már bevenni néhány kanyart egy közepes lejtőn, pontosan tudja, mekkora terhelést jelent mindez a térd, a csípő és a karok számára. Aki tehát első bálozó, vagy egyenesen az íróasztal mellől indul a pályára, sose mulassza el a bemelegítést, ha nem akar betegállományba, rosszabb esetben kórházba kerülni.

 

4994.jpg

Az első lesiklást megelőző bemelegítő gyakorlatsorok után, a pályán is érdemes néhány felpörgető kört tenni. Lassú lesiklással, sok kanyarral melegítse be a síizmokat, hogy este se kelljen sportkrémekben fürödnie. Azt se feledje, hogy a síelés többet vesz ki a szervezetből, mint sok más sport. Ahogy fárad, úgy lesz egyre figyelmetlenebb és sérülékenyebb, ezért a délutáni, kora esti siklásoknál már ajánlott kissé visszavenni a tempót. Ha mégis esés a vége, próbálja a térdeit nyújtva tartani (így nagyobb eséllyel old le a léc), a csípőtáji izmokat tartsa megfeszítve (így kevésbé sérül az izom), és ne próbálja fékezni magát a kezeivel (azoknak az erőknek úgysem tud ellenállni), hanem csússza ki a rendelkezésre álló teret.