2024. május 21. kedd
Konstantin napja

Sena és a Momentán Társulat az afrikai vízért kampányol

Az ivóvíz a 21. század olaja, a nyersanyag, amiért ma már háborúk folynak. Az Afrikáért Alapítvány Magyarországon Sena Dagaduval és a Momentán Társulattal együtt hívja fel a figyelmet a globális vízproblémákra, míg Kongóban friss ivóvízhez és mosdóhoz segíti az afrikai árvákat.

"Mázlisták vagytok"- üzeni Sena a Facebookra feltöltött videójában, amiben a kampány keretében üzen. A kampány többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy minden percben meghal egy gyermek valahol a világban a szennyezett víz és a rossz higiénés körülmények miatt.

 4874.jpg

Fogy a víz!

A Szaharától délre több mint 350 millió ember nem jut tiszta vízhez és több mint 600 millióan élnek alapvető higiéniás feltételek nélkül. A nők és gyerekek átlagosan napi hat órát töltenek el azzal, hogy kézi hajtású kutakból vagy természetes vízforrásokból vödrökbe gyűjtsék a korántsem tiszta vizet. Eközben Európában átlagosan napi 250 liter tiszta vizet használunk el.

 

Az Afrikáért Alapítvány "Vízibility mindenkinek" programja a Fejlesztés Európai Évének kapcsán mutatja be és támogatja az afrikai vízügyi fejlesztéseket és a jobb egészségügyi ellátást Afrikában. Honlapja az afrikai kihívásokat dolgozza fel, míg december 6-án szakmai beszélgetések mellett Sena koncertje, a Momentán Társulat előadása, híres szenegáli tánc, látványos fizika óra, gyerekjátékok és Hajdú D. András fotóművész kongói kiállítása is a víz kérdését járják körül.

 

A víz emberi jog4873.jpg

December 10-én az emberi jogi világnapon pedig szintén a tiszta vízhez való jogra hívja fel a figyelmet az Afrikáért Alapítvány kampánya. A szervezet több programot is indított a vízellátással kapcsolatban: nemcsak az árvaházban és iskolájának környékén, Kinshasa központjában és annak közvetlen, 10 utcát átfogó környezetében építenek kutakat, szerveznek szanitációs képzést, hanem a kongói fővárosban a közüzemi infrastruktúra fejlesztését is tervezik.

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban