2024. április 20. szombat
Tivadar és Odett napja

A szénsavas víz hűtve felpezsdíti a vérkeringést

A szénsavas víz tovább eltartható a melegben, megfelelően hűtve pedig a vérkeringést is felpezsdíti. Ennek köszönhetően több hőt tudunk leadni, így nyáron különösen előnyös lehet a fogyasztása. Kánikula idején még nagyobb figyelmet kap az elegendő folyadékfogyasztás.

9653.jpgA csapvíz kontra ásványvíz vitája újra fókuszba kerül a nagy melegben, épp úgy, ahogy a szénsav szervezetre gyakorolt hatása.
„A szénsavas víz egyik nagy előnye, hogy tovább eltartható meleg időben is, a mikroorganizmusok lassabban szaporodna savas környezetben. Éppen ezért már évtizedekkel ezelőtt is szódavizet biztosítottak a munkásoknak a nagy melegben védőitalként” – hívja fel a figyelmet Rutai Gergely, a SodaStream magyarországi szakértője. Kiemeli: nyáron különösen előnyös a fogyasztása, ugyanis
kitágulnak az ereink, jobb lesz a keringés, ezáltal a szervezet pedig jobban hűti magát.

 

Vízre folyamatosan szükségünk van, ami elvileg igazán egyszerűen megoldható: ki kell nyitni a csapot. A kérdés mégsem ennyire egyértelmű, hiszen különböző szakemberek érvek és ellenérvek sokaságát sorolják fel, hogy milyen vizet fogyasszunk, vagy ne fogyasszunk. Vannak, akik azt állítják, hogy a csapvízben számos egészségünkre káros anyag – klór, gyógyszermaradványok, vegyszerek, kozmetikumok és nehézfém – is előfordulhat, mások szerint viszont a palackozott víz vásárlása kidobott pénz. A különböző víztisztítók és a mögöttük álló technológiákról szintén megoszlanak a vélemények. Mit igyunk című cikkünk ezt a témát járja körül.

Fröccshöz inkább szódát

A szódavíz fogyasztása pár éve szorult háttérbe, különösen a palackozott ásványvizek megjelenésével. Ezekről a vizekről azonban egyáltalán nem lehet tudni, hogy mennyi ideig állnak a palackban mielőtt eljutnak a fogyasztóhoz. Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy a csapvíz az ország legtöbb területén nemzetközi szinten is kiemelten jó minőségű. Éppen ezért érdemes megfontolni az otthoni italkészítést, az ásványvizes palackok cipelése helyett. Érdekes továbbá, hogy egyes szénsavas ásványvizek megváltoztathatják a bor ízét, így a bort inkább szódával érdemes felönteni, ezzel pedig a magyar hagyományokhoz és a fröccs mítoszhoz is hűek maradhatunk.

 

Fő a biztonság

Ma már különösen kényelmesen és egyszerűen készíthető szénsavas víz vagy üdítő az otthoni szódakészítő gépek segítségével. Ezeknek a készülékeknek további előnye, hogy állítható a szénsav erőssége, így enyhe, közepes, vagy erős buborékos italt is előállítható. „Mindig figyeljünk arra, hogy az otthoni szódagépünkhöz ellenőrzött körülmények között töltött patront használjunk, mert így lehetünk biztosak a megfelelő működésben és minőségben” – összegez Rutai Gergely.