2024. május 08. szerda
Mihály napja

Van, ahol adnak az átláthatóságra

Csehországban a jövőben kötelező lesz az állami intézményeknek, az önkormányzatoknak és az állami vállalatoknak szerződéseiket egy központi adatbázisban nyilvánosságra hozni. Szlovákia után Csehországban is győzedelmeskedik tehát a proaktív információszabadság.

4820.jpgSzinte az összes párt felszólalt az információszabadságot biztosító törvény mellett, amelyet 110 igen és 26 nem szavazattal fogadtak el. Így most Szlovákia után Csehországban is győzedelmeskedik a proaktív információszabadság, sokkal kevesebbet kell majd adatigénylésekkel bajlódniuk az adatgazdáknak és az állampolgároknak - írja a K-Monitor blogbejegyzésében.

 

A törvény az ötvenezer koronát  (kb. 600e Ft) meghaladó állami, önkormányzati szerződésekre vonatkozik, beleértve állami vállalatokat, kórházakat, iskolákat is. A központi adatbázisban a szerződések teljes szövegét géppel olvasható formában publikálni kell, kiegészítve bizonyos leíró adatokkal. Amennyiben nem történik meg a nyilvánosságra hozatal legkésőbb egy évvel a szerződéskötést követően, a szerződés érvényét veszíti (a szerződést elvben minden szerződő fél feltöltheti). Ahogy az lenni szokott, bőven vannak intézmények, amelyekre egyelőre nem vonatkozik a törvény. Ilyen az országgyűlés, az elnöki hivatal és az ötvenezer lakos alatti települések. A törvényben hagyott legnagyobb lyuk a CEZ, a cseh állami energiacég, amely sokak szerint az egyik legnagyobb korrupciós gócpont az országban, az elégedetlenkedők ezt a passzust tartják a törvény leggyengébb pontjának.

 

Magyarországon eközben lassan hagyománnyá válik, hogy minden évben lecsípnek egy darabot az információszabadságból, a kormány és a civil szervezetek közötti valódi párbeszéd pedig már régóta megszűnt - állítják. A cseh és a szlovák példa mutatja, lehetne máshogy is, csak akarat kérdése.

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban