2024. május 09. csütörtök
Gergely napja

Itt a világ első együttműködő, emberbarát robotja!

Végérvényesen lezárult az a korszak, amikor a droid szóról a Star Wars, C-3PO, vagy R2-D2 jut eszünkbe. November elején ugyanis látványos rendezvény keretében mutatták be Magyarországon is a világ első, valóban együttműködő, kétkarú robotját, YuMi®-t. 

YuMi® idén áprilisban Németországban a világ legnagyobb ipari technológiai vásárának számító Hannover Messe-n debütált a szakmai közönség előtt. Neve az angol te és én szavak rövidítésével keletkezett, és az együtt dolgozó két félre utal. Nem véletlenül. YuMitől ugyanis azt várják megalkotói, hogy az apró alkatrészek összeszerelése során szorosan együtt dolgozzon az emberekkel azonos feladatokon.  

 

A tökéletes segítség4588.jpg

YuMi® hihetetlenül pontos és gyors: 0.02 mm-es visszaállási pontossággal képes újra és újra visszatérni a tér ugyanazon pontjára, és 1500 mm/mp-es maximális sebességgel képes mozogni. Ügyesen kezeli a mechanikus karórák törékeny, apró alkatrészeit és a mobil telefonok, táblagépek, asztali számítógépek alkatrészeit egyaránt, olyan precizitással dolgozik, hogy még a cérnát is be tudja fűzni a tűbe.

 

YuMi® fejlesztésének egyik szempontja az volt, hogy elsőként a fogyasztói elektronikai ipar rugalmas és agilis gyártási igényeinek feleljen meg. A robot látási és tapintási képességekkel is rendelkezik: két karjának, rugalmas kezeinek, univerzális és kamerán alapuló alkatrész-pozicionálójának, valamint korszerű, mozgásvezérlő rendszerének köszönhetően kiválóan alkalmazható minden apró alkatrész összeszerelő környezetben. A későbbiek során fokozatosan forgalomba kerülnek majd a piac többi szegmensét kiszolgáló változatok is.

 

Sem emberre, sem önmagára nem veszélyes

YuMi® a „DNS”-ében hordozza a biztonságot, ami a robot funkcionalitásába, működésének kialakításába van beépítve, és képessé teszi, hogy védőkerítés nélkül, cella-független üzemmódban dolgozzon. Az emberi karhoz hasonlóan, amelyen a csontokat borító izomzat védelmet biztosít, YuMi® könnyű, de mégis merev magnézium vázát is becsípődés mentes műanyag burkolatú, puha párnázat borítja. Ez a felépítés hatékonyan elnyel minden váratlan erőhatást.

 

Ha YuMi® váratlan ütközést érzékel, mozgását néhány ezredmásodpercen belül képes leállítani, és újraindítása olyan egyszerű, mintha a „Play” gombot nyomnánk meg a távirányítón. A robot gyorsan képes a környezetében beálló változásokat megállapítani. Szükség esetén, például ha túlterhelést észlel, a pillanat törtrésze alatt leállítja mozgását, hogy elhárítsa az esetleges sérülést. A tervezők a robot ezen képességeit kombinálták a párnázat kínálta előnyökkel, aminek köszönhetően ugrásszerűen megnőtt az emberi munkatársak biztonsága.

 4586.jpg

„Kijelenthetjük, hogy az ipari automatizálás izgalmas, új korszakának a kezdetéhez érkeztünk, amelyben az egymás mellett dolgozó emberek és robotok azonos feladatokat oldanak meg közösen, korábban elképzelhetetlen módon - mondta Tanja Vainio, a robotot Magyarorszáon bemutató ABB Kft. ügyvezetője.

 

Az alábbi videon YuMi® épp papírrepülőket hajtogat és dobál egy kiállítási standon a látogatók szórakoztatására:

http://www.youtube.com/watch?v=KWmTX9QotGk&sns=em