2024. május 04. szombat
Mónika és Flórián napja

George Clooney hajléktalanokat támogatott

George Clooney egy hajléktalanokat segítő kávézót is felkeresett edinburghi látogatásakor. A társadalmi vállalkozásként működő bisztró vendégei a fogyasztásukkal a hajléktalanokat támogatják. Ezt tette a sztár is.

A hollywoodi sztár ezer dollárnak (290 ezer forint) megfelelő összeget hagyott a Social Bite nevű kávézó-szendvicsbárban, amely minden profitját otthontalanok megsegítésére fordítja. Clooney nagyjából negyed órát töltött a helyen, ahol 200 fős tömeg gyűlt össze a tiszteletére: kezet rázott, fotózkodott és elbeszélgetett a rajongókkal - adta hírül a BBC News.

 4648.jpg

Társadalmi üzlet

Az Edinburgh, Glasgow és Aberdeen területén működő öt Social Bite kávézó alkalmazottainak negyede korábban maga is otthontalan volt. A szendvicseket, minden nap más levest és salátákat kínáló kávézó működésének lényege, hogy a vendégek előre kifizethetnek egy kávét, vagy valami harapnivalót, amelyet később egy hajléktalan fogyaszthat el.

 

A múlt hónapban egy úgynevezett hűségkártyát - a tulajdonosok szerint az első önzetlen lojalitáskártyát - is bevezették: tíz fogyasztás után a vásárló ingyen "vehet" egy italt vagy szendvicset egy hajléktalannak. A social bite egy-egy üzletében napi rendszerességgel 30 hajléktalant látnak el.

 

Clooney edinburghi programjai között szerepel még egy ebéd a 32 éves Heather McGowannel, aki versenyen nyerte meg a filmsztárral való találkozó lehetőségét. A sztár továbbá a skóciai üzleti világban elért sikerek elismerésére létrehozott Scottish Business Awards díjak átadásán is felszólal a város konferenciatermében.

 

Felelős és üzleti4649.jpg

A NESsT meghatározása szerint a társadalmi vállalkozás olyan vállalkozás, amely társadalmi problémák hosszútávon fenntartható megoldására jött létre. A társadalmi vállalkozások lehetnek nonprofit szervezetek, melyek üzleti modelleket alkalmaznak alapvető küldetésük eléréséhez, és lehetnek üzleti vállalkozások, melyek üzleti céljuk mellett jelentős társadalmi hatás elérésére törekszenek. Alapelvük az a kettős optimalizálás, mely a gazdasági és a társadalmi célok összehangolását, egyensúlyban tartását jelenti.

A társadalmi vállalkozások alapvető ismérve a valódi értékteremtés: a fenntarthatóság érdekében fontos, hogy a társadalmi cél (például megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása) mellett valós piaci igények kiszolgálására jöjjenek létre, és minőségi, versenyképes termékeket és szolgáltatásokat kínáljanak. A társadalmi vállalkozások tehát működésük során a társadalmi és a pénzügyi cél együttes megvalósítására, és ezzel egyidejűleg azok egyensúlyban tartására törekszenek.

 

Forrás: A társadalmi vállalkozások ökoszisztémája (NESsT)