2024. április 25. csütörtök
Márk, Márkó és Márkus napja

Tökös finomságok

A tök kitűnő csemege, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, kalóriatartalma alacsony, s állítólag a bőrt is szebbé varázsolja. Noha sokan hiszik, hogy nem szeretik, vélhetően csak azért ódzkodnak ellene, mert a tökről a menza főzeléke jut az eszükbe. A sütőtök más, ráadásul ezerféleképpen elkészíthető!

Tökrizottó4233.jpg

Hozzávalók

2 dl arborio rizs

2 evőkanál vaj

1 evőkanál olaj

1 kis vöröshagyma

30 dkg hámozott, kockázott sütőtök

6 dl forró zöldségalaplé

reszelt parmezán

 

Elkészítés

Dinsztelje puhára a felaprított hagymát 1-1 kanál vajban és olajban. Adja hozzá a sütőtökkockákat és a rizst. Kevergesse, majd öntse fel egy fél bögre alaplével. Gyakori keverés mellett, az elfőtt levet pótolva addig főzze, amíg a rizs puha (nem szétfőtt!). Ha kész szórja meg a sajttal, olvassza rá a maradék vajat, és keverje össze.

 

4229.jpgTökös ital

Hozzávalók

1 db kisebb (kanadai) sütőtök

őrölt fahéj

friss gyömbér

őrölt kardamon

méz (vagy barna cukor)

 

Elkészítés

A megmosott, megtisztított tököt darabolja fel, és bő vízben kezdje főzni. Ízesítse egy csipetnyi fahéjjal és kardamonnal. Ha a tök megpuhult turmixolja össze, reszeljen bele ízlés szerint gyömbért mikor a tök megpuhult turmixoljuk össze, reszeljük bele a gyömbért. Ha édesen szereti, kaverjen hozzá mézet és melegen kínálja.

 

4231.jpgSütőtökleves

Hozzávalók

1 kisebb sütőtök

3 db krumpli

2,5 dl tejszín

1 szál póréhagyma

olívaolaj

szerecsendió

bors

2 leveskocka

pirított tökmag

 

Elkészítés

Pucolja meg a tököt és a krumplit és kockázza fel mindet, majd tegye fel főni annyi vízben, amennyi bőven elfedi. Dobja rá a leveskockákat is. Vágja karikákra a póréhagymát, és pirítsa le kevés olajon. Adja a leveshez kb. 20 perc főzés után, amikor a tök és a krumpli is puha. Botmixerrel pépesítse a krémlevest, adja hozzá a tejszínt, ha kell, hígítsa vízzel. Forralja össze, borsozza ízlés szerint. Tálaláskor szórja meg pirított tökmaggal.

 

4232.jpgSütőtöklekvár

Hozzávalók

3 kg sütőtök

1 citrom és 1 narancs leve

1 kg cukor

a fűszerezéshez: 5-5 szem szegfűbors és szegfűszeg

fél teáskanál őrölt fahéj

1 vaníliarúd

 

Elkészítés

Szeletelje fel a tököt, süsse puhára és kaparja ki a héjából. Tegye egy nagyobb lábosba, öntse rá a narancs és a citrom levét, a vaníliarúd belét és a mozsárban finomra zúzott szegfűszeget és szegfűborsot. Főzze össze, majd vegye ki a vaníliarudat és botmixerrel pépesítse a lekvárt (ha darabosan szereti, elég elkeverni, vagy röviden átmixelni). Végül adja hozzá a cukrot és főzze még negyed órát. A forró lekvárt adagolja tiszta üvegekbe, zárja le és rövid időre fordítsa mindet a tetejére. Szárazdunsztban hagyja kihűlni.

 

Tökös muffin4230.jpg

Hozzávalók

1/4 kg tök

2 tojás

5 evőkanál olívaolaj

15 dkg liszt

15 dkg barna cukor

1 kk. őrölt fahéj

1 csomag sütőpor

 

Elkészítés

Süsse meg a kimagozott, meghámozott és apró darabokra szeletelt tököt. Ha kész törje össze és hagyja kihűlni, majd adja hozzá a tojásokat, az olívaolajat. Egy másik edényben keverje össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és egy csipetnyi sót, majd az egészet dolgozza össze a tökpéppel. Ossza el egyenletesen a tésztát 12 muffin-formában, és 190-200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süsse készre.

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban