Tökös finomságok
A tök kitűnő csemege, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, kalóriatartalma alacsony, s állítólag a bőrt is szebbé varázsolja. Noha sokan hiszik, hogy nem szeretik, vélhetően csak azért ódzkodnak ellene, mert a tökről a menza főzeléke jut az eszükbe. A sütőtök más, ráadásul ezerféleképpen elkészíthető!
Tökrizottó
Hozzávalók
2 dl arborio rizs
2 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
1 kis vöröshagyma
30 dkg hámozott, kockázott sütőtök
6 dl forró zöldségalaplé
reszelt parmezán
Elkészítés
Dinsztelje puhára a felaprított hagymát 1-1 kanál vajban és olajban. Adja hozzá a sütőtökkockákat és a rizst. Kevergesse, majd öntse fel egy fél bögre alaplével. Gyakori keverés mellett, az elfőtt levet pótolva addig főzze, amíg a rizs puha (nem szétfőtt!). Ha kész szórja meg a sajttal, olvassza rá a maradék vajat, és keverje össze.
Tökös ital
Hozzávalók
1 db kisebb (kanadai) sütőtök
őrölt fahéj
friss gyömbér
őrölt kardamon
méz (vagy barna cukor)
Elkészítés
A megmosott, megtisztított tököt darabolja fel, és bő vízben kezdje főzni. Ízesítse egy csipetnyi fahéjjal és kardamonnal. Ha a tök megpuhult turmixolja össze, reszeljen bele ízlés szerint gyömbért mikor a tök megpuhult turmixoljuk össze, reszeljük bele a gyömbért. Ha édesen szereti, kaverjen hozzá mézet és melegen kínálja.
Sütőtökleves
Hozzávalók
1 kisebb sütőtök
3 db krumpli
2,5 dl tejszín
1 szál póréhagyma
olívaolaj
szerecsendió
bors
2 leveskocka
pirított tökmag
Elkészítés
Pucolja meg a tököt és a krumplit és kockázza fel mindet, majd tegye fel főni annyi vízben, amennyi bőven elfedi. Dobja rá a leveskockákat is. Vágja karikákra a póréhagymát, és pirítsa le kevés olajon. Adja a leveshez kb. 20 perc főzés után, amikor a tök és a krumpli is puha. Botmixerrel pépesítse a krémlevest, adja hozzá a tejszínt, ha kell, hígítsa vízzel. Forralja össze, borsozza ízlés szerint. Tálaláskor szórja meg pirított tökmaggal.
Sütőtöklekvár
Hozzávalók
3 kg sütőtök
1 citrom és 1 narancs leve
1 kg cukor
a fűszerezéshez: 5-5 szem szegfűbors és szegfűszeg
fél teáskanál őrölt fahéj
1 vaníliarúd
Elkészítés
Szeletelje fel a tököt, süsse puhára és kaparja ki a héjából. Tegye egy nagyobb lábosba, öntse rá a narancs és a citrom levét, a vaníliarúd belét és a mozsárban finomra zúzott szegfűszeget és szegfűborsot. Főzze össze, majd vegye ki a vaníliarudat és botmixerrel pépesítse a lekvárt (ha darabosan szereti, elég elkeverni, vagy röviden átmixelni). Végül adja hozzá a cukrot és főzze még negyed órát. A forró lekvárt adagolja tiszta üvegekbe, zárja le és rövid időre fordítsa mindet a tetejére. Szárazdunsztban hagyja kihűlni.
Tökös muffin
Hozzávalók
1/4 kg tök
2 tojás
5 evőkanál olívaolaj
15 dkg liszt
15 dkg barna cukor
1 kk. őrölt fahéj
1 csomag sütőpor
só
Elkészítés
Süsse meg a kimagozott, meghámozott és apró darabokra szeletelt tököt. Ha kész törje össze és hagyja kihűlni, majd adja hozzá a tojásokat, az olívaolajat. Egy másik edényben keverje össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és egy csipetnyi sót, majd az egészet dolgozza össze a tökpéppel. Ossza el egyenletesen a tésztát 12 muffin-formában, és 190-200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süsse készre.