2024. május 17. péntek
Paszkál napja

Ilyen cuccokat építhetnek a testünkbe

Szinte mindenki találkozott már a csontok gyógyíthatóságának kérdésével, de kevesen tudják, milyen anyagokat visel el az emberi szervezet, vannak-e egyéni érzékenységek a felépülést segítő tárgyakkal szemben, vagy mennyi időre szól egy beműtött implantátum.

Az implantátumokkal addig többnyire nem foglalkozunk, amíg vagy mi, vagy valaki a közvetlen környezetünkben nem lesz a kérdésben érintett. Akkor viszont számtalan kérdés merülhet fel: miből készülnek, meddig tartanak, kinek melyik lesz jó, vagy, hogy létezik-e implantátum-design. A Sanatmetal szakértőinek segítségével igyekszünk közérthető válaszokat adni ezekre a dilemmákra. Jóllehet baleseti sérülés esetén, amikor gyorsan kell cselekedni, alaphelyzetben nem mi választjuk meg, milyen implantátumot szeretnénk, hasznos tudni, mi kerül a testünkbe, amikor valamelyik csontunk vagy ízületünk gyógyításra szorul.

 

Miből készül?4098.jpg

A leggyakoribb, sok esetben implantátumot igénylő törések a kulcscsonttörés, a felkar- és alkartörés, a csuklótörés és a bokatörés. Régebben az emberi testbe épített alkatrészek többnyire platinából készültek, de mára modernebb alapanyagokat használnak erre a célra. 

 

Az implantátumok nagy része fém: rozsdamentes acélötvözet vagy titánötvözet. Egyes protézisek bizonyos alkatrészei készülhetnek műanyagból (polietilén) vagy kerámiából. Összességében mindegyik implantátumra igaz, hogy speciális tisztaságú és ötvözetű anyagok, amelyeknek szigorú egészségügyi szabványoknak kell megfelelniük.

 

Az emberi szervezet és az implantátum minimális fizikai-kémiai kölcsönhatásban vannak egymással, mert a titán és ötvözetei inert (kevéssé reaktív) fémek. Éppen e tulajdonságuk miatt használják őket, mert a szervezet nem mutat jelentős ellenreakciót velük szemben.

 

Fényérzékenyek azonban nem kaphatnak acél implantátumot, mert az allergiás reakciókat válthat ki. Számukra a titán a megoldás. A fémérzékenységet traumás esetekben nem mindig vizsgálják, hiszen életmentő műtétnél nincs erre idő. Ha a páciens érzékeny az acélra, akkor később ki kell cserélni az implantátumot. Ortopédiai eseteknél, azaz hosszú idővel előre tervezhető protézis műtéteknél viszont minden esetben javasolt felmérni, hogy a páciens érzékeny-e a fémekre. 

 

Meddig kell együtt élnünk az implantátummal?

Az implantátumok funkciójuktól függően különböző ideig maradhatnak a testben. Egy térdprotézis 15-20 évig „működik” rendesen, utána kilazul, vagy eltörik, vagy szár körüli csonttörést okoz. A sérüléseket gyógyító trauma implantátum feladata a törött csontdarabok összetartása. Általában fél – egy év alatt meggyógyul a csont, tehát az implantátum a funkcióját ezután elveszti.

 

Színek és formák, vagyis az implantátum-dizájn

4094.jpgAmi az implantátumok formáját illeti: a változatos formák és méretek, a lekerekített szélek a páciensnek szólnak. Ahhoz igazodva alakítják ki, hogy milyen csontot, milyen sérülést kell orvosolni, és hogy minél észrevétlenebb maradjon az eszköz a testben.

 

Egyes implantátumok csodálatos színekben pompáznak: ezzel az orvosokat segítik, akik így a műtét során egy szempillantással fel tudják mérni, hogy mely alkatrészek, csavarok hová valók, és behelyezésükhöz melyek a megfelelő műszerek (ezek az implantátummal megegyező színűek).
 

Az implantátum design a gyártótól függ és kihatással van a megmunkálási költségre is, de a termék árának ez csak jelentéktelen részét teszi ki.

 

Mi az implantátum?4097.jpg

A beépített eszközöket implantátumnak, illetve ízületi és csontkopások esetén protézisnek is nevezi az orvostudomány. A felhasználási területtől függően léteznek traumatológiai, ortopédiai, gerinc- vagy fogászati implantátumok. Traumatológiai implantátumról van szó abban az esetben, ha a beépített eszköz csontsérülés, pl. törés kezelésére szolgál. Ortopédiai implantátumnak vagy protézisnek nevezzük akkor, ha az ízületek elváltozásait, pl. kopását orvosolja.

Az implantátumok lemezekből, szegekből, csavarokból állnak, illetve kopások esetében a pótlandó csont-területek, ízületek formáját utánozzák. Formájuk nagyon változatos, és a gyógyítandó csonttól és a sérülés típusától függ.