2024. május 06. hétfő
Ivett és Frida napja

Kutyás celebek az Utazz kutyával! kampányban

A Magyar Turizmus Zrt. Utazz kutyával! Kampányában közéleti szereplők  vallanak a kutyákhoz fűződő szeretetükről. Czigány Ildikó, Magyarország első női pilótája, édesapja, Czigány György író, Ruzsa Magdi énekesnő és Pindroch Csaba színész is támogatja az idén első alkalommal meghirdetett kampányt. 

Ma Magyarországon számos lehetőség áll rendelkezésre a kutyás utazáshoz, nem kell a belföldi utak alkalmával a szomszédokra bízni a négylábú családtagjainkat. Másfelől a hazai szállásadók és vendéglátóhelyek is jó, ha tudják: valós igény mutatkozik a kutyás turizmus számosságának és minőségének további emelésére.

A kampányról és a játékról bővebben itt olvashat!

 

Cigány Ildikó: kutyabarátság földön, vízen, levegőben3541.jpg

„Aktív pilóta koromban még jóval kevesebb lehetőség állt rendelkezésre ahhoz, hogy kutyáimat magammal vigyem egy-egy belföldi utazásra. Pedig jó lett volna!" –válaszolta Czigány Ildikó arra a kérdésre, miért fogadta el a Magyar Turizmus Zrt. invitálását, hogy az Utazz kutyával kampányt népszerűsítse. „Most csak két kutyám van, de volt olyan időszak, amikor ötöt tartottam. Szívesen utazom velük."


Az egykori pilótanő több mint kalandos életében mindig központi szerephez jutottak az állatok: az Állatorvosi Egyetemre készült, de a Zeneakadémia zenetörténet szakán végzett, majd beleszeretett a repülésbe és 9 év kitartó munkájával pilóta, később kapitány lett, hogy néhány évtizeddel később eredeti elképzeléséhez legyen hű: előbb a Fővárosi Növény- és Állatkert, majd a Szent István Egyetem egzotikus állatokkal foglalkozó tanszékének munkatársa lett. Nem mellékesen feketeöves karatés és jógaoktató, írt két könyvet is – egyet a repülésről, egyet pedig a kutyákról.


„Az állatszeretet édesapámtól tanultam, Fekete István és Konrad Lorenz könyveken nőttem fel. A kutyákhoz különösen szoros szálak fűznek, írtam könyvecskét "Kutyaszívvel" címen, és a nemrég bejegyzett Kutyaotthon Alapítvány elnöke vagyok. Soha nem vásároltam kutyát, mindig befogadott, talált, rám beszélt keverék kutyáim voltak. Mindig is fontos feladatomnak éreztem kutya-barátaink sorsának menedzselését!"

 

Ildikó kedvenc magyarországi kutyás helye a gödi homoksziget, ahol együtt fürdik, strandol kedvenceivel.

 

Ruzsa Magdi: gondolkodom, hogy legyen egy kis kutyám3542.jpg

Az énekesnő úgy véli, ha lenne kutyája, természetesen mindenhova magával vinné. "De még mindig csak gondolkodom rajta, mert nagy felelősség, és ha összeköltözöm egy kutyussal, már nem lehetek önző: rá is kell gondolnom, minden utazás vagy otthonról elindulás előtt." - vallotta az MT Zrt. kampányfotózásán.

 

A népszerű énekesnő két helyes kis tacskóval sétált és fotózkodott a Bazilika előtt. A kutyusok a Budaörsi Állatmenhelyről érkeztek és azonnali barátságot kötöttek Magdival, aki szerint a kutyával vagy macskával a kapcsolat egy életre szól.

 

„Fontosnak tartom, hogy az ember felelősséggel álljon az állattartáshoz, mert túl azon, hogy az állatok örömöt szereznek gazdáiknak, jelenlétük a családban folyamatos gondoskodással jár." – mondta.

 

Pindroch Csaba kutyával futott, kutyával utazott

Pindroch Csabának viszont mindig volt kutyája, akivel mindig együtt futott, utazott, így nem véletlen, hogy a kampányfotózásra is futás közben került sor.

 

A kutyák ugyanis nemcsak utazáshoz, hanem sportoláshoz is nagyon jó társak, szinte minden fajtának megvan a maga mozgásformája, melyeket akár  versenyszerűen is űzhetünk velük. A futók kutyás sportága,  a canicross, azaz a kutyás terepfutás, ahol a kutya fut elöl és az  3543.jpgember követi. Ilyenkor a kutyák nem nyakörvben vannak, hanem a  szabadabb mozgás és a balesetek elkerülése végett hámot vagy speciális futóhámot viselnek – tudta meg az MT Zrt. a Rex Kutyaotthon Alapítványtól.

 

Kerékpárosoknak a bikejöring az igazán szép sportága, hiszen itt szintén alkalmazkodni kell a kutyához, sebességéhez és rábízni magunkat az ítélőképességére, ösztöneire. Nyugalmasabb sportágak közé tartozik, de tökéletes közös kikapcsolódás a frizbizés és a labdázás is, amit például a Margitszigeten különösen kellemesen lehet együtt művelni. 

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban