2024. május 06. hétfő
Ivett és Frida napja

Van, aki egész évben a kedvenc fesztiváljára spórol

Leginkább a külföldi fellépők neve vonzza a fesztiválozókat, de persze az árakra is odafigyelnek - derül ki a Simple fesztiválozási szokásokat vizsgáló online felmérésből. Szinte minden válaszadó úgy tervezi, hogy nyár végéig ott lesz valamelyik nagyobb eseményen.

3536.jpgSziget, VOLT Fesztivál, Balaton Sound, EFOTT, Fishing on Orfű, B My Lake, SZIN, Hegyalja, Fezen, Strand Fesztivál és Művészetek Völgye. A szaporodó hazai fesztiválok szinte kivétel nélkül számtalan fiatalt vonzanak, de még mindig a Sziget a favorit, legalábbis a Simple kérdőíve szerint, amelyet főképp diákok töltöttek ki.

 

A több mint 2000 internetező bevonásával készült felmérés szerint a visszatérő látogatók fele átlagosan 20 és 100 ezer forint közötti költéssel számol egy eseményre és gyakran hónapokig, sőt akár egész évben erre spórolnak. A diákok közül sokan több fesztiválon is részt vesznek.

 

Egy év spórolás3532.jpg

Egy átlagos évben a válaszadók harmada 20 és 50 ezer forint, 28%-uk pedig 50 és 100 ezer forint között költ a fesztiválokon. A 100 ezer forint feletti értéket 14%, a 200 ezer forint feletti számot 3% költségvetése éri el. A helyszínen legtöbben napi 2 és 5 ezer forint között, vagy 5 és 10 ezer forint közötti összeggel számolnak.

 

Érdekesség, hogy a megkérdezettek csupán fele finanszírozza saját fizetésből a fesztiválozást, sokan zsebpénzből (12%) vagy családtagok támogatásából (10%) buliznak. 5% az ösztöndíját szánja a fesztiválszezonra. Minden második válaszadó már hónapokkal előre elkezdi a spórolást, 16%-uk pedig egész évben erre tesz félre.

 

A készpénzmentes fizetést sokan megkedvelték az elmúlt években, többen kiemelték, hogy örülnek, ha így fizethetnek a fesztiválokon. Minden második válaszadó a mobilját használná a fizetéshez, ha erre lenne egyszerű lehetőség. A válaszadók 56%-a jellemzően Festipay kártyával vásárol, ezt követi a Pay Pass kártya 36%-kal, míg 32% még mindig él a készpénzes fizetés lehetőségével, ha az lehetséges.

 

A Sziget mindent visz

3531.jpgTízből kilenc válaszadó már járt zenei fesztiválon, ugyanígy 91% idén már kilátogatott, vagy tervezi, hogy nyár végéig ott lesz valamelyik nagyobb eseményen. Arra a kérdésre, hogy idén melyik fesztiválon volt, illetve tervezi, hogy kimegy, 66% jelölte meg a Szigetet, így elmondható, hogy hazai viszonylatban még mindig ez a fesztivál a legnépszerűbb.

 

A látogatók több mint fele az egész fesztiválon részt vesz, de csak 34% sátorozik a fesztivál helyszínén, a többség valamilyen közelben lévő szálláson alszik.

 

Szabadság és változatosság3534.jpg

A fesztiválozók egy ilyen eseményben leginkább a szabadság és a hétköznapokból való kiszakadás érzését szeretik, illetve értékelik ha változatos és sokoldalú a programválaszték. A jó szervezésért nagyon hálásak és nyitottak az újdonságokra.

 

Egy fesztivál kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy milyen külföldi zenekarok lépnek fel (83%), ezt követi az esemény hangulata (59%) és hogy jönnek-e a barátok (52%). Tízből négy válaszadónak fontos szempont a jegyár, a helyszín és a hazai fellépők nevei is.