2024. május 03. péntek
Tímea és Irma napja

Fájdalmas lépések

Tombol nyár, hőség van, még az aszfalt is forró. A legjobb lenne valami lenge holmit viselni. Csakhogy a boka bedagad, vizesedik, a visszerek égnek, s nem szívesen mutogatjuk a lábunkat.

900.jpgA magyar lakosságnak körülbelül 27-28 százaléka küszködik visszeres betegséggel. Nem véletlen, hogy az ödémás lábszárduzzanatra is van mindenkinek házi praktikája: akad, aki esténként keserűsós vízbe áztatja, más ecetes kendővel borogatja, jegeli vagy egyszerűen magasra polcolja. Nem is ok nélkül, hiszen dr. Szabó Gergő háziorvos szerint az enyhébb esetekben – amikor csak a nagy meleg okozza a panaszokat – hatékonyak a házi okosságok. Mégsem szabad félvállról venni a mindennapossá váló, vagy fájdalmas lábdagadást.

 

„Számos betegség okozhat ödémát, a legbanálisabb alsó végtagi visszeres betegségektől, a nyirokerek betegségein, a veseelégtelenségen, magasvérnyomás betegségen, pangásos szívelégtelenségen, májbetegségen keresztül a különböző hiányállapotokig – mondja Szabó doktor. – Minden esetben az oki terápia a leghatékonyabb, tehát szakember tisztázza a kiváltó okokat, betegségeket, persze a felpolcolás, mint a legegyszerűbb és legolcsóbb módszer is sokat segíthet. Vízhajtót azonban csak indokolt esetben és orvosi felügyelet mellett szedjünk.”

 

Ha fáj, irány az orvos!

Dr. Szokoly Miklós a Péterfy Sándor Utcai Kórház orvos igazgatója, több mint harminc éve gyógyít visszérbetegeket: „A lábduzzanat teljesen természetes jelenség, pláne ha hirtelen jönnek a meleg napok. De vannak betegségekhez társuló duzzanatok is, amelyeket komolyan kell venni. Feltehetően nincs gond, ha ebben a nyári melegben valakinek mindkét lába kismértékben megduzzad, de nincs különösebb fájdalma akkor sem, amikor a nyújtott lábat megemeli és feszül a vádlija. De komoly figyelmeztetés a duzzadás, ha a lába megemelése közben, úgy harminc fokos szögnél éles fájdalmat érez. Ez isiász szindrómára utal.”

 

Megduzzadt egy kis csípéstől

3139.jpgOrbánc vagy cellulitisz esetén gyakran előfordul, hogy piros és fáj is a duzzadt láb. A kiváltó ok ilyenkor lehet akár egy gombás köröm, rovarcsípés vagy éppen macskakarmolás, esetleg egyéb sérülés. Ezt is komolyan kell venni, mert a kezdődő orbáncot nagyon jól lehet kezelni, viszont ha elhatalmasodik a betegség, egyre nehezebb a megoldás.

 

„Nyáron a betegek gyakran panaszkodnak arra, hogy a meglévő visszereik fájdalmassá válnak, megduzzad a lábszáruk – mondja az orvos igazgató. – Tehát magának a visszérbetegségnek is van ilyen következménye. Ilyenkor a lehető leghamarabb, és a legbiztosabb módszerekkel ki kell zárni a lehetőségét, hogy mélyvénás trombózis okozza a tüneteket. Ennek ugyanis nagyon komoly szövődményei lehetnek, mint például a tüdőembólia.”

 3140.jpg

Trombózis helyett

Aki tudja, hogy a felmenői között előfordult a mélyvénás trombózis – különösen, ha nőkről beszélünk, ahol a család női ágán öröklődik a betegség –, például Leyden mutációja (genetikai eredetű véralvadási zavara) van, akkor szűrhető a betegség, bár sajnos csak limitált mennyiségben. De mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hogy eldönthessék, szükségesek-e a további szűrővizsgálatok.

 

A visszérbetegség 3:1 arányban fordul elő nők és férfiak között. Általában örökletes tényezők okozzák, valamint az erek kötőszöveteinek elégedetlensége vagy a vér visszaáramlását megakadályozó billentyűk betegsége. De szerepe van a kialakulásban a sok üldögélésnek, sőt a nehéz székelésre való hajlamnak is. Tehát nagyon sok kóroktani tényezője lehet, amelyek közül az örökletes tényezők és a különböző szöveti gyengeségek az elsődlegesek, s amelyek különösen a felületi visszerekre jellemzők.

 

Hidegzuhany és torna

901.jpgGyakran teszik fel a kérdést a betegek a felületi vénák műtéti vagy injekciós kezelése, eltávolítása előtt, hogy mi szállítja majd a vért a lábukon, ha ezek nem lesznek? Aggodalomra semmi ok, hiszen a látható felületi vénák alatt izom- és mélyvénák rejtőzködnek. Az alsó végtagokból az elhasznált vért elsősorban ezek, s nem a felületi vénák szállítják el. Amíg a véna láthatatlan, addig egészséges, általában akkor jelennek meg a bőrfelszínen a visszeres tünetek, amikor az erek megbetegednek. Probléma akkor van, ha a mélyvéna gyullad be valamilyen ok miatt, mert az nem látszik. Védekezni azonban lehet a gyulladás ellen, hőségben pedig kimondottan ajánlott is:

 

„Először is sokat kell mozogni – javasolja Szokoly professzor. – Aki a reggeli és esti tusoláskor megvereti a lábát hideg-meleg vizes váltózuhannyal, úszik és eleget mozog, annak nem igazán van baja a visszerességgel. Vannak nagyon jó visszér tornák, amelyeket akár fekve is lehet végezni.”