Süssünk valamit! - Sütemények könnyed nyári napokra
Nyár van, hőség... A háziasszonyok a főzés mellett kevésbé szeretnek a sütéssel is bajlódni, a család viszont ekkor is szívesen fogyasztana édességet. Egy-egy könnyen elkészíthető gyümölcskosárka, gyümölcslepény vagy egy könnyed desszert mindig finom csemege és csábító illatával a konyhába vonzza a család minden tagját.
Nyári gyümölcskosarak
hozzávalók
(8-10 db)
a tésztához:
100 g cukor
200 g vaj
300 g liszt
1 db tojás
fél citrom reszelt héja
vaj a kikenéshez
hüvelyesek a vakon sütéshez
vanília krémhez:
fél liter tej
1 rúd vanília
5 tojássárgája
100 g cukor
30 g liszt
1 csipet só
idénygyümölcsök
Elkészítés
A tészta elkészítéséhez összekeverjük a lisztet, a cukrot, a vajat, a tojást és a citrom héjat, majd kézzel meggyúrjuk. A masszát celofánba csomagoljuk és pihentetjük a hűtőszekrényben 1 órán keresztül. A kosárformákat kikenjük vajjal. A tésztát 2 mm vastagságúra kinyújtjuk és a formákba tesszük. A vakon sütéshez a tészta tetejére helyezünk egy sütőpapírt és nehezékként teletöltjük hüvelyesekkel. Így a tészta szép sima marad és megőrzi formáját. 200 fokon 15 percig sütjük. A kosárkákból eltávolítjuk a hüvelyeseket és a sütőpapírt, majd a formából kiborítjuk és hagyjuk kihűlni.
A krém elkészítéséhez a tejet főzzük fel a vanília kikapart belsejével. Egy tálban keverjük habosra a tojássárgáját a cukorral, majd kisebb adagokban adjuk hozzá a lisztet. A forró tejet lassanként hozzáöntjük a tojáskrémhez, majd kis lángon állandó keverés mellett egyszer felforraljuk. A krémet szitán áttörjük és kihűtjük.
Végül tálalás előtt a kosarakba beleadagoljuk a krémet és ráhelyezzük a gyümölcsöket.
Francia almatorta
Hozzávalók
300 g liszt
1 evőkanál kristálycukor
csipet só
200 g vaj
1 db tojás
1kg fanyar alma
2 evőkanál porcukor
fél citrom reszelt héja
Elkészítés
A lisztet összekeverjük a kristálycukorral, a vajjal a tojással, és a citromhéjjal, majd kézzel meggyúrjuk. A masszát celofánba csomagoljuk és pihentetjük a hűtőszekrényben 1 órán keresztül. Egy gyümölcstorta- vagy egyszerű kerek tortaformát kikenünk vajjal, belisztezünk, majd belesimítjuk a tésztát és villával megszurkáljuk. Az almákat meghámozzuk és felszeleteljük. Tetőcserépszerűen a tésztára rakjuk, majd megszórjuk 1 evőkanál porcukorral. 250 fokon körülbelül 15-20 percig sütjük. Végül a maradék porcukorral megszórva melegen tálaljuk.
Sárgabarackos-mandulás lepény
Hozzávalók
250 g vaj
250 g cukor
4 db tojás
400 g liszt
1 kávéskanál sütőpor
700 g sárgabarack
3 evőkanál vágott mandula
3 evőkanál sárgabaracklekvár
Elkészítés
A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat és a sütőporral elkevert lisztet. Egy 26 cm-es átmérőjű kerek sütőformát kivajazunk, kilisztezünk, majd a tésztát beleöntjük a formába. A tetejét egyenletesen beborítjuk sárgabarackkal és a mandulával. 190 fokon körülbelül egy órán keresztül sütjük. A sárgabaracklekvárt kissé felmelegítjük és egyenletesen rákenjük a még meleg sütemény tetejére.
Panna Cotta meggykompóttal
Hozzávalók
100 g cukor
140 ml tej
750 ml tejszín
1 db vaníliarúd kikapart magja vagy vanília aroma
2 db nagy levél zselatin
meggykompót
Elkészítés
Keverjük össze a tejet a cukorral, a tejszínnel és a vaníliával, majd egy lábasba melegítsük forrásig. A zselatint áztassuk hideg vízbe, majd egy habverő segítségével keverjük a tejszínes alapunkhoz. Szűrjük le, öntsük bele a tálkákba, majd pihentessük hűtőben 4 órán keresztül. Tálalás előtt mártsuk a tálkák alját forró vízbe és borítsuk ki egy tányérra. Végül meggykompóttal tálaljuk.