2024. április 19. péntek
Emma napja

Süssünk valamit! - Sütemények könnyed nyári napokra

Nyár van, hőség... A háziasszonyok a főzés mellett kevésbé szeretnek a sütéssel is bajlódni, a család viszont ekkor is szívesen fogyasztana édességet. Egy-egy könnyen elkészíthető gyümölcskosárka, gyümölcslepény vagy egy könnyed desszert mindig finom csemege és csábító illatával a konyhába vonzza a család minden tagját.

Nyári gyümölcskosarak 3004.jpg

hozzávalók

(8-10 db)

a tésztához:

100 g cukor

200 g vaj

300 g liszt

1 db tojás

fél citrom reszelt héja

                                               vaj a kikenéshez

hüvelyesek a vakon sütéshez3008.jpg

vanília krémhez:

fél liter tej

1 rúd vanília

5 tojássárgája

100 g cukor

 30 g liszt

1 csipet só

idénygyümölcsök

 

Elkészítés

A tészta elkészítéséhez összekeverjük a lisztet, a cukrot, a vajat, a tojást és a citrom héjat, majd kézzel meggyúrjuk. A masszát celofánba csomagoljuk és pihentetjük a hűtőszekrényben 1 órán keresztül. A kosárformákat kikenjük vajjal. A tésztát 2 mm vastagságúra kinyújtjuk és a formákba tesszük. A vakon sütéshez a tészta tetejére helyezünk egy sütőpapírt és nehezékként teletöltjük hüvelyesekkel. Így a tészta szép sima marad és megőrzi formáját. 200 fokon 15 percig sütjük. A kosárkákból eltávolítjuk a hüvelyeseket és a sütőpapírt, majd a formából kiborítjuk és hagyjuk kihűlni.

A krém elkészítéséhez a tejet főzzük fel a vanília kikapart belsejével. Egy tálban keverjük habosra a tojássárgáját a cukorral, majd kisebb adagokban adjuk hozzá a lisztet. A forró tejet lassanként hozzáöntjük a tojáskrémhez, majd kis lángon állandó keverés mellett egyszer felforraljuk. A krémet szitán áttörjük és kihűtjük.

Végül tálalás előtt a kosarakba beleadagoljuk a krémet és ráhelyezzük a gyümölcsöket.

 

3007.jpgFrancia almatorta

Hozzávalók

300 g liszt

1 evőkanál kristálycukor

csipet só

200 g vaj

1 db tojás

1kg fanyar alma

2 evőkanál porcukor

fél citrom reszelt héja

 

Elkészítés

A lisztet összekeverjük a kristálycukorral, a vajjal a tojással, és a citromhéjjal, majd kézzel meggyúrjuk. A masszát celofánba csomagoljuk és pihentetjük a hűtőszekrényben 1 órán keresztül. Egy gyümölcstorta- vagy egyszerű kerek tortaformát kikenünk vajjal, belisztezünk, majd belesimítjuk a tésztát és villával megszurkáljuk. Az almákat meghámozzuk és felszeleteljük. Tetőcserépszerűen a tésztára rakjuk, majd megszórjuk 1 evőkanál porcukorral. 250 fokon körülbelül 15-20 percig sütjük. Végül a maradék porcukorral megszórva melegen tálaljuk.

 3003.jpg

Sárgabarackos-mandulás lepény

Hozzávalók

250 g vaj

250 g cukor

4 db tojás

400 g liszt

1 kávéskanál sütőpor

700 g sárgabarack

3 evőkanál vágott mandula

3 evőkanál sárgabaracklekvár

 

Elkészítés

A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat és a sütőporral elkevert lisztet. Egy 26 cm-es átmérőjű kerek sütőformát kivajazunk, kilisztezünk, majd a tésztát beleöntjük a formába. A tetejét egyenletesen beborítjuk sárgabarackkal és a mandulával. 190 fokon körülbelül egy órán keresztül sütjük. A sárgabaracklekvárt kissé felmelegítjük és egyenletesen rákenjük a még meleg sütemény tetejére.

 

3006.jpgPanna Cotta meggykompóttal

Hozzávalók

100 g cukor

140 ml tej

750 ml tejszín

1 db vaníliarúd kikapart magja vagy vanília aroma

2 db nagy levél zselatin

meggykompót

 

Elkészítés

Keverjük össze a tejet a cukorral, a tejszínnel és a vaníliával, majd egy lábasba melegítsük forrásig. A zselatint áztassuk hideg vízbe, majd egy habverő segítségével keverjük a tejszínes alapunkhoz. Szűrjük le, öntsük bele a tálkákba, majd pihentessük hűtőben 4 órán keresztül. Tálalás előtt mártsuk a tálkák alját forró vízbe és borítsuk ki egy tányérra. Végül meggykompóttal tálaljuk.

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban