2024. április 25. csütörtök
Márk, Márkó és Márkus napja

Boldog karácsonyt kíván a Ritmus szerkesztősége!

Nincs karácsony mézeskalács nélkül. Ezzel az egészséges recepttel kívánunk boldog, békés karácsonyt és sikerekben gazdag új évet minden kedves olvasónknak!

Az elkészítéshez használhatunk mandulalisztet vagy zablisztet is. Utóbbival könnyű dolgozni és emellett számos egészségvédő hatása is van. Az édesítés történhet steviával – vigyázat! A növény kiszárított levelei kb. 30-szor édesebbek, mint a finomított cukor – vagy eritrittel.

A díszítésnél is legyünk egészségtudatosak: a tojásfehérjehabhoz cukor helyett adjunk vaníliás fehérjeport annak érdekében, hogy magasabb fehérje- és jóval alacsonyabb szénhidráttartalmú finomságot kapjunk.

Zablisztes változat (Forrás: Életforma.hu)

Hozzávalók:

  • 1 kg zabliszt
  • 20 dkg eritrit vagy 16 csepp (porból 4 teáskanál) stevia (kb 15 dkg cukornak megfelelő mennyiség)
  • 2 egész tojás
  • mézes fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs, szegfűbors, gyömbér)
  • 25 dkg langyosított méz, esetleg mézpótló
  • 1 ek. kókuszzsír
  • 2 dkg szódabikarbóna
  • 6 ek. cukormentes baracklekvár

Elkészítés:

A tésztát érdemes előző este begyúrni. A zablisztet, az édesítőt, a fűszereket és a szódabikarbónát is átszitáljuk, majd összekeverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót is és összegyúrjuk. Pihentetjük a hűtőben minimum 2 órát, de jobb, ha egy éjszakát áll. Ne ijedjünk meg, ha pihenés után repedezett a tészta, addig gyúrjuk újra, amíg ismét képlékennyé válik. Nyújtsuk, és szaggassuk tetszőleges formákra. Sütés előtt tojássárgájával megkenjük a tetejét és előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük 10-15 perc alatt.

alcím

Maglisztes változat (Forrás: Ripost.hu)

Hozzávalók

  • 4 csésze mandulaliszt
  • 1 csésze édesítőszer
  • 1/4 csésze kókuszliszt
  • 2 evőkanál őrölt gyömbér
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 2 tk sütőpor
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 nagy tojás
  • 1/4 csésze kókuszolaj, olvasztott
  • 3 evőkanál melasz, juharszirup vagy barnarizs-szirup
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés

Egy nagy tálban habverővel keverjük össze a mandulalisztet, édesítőszert, kókuszlisztet, gyömbért, fahéjat, sütőport, útifűmaghéjat, sót és szegfűszeget. Ehhez keverjük hozzá a tojást, a kókuszolajat, a melaszt és a vaníliakivonatot, amíg szépen össze nem áll a massza. A tésztát osszuk két részre, majd két réteg sütőpapír közé fektetve nyújtsuk ki körülbelül 1/2 centi vastagságúra. A kivágott formákat tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süssük 20 percig 160 fokra előmelegített sütőben. A kész művek aranybarnák és szilárd tapintásúak. Ezután 5 percig hagyjuk a tepsiben hűlni, majd helyezzük át a mézeskalács-figurákat egy rácsos felületre. Ha teljesen kihűlt, kész a mű.

Díszítés mindkét recepthez:

Egy tojásfehérjét habbá verünk, majd annyi fehérjeport rakunk hozzá, hogy sűrű anyagot kapjunk. A sűrűsége akkor jó, ha jó sűrű, olyan tejfölszerű. A habverőt kiemelve ne folyjon vagy csöpögjön; az a  jó, ha megáll rajta. Ha van otthon habzsák, akkor azzal is díszíthetjük, ha nincs, akkor kis nylonzacskóba rakjuk, a sarkát átlósan levágjuk, (kb. fél mm-re) és tetszőlegesen lehet vele mintákat rajzolni a mézeskalácsok tetejére vagy akár az egészet is befedhetjük. A mázat természetes anyagokkal (pl. kakaó, szentjánoskenyér-por) színezhetjük.

Kellemes ünnepeket és jó sütögetést kíván a Ritmus.hu!