2024. május 04. szombat
Mónika és Flórián napja

Társadalmi elvárás a várólisták csökkentése

A közelmúltban látott napvilágot az az elképzelés, amely a várólisták csökkentését irányozza elő a képalkotó, diagnosztikai vizsgálatok esetében. A tervezet szerint el kellene érni, hogy egy daganatgyanús beteg 14 napon belül időpontot kapjon a számára szükséges diagnosztikai vizsgálatra.

A betegek megfelelő és gyors ellátását megnehezítő várólistákkal ma valóban számolni kell: ha valakinek nincs pénze arra, hogy egyből bekerülhessen egy fizetős diagnosztikai eljárást biztosító helyre, akkor átlagosan másfél hónapot kell várnia arra, hogy elmehessen a szükséges vizsgálatra. Ez derül ki abból a kutatásból, amelyet az Union Biztosító és a Psyma Hungary a közelmúltban készített.

 

Sokan több mint 2 hónapot várnak

A munkavállalók körében készült reprezentatív felmérés adatai azt mutatják, hogy a megkérdezettek egyharmada vett már részt valaha valamilyen MR/CT/PET-CT/Cardio-CT vizsgálaton, az elmúlt egy év során pedig 10%-uk, és legnagyobb számban a nők illetve a 45-55 évesek mentek el valamilyen képalkotó vizsgálatra 2014-ben.

 

Az adatok azt mutatják, hogy a betegek csupán egyötöde kapott időpontot, s a szükséges MR/CT vizsgálatra is egy héten belül sor kerülhetett. (Ebben szerepet játszhat, hogy felte2747.jpghetően ebben a körben sokan már magánbetegek voltak, hiszen az MR/CT vizsgálatokon sok beteg fizetős betegként vesz részt.)

 

A többieknek viszont hosszabb-rövidebb időt már várniuk kellett, mert őket várólistára tették. A várakozók 21 százalékának több mint 2 hónapot kellett várnia a vizsgálatra, 17 százaléknak pedig 1-2 hónapot. 31 százaléknyian 3-4 hetet vártak, ugyancsak 31 százaléknyian pedig 1-2 héten belül jutottak el a vizsgálatra.

 

Változást sürgetnek a betegek

A túlzott várakozási idő is szerepet játszhat abban, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége, 95 százaléka az MR/CT/PET-CT/Cardio-CT vizsgálatok területén fejlődést/fejlesztést várna el, 71 százalék szerint kifejezetten nagymértékű fejlődés szükséges.

 

Az előrelépésben a piacon egyre nagyobb számban megjelenő magán-egészségbiztosítások is segíthetnek, illetve az egészségpénztári megtakarítások.