2024. május 03. péntek
Tímea és Irma napja

10 tipp az élethosszig tartó tanulásért

Tanulni kell, mert az ember lemarad – hazánkban ez a mentalitás gyerekcipőben jár. Mondani persze könnyű, visszaülni az iskolapadba annál nehezebb. Íme tíz egyszerű szabály, amelyek betartásával sikerrel veheti az akadályokat.

1. Tanuljon rendszeresen! A bevett rutin elsajátítása a legnehezebb, pedig akár napi negyed óra tanulás is rendkívül eredményes lehet – nyelv esetén is!.

 

2.Keressen tanulótársat! Egyedül minden nehezebb, hát még a felkészülés. Nem a folyamatos együtt tanulás a cél, hanem az eredmények kiértékelése, hogy legyen valaki, aki segít átlendülni a holtpontokon és jártas a témában.

 2598.jpg

3. Tűzzön ki részcélokat! A végső cél gyakran túlságosan távolinak tűnik, s az ember hamar kedvét veszti. Lépcsőzetesen tervezze meg a célját és biztosítson magának lehetőséget a köztes eredmények kiértékelésére és megünneplésére is.

 

4. Tanuljon szívesen! Lehetőség szerint válasszon olyan képzést, amely érdekli. Általános iskola óta tudjuk, hogy a muszáj nem jó inspiráló erő.

 

5. Maradjon formában! Aki évtizedek óta nem ült iskolapadban, annak nehezen megy az elindulás, mert az agya és a rövidtávú memóriája kiesett a gyakorlatból. A felpörgéshez akár hetek kellenek. Miután ez megtörtént, tartsa formában a memóriáját.

 

6. Használja ki az élettapasztalatát! Egy tananyag sikeres elsajátítására akkor van a legnagyobb esélye, ha a már meglévő tudásához kapcsolódva bővíti ismereteit.

 

7. Találja meg a ritmusát! Fejlessze ki egyéni tanulási stratégiáját: ismerje fel, hogy vizuális vagy verbális formában tanul könnyebben, mikor mennyi szünetre, milyen mértékű csendre van szüksége.

 2599.jpg

8. Készítsen jegyzeteket! A könyvben a kiemelés jó dolog, de nem segíti a saját összefüggések és utalások rendszerén át memorizálni a tananyagot. A saját jegyzet mindig egyértelműbb, tömörebb, hatékonyabb.

 

9. Teremtsen nyugodt légkört! Sokan nem is tudják, hogy a háttérzaj mennyire zavarja őket. Alakítson ki saját tanulósarkot, esetleg keressen egy könyvtárat – sokkal hatékonyabban megy majd a munka.

 

10. Mozogjon! Itt most kivételesen nem a sportra gondoltunk. Aki mozog, aktiválja az agy motorikus központját, amely terület fontos az információfeldolgozás szempontjából. Olvasás, memorizálás közben mozogjon ritmikusan, vagy ismételje el magának hangosan magyarázva a tanultakat.