2024. május 01. szerda
Fülöp és Jakab napja

Grillparti kertben, teraszon, konyhában

Beköszöntött a jó idő. Ínycsiklandó, a szomszéd kertjéből felszálló hús és faszén illata. De a hordozható, elektromos vagy gázos készülékkel akár a teraszon vagy a konyhában is elkészíthetőek a fogások, így nem csak a sóvárgás marad.

Pikáns csirkesaslik 2478.jpg

Hozzávalók

4 személyre

1 kg csirkemell,

1 fej vöröshagyma,

1-1 tk. koriandermag és szárított csili,

1/2-1/2 tk. egész köménymag és bors,

só,

1/2 tk. őrölt pirospaprika,

őrölt gyömbér és kurkuma

 

Elkészítés:

Kockázza fel a csirkemellet, vágja cikkekre és szedje vastagabb rétegekre a hagymát. Törje össze egy mozsárban (megteszi egy konyharuha és egy klopfoló is, ha nincs mozsár) a koriandert, a csilit, a köményt és a szemes borsot. Keverje hozzá a sót, a pirospaprikát, az őrölt gyömbért és a kurkumát. Forgassa a keverékbe a húskockákat, majd húzza a nyársra: felváltva a húst, a hagymát és ízlés szerint más zöldeket (cukkini, uborka, alma, gomba, stb.) Pirítsa aranybarnára a nyársakat a grillrácson, folyamatos forgatás mellett.

 

537.jpgJalapeno sonkaszoknyában 

Hozzávalók

4 személyre:

8 jalapeno paprika,

8 vékony szelet prosciutto vagy baconszalonna,

(a töltelékhez 10 dkg frissen reszelt sajt)

 

Elkészítés

Mossa meg a paprikákat, vágja egyformára a szárukat. Ha tölteni is szeretné őket, hosszában felezze el a zöldséget és vájja ki a magházat (így kevésbé lesz csípős a fogás).

Csavarjon rá minden jalapenóra egy szelet sonkát, majd tegye a grillrácsra, és süsse addig, amíg a zöldség kissé barnulni kezd. Ha sajttal készíti, töltse a reszelt sajtot a paprikák belsejébe, majd így tekerje rá a sonkaszeleteket. Sütéskor a sajtos részt hagyja felül, hogy ne folyjon ki a töltelék a paprikákból.

 

Kacsacomb zöldségágyon   539.jpg

Hozzávalók

(2 adaghoz):

2 kacsacomb,

fél kiló friss paradicsom,

20 dkg zsenge zöldbab,

4 csiperkegomba,

olívaolaj,

friss kakukkfű,

só,

bors,

cukor

A húspáchoz:

4-5 ág friss kakukkfű és friss rozmaring,

3-4 gerezd fokhagyma,

                                                      napraforgóolaj

 

Elkészítés:

A kacsacombokat 1-2 nappal az elkészítés előtt pácolja be. Tépkedje egy mélyebb edénybe a kakukkfű és a rozmaring felét, keverje hozzá az apróra szeletelt fokhagyma felét. Erre fektesse a sóval és borssal megszórt combokat, szórja a tetejére a maradék fűszert és fokhagymát. Öntse fel annyi olajjal, hogy ellepje a húsokat, takarja le és felhasználásig tegye a húst hűtőbe.

Csorgassa le az olajat a combokról. Helyezze a parázs fölé a grillrácsra a húst, és gyakran átforgatva süsse addig, amíg a bőre barnára és ropogósra pirul. Ezután vegye le, és csomagolja fóliába a combokat, majd tegye vissza a grillrácsra, de ne közvetlenül a parázs fölé. A hús kb. 60-80 perc alatt puhul át teljesen, de vigyázzon, ne szárítsa ki nagyon! Ha fedeles grillje van, kotorja a parazsat a sütőtálca egyik szélére, a húsokat – fólia nélkül – tegye a rostély ellenkező oldalára, és lecsukott grillben süsse kb. 40 percig a kacsát.

A hús elkészülte előtt 10 perccel fektesse a grillrácsra a paradicsomkarikákat, a zöldbabot és a megtisztított gombafejeket. Tálaláskor készítsen zöldségágyat a comboknak, erre helyezze rá a kacsát.

 

 

2480.jpgFűszeres hátszínszeletek

Hozzávalók

4 szelet 2,5 cm vastag érlelt hátszínszelet,

1 ek. olvasztott vaj,

só,

bors

 

Elkészítés:

A minőségi marhahúst a feldolgozása során szárazon érlelik: 1-3 Celsius fokos, 70-80 százalék páratartalmú kamrákban fellógatva, akár egy hónapon át. Ettől lesz a hús omlós és zamatos. Az így kezelt marhahús nem igényel pácolást és fűszerezést sem.

Kenje meg a hússzeleteket az olvasztott vajjal. Szórja meg mindet borssal és fektesse a parázs fölé a grillrácsra. Ízlés szerint süsse át a szeleteket (kb. 3 perc véres, 4 perc közepes, 6 perc átsült). Ezután sózza meg a húsokat, takarja le fóliával és hagyja állni néhány percig. Grillezett zöldségekkel vagy hideg salátákkal tálalja.

 

Grillezett kukorica2479.jpg

Hozzávalók

6 személyre:

6 cső kukorica (héjában),

só,

frissen őrölt fekete és chilipaprika,

köménymag,

2 ek. vaj

 

Elkészítés

Húzza le a kukoricák külső, esetleg sérült, elkoszolódott leveleit. Tépje le a kukorica bajszát. Mossa meg a csöveket, majd áztassa be fél órára hideg vízbe. (Ha puhábban szereti a grillezett kukoricát, sütés előtt megfőzheti a csöveket, de ne sózza meg a főzővizet.) Keverje a vajhoz a sót, a borsot, a chilit, a köményt, majd kenje meg a szósszal a csöveket. Ezután húzza vissza a leveleket a kukoricákra és csavarja alufóliába mindegyiket. Időnként megforgatva grillezze 20 percig a kukoricacsöveket.