2024. május 06. hétfő
Ivett és Frida napja

Ez a leginkább kerékpárbarát ország Európában

Ahogy elmúlik a nagy hideg és kisüt a nap, az utcákon egyre több kerékpáros jelenik meg az utcákon. Ma már Magyarországon is egyre több a kerékpárút és a mindennapokban biciklivel közlekedők száma is rohamosan nő. De vajon melyik országban a legjobb kerekezni?

2505.jpgHollandia elvesztette első helyét a leginkább kerékpáros-barát országok listáján, átadva helyét a rangsor élén Dániának - derült ki az Európai Kerékpár Szövetség jelentéséből. Kétévenként vizsgálják az egyes európai országokban a kerékpáros közlekedés helyzetét.

 

A szövetség azt vizsgálja, hogy milyen mértékben érvényesül a kerékpáros közlekedés támogatása, és miként valósulnak meg a kerékpárosok kényelmét, biztonságát szolgáló intézkedések az adott országban.

 

Hollandia hátrébb szorult, de nem minden téren

Az előző, 2013 tavaszán nyilvánosságra hozott rangsorban Hollandia még megosztotta az első helyet Dániával, az idén azonban néhány mutató alapján már egyértelműen a második helyre szorult. 

 

Az Európai Kerékpáros Szövetség öt mutató alapján rangsorolja az európai országokat. Figyelembe veszi a kerékpárosok biztonságát, a kerékpáros turizmus jelentőségét az idegenforgalom egészét tekintve, az adott országban eladott kerékpárok mennyiségét, a különböző helyi kerékpáros szervezetek taglétszámát, illetve azt, hogy a lakosság hány százaléka használja a kerékpárt napi közlekedési eszközként.

 2504.jpg

Annak ellenére, hogy az öt vizsgált mutató összességét tekintve ezúttal Dánia került a lista élére, a rendszeres, napi kerékpárhasználat vonatkozásában a hollandok még mindig vezetnek a dánok előtt, és ugyancsak élen állnak a kerékpáros turizmus terén is. 


A jelentés szerint a biciklivel közlekedők számára a legbiztonságosabb országnak Luxemburg számít, míg a legtöbb kerékpárt Szlovéniában értékesítik.