2024. május 05. vasárnap
Györgyi napja

Színek a kiegyensúlyozott testnek és léleknek

Ahogy a természet, úgy az emberi szervezet is megújulásra, fényre, színekre vágyik tavasszal. A test és a lélek is könnyedebb, színesebb, légiesebb üzemmódra szeretne váltani. Nemcsak az öltözködéssel, hanem az életmódunkkal: táplálkozással, mozgással (lelki fittness-szel) mi is csatlakozhatunk a tavaszi „trendhez”.

Ne terheljük a szervezetünket gyorséttermi menükkel, cukros, szénsavas üdítőkkel, agyonsózott rágcsálnivalókkal, melyekkel gyakorlatilag csak mérgezzük magunkat. Helyettük vegyünk színpompás zöldségeket, gyümölcsöket, készítsünk otthon színes finom, vitamindús vacsorát. Stressz csökkentő ásványi anyag például a magnézium, a B-vitamin, a kalcium. Ezek a teljes kiőrlésű gabonákban, a tej és tejtermékekben, élesztőben, zöldségekben és gyümölcsökben megtalálhatóak.

 2313.jpg

 

Nézzünk meg néhány színt a természet tárházából.

Piros: ezt a színt a likopin adja. A piros színű zöldségek és gyümölcsök erős antioxidáns vegyületeket tartalmaznak és védik szívünk egészségét. A bogyós gyümölcsök fogyasztása rendkívül egészséges, hiszen ezek kiváló tárházai az antioxidánsoknak. A tavasz első gyümölcsei nemcsak friss üdítő ízükkel, hanem piros színükkel, illatukkal is kívánatossá teszik magukat. Egy finom eperturmix pici citromfűvel díszítve kiváló uzsonna a napsütötte teraszon elfogyasztva.

 

Sárga: a narancssárga színű nyersanyagokban béta-karotin található, aminek szerepe van a látásban, illetve a bőr egészséges működésében. A sárgák rendkívül hasznosak a napfényes tavaszi és nyári időszakban és segíti a szervezetet a fertőzésekkel szemben is.

 2314.jpg

Zöld: ezeknek a növényeknek magas a kalciumtartalma, így erősítik a csontokat, az ízületeket, csökkentik a vérnyomást. Magas magnézium tartalmuk megelőzik az izomgörcsöt és gátolják az elhízást, ezen felül erős gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatásuk van.

 

Az egyik klasszikus tavaszi étel a tojásos galuska fejes salátával az ébredő természet, a napfény színeit vetíti ránk. Amennyiben a galuska készítéséhez fele részben teljes kiőrlésű lisztet használunk, már tettünk egy lépést az egészségünk megóvása felé. A jégsaláta vagy fejes saláta, rukkola, újhagyma, vidám piros hónapos retek, pici fokhagyma, olívaolaj, borecet kombinációjával készített saláta sült csirkemellel és barna rizzsel finom ízletes, könnyed tavaszi ebéd.