2024. május 02. csütörtök
Zsigmond és Zoé napja

Izzaszt és nevel: squash

A sokak által menedzsersportnak tekintett fallabda izgalmas játék és hozzájárul az egészséges, mozgással fűszerezett életmód kialakításához. Szakértők úgy tartják, ez a labdasport segít önmagunk megismerésében, kitartásunk és küzdeni tudásunk fejlesztésében, valamint a fair play döntések meghozatalában.

A squash a londoni Flott börtönből indult hódító útjára az 1830-as években. Itt született meg a 19. század elején a rackets, amely az angliai iskolák népszerű játéka lett. A gyerekek miközben várták, hogy bemehessenek a rackets pályára, „unaloműzőként” egy gumilabdát ütögettek a falhoz. Így alakult ki a squash, amelyet ma két változatban játszanak. A világ nagyobbik részén puha labdával egy 9,75 méter hosszú és 6,4 méter széles pályán, míg Észak-Amerikában a keskenyebb pályán vívott kemény labdás változat terjedt el. Maga az angol squash azt jelenti: szétlapít, összeprésel illetve ez a puffanásra használt hangutánzó szó is.2309.jpg

 

Intenzívebb mint a tenisz

A magyarul fallabdaként emlegetett játék néhány év alatt igen népszerűvé vált. Nem véletlenül, hiszen a társasági élet egyik lehetséges színtere, ahol kötetlen mégis elegáns környezetben, játék közben találkozhatnak egymással partnerek, üzletfelek, vagy lehet a baráti együttlétek tartalmas és egészséges helyszíne is.


Gyerekkorában szinte mindenkivel előfordul, hogy valamilyen módon ütöget egy labdát, akár a falhoz. A kezdő teniszezőknél is gyakori edzésmód a „falazás”. A télen-nyáron űzhető squash-t azonban lényegesen kisebb pályán játsszák mint a teniszt, mégis vannak olyan vélemények, amelyek úgy tartják, fárasztóbb, miután a squash igényli talán a leggyorsabb mozgást az ütővel játszott labdajátékok között.

 

Létezik egy nemzetközi statisztika, amely a sportágakat aszerint rendezi, hogy az mennyire veszi igénybe a játékost. Ez alapján a fallabda az ötödik helyen áll, míg például a foci a negyvenhetediken. Szakértők azt mondják, egy óra fallabdázás során annyi energiát éget el a szervezet, mint két óra teniszezéssel. Ez azt jelenti, hogy egy intenzív mérkőzés során akár ezer kalóriát is lehet veszíteni, ráadásul úgy, hogy a küzdelem izgalmassága feledteti az izmok fáradságát.

 

2312.jpg

 

Szórakoztató, egészséges és nevel

2308.jpgKetten, illetve páros meccs esetén négy játékos áll a zárt teremben lévő pályán. Lényege, hogy az adogató által egy a teniszütőhöz hasonló ütővel a főfalra ütött gumilabdát az ellenfél visszaüsse. A főfalról elpattanó labda érintheti az oldalfalakat, de a padlón csak egyet pattanhat mielőtt a fogadó játékos visszaütné. Ehhez kiváló erőnlétre, állóképességre, gyorsaságra és jó reakcióképességre van szükség. A játék a hétköznapokban hasznos tulajdonságokat is fejleszti.

 

Ha valaki heti rendszerességgel űzi ezt a sportot, kiválóan csökkentheti a stressz káros hatásait, valamint az ülőmunkát végzőkre leselkedő egészségi problémák veszélyét. A változatos, összetett mozgás javítja a szív és légzésfunkciókat, megakadályozza az elhízást és hozzájárul a szellemi teljesítőképesség fokozásához is.

 

De persze mint a legtöbb ellenféllel játszott sport esetében a fizikai erőnlét és a technikai tudás mellett a koncentrációs képességre a pályán is szükség van. A bonyolult pontozású meccseken ugyanis a gyors döntések és az okos taktikák is fontos szerephez jutnak.2306.jpg

 

A becsület lovagjai

Ez a játék a becsületességre, az ellenfél maximális figyelembe vételére épít. Mivel két játékos mozog egy viszonylag kis területen, a testi épség megóvása a szabályrendszerbe is beépült. A sportszerűség különösen hangsúlyos elem; az egymásra figyelés pedig a biztonságos játék előfeltétele, hiszen a zárt pályán a játékosok összeütközhetnek, vagy akár az ütővel is megüthetik egymást. Ez a sport tehát nem csupán izzaszt, hanem nevel is.


Létezik hagyományos (más néven nemzetközi) és amerikai szabályrendszer. Ezek elsősorban a számolásban különböznek egymástól és ebből kifolyólag a mérkőzések időtartamában: egy nemzetközi pontozású meccs akár két órás is lehet, míg egy amerikai szabály szerint játszott játszmának egy óra alatt vége. A testi épség megóvását célzó és a fair játékmenet védő Let és Stroke szabályzat egyik módozatból sem hiányozhat.

 

A közkedvelt szabadidős tevékenységet némi iróniával menedzsersportként is szokták emlegetni utalva a sportág költségességére. A „menedzsersportoknak” a költségszintjükön túl van még egy jellemzőjük. Miután az üzletembereknek kevés az idejük, viszonylag gyorsan, kultúrált körülmények között szeretnék letudni az egészséges életmódhoz tartozó „kötelező” mozgást. A fallabdázás ennek a feltételnek is megfelel.

 

Mi kell hozzá?

A játék nem igényel speciális öltözéket, a teniszviselethez hasonlóan sort és póló a „formaruha”. Sportcipőből viszont olyat kell választani, amely talpa nem csúszik és nem hagy nyomot a padlón.

A squash ütő a teniszütőnél kisebb, a tollaslabdaütőnél pedig erősebb. Az ára2311.jpg tág skálán mozog, de a legtöbb klubban lehet bérelni.

A ping-pong labda méretű gumilabdából is több típus létezik. Különböző színű pontok jelzik a labda pattogási képességét. A kezdő játékosoknak a kék ponttal ellátottat ajánlják, míg a profik és a versenyzők két sárgapontos labdával játszanak.

Mint minden sport, a fallabda is bemelegítéssel indul, ám ebben az esetben nem csupán a sportoló izomzata készül fel a munkára, hanem ennek a különleges gumilabdának is el kell érni a pattanáshoz szükséges optimális hőmérsékletet. A versenyszabályzat a bemelegítés hosszára nézve is tartogat előírásokat.

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban