2024. május 02. csütörtök
Zsigmond és Zoé napja

9-99 éves korig ajánlott

A golf mind szélesebb rétegek számára válik elérhetővé hazánkban, bár még számos tévhit kapcsolódik ehhez a sporthoz. Az egyik az, hogy kizárólag a nagyon gazdagok játéka, a másik, hogy az időseké. Pedig a gyönyörű tájon végezhető, kifejezetten egészséges mozgás 9-99 éves korig bárki számára kellemes kikapcsolódást kínál.

A csodálatos környezetben, 30-40 hektáron elterülő pályákon, jó levegőn játszott játék célja, hogy a labda a lehető legkevesebb ütéssel érjen a lyukba. A pályaszakasz elején egy tábla jelzi, hogy optimális esetben hány ütésből teljesíthető. Az ettől való eltérésből számítják a profi és az amatőr versenyzőket minősítő handicap-et egy bonyolult algoritmus alapján. Minél kisebb valakinek a handicapje, annál jobb játékos.

 

A golfpálya2231.jpg

Egy golfpálya 9, 18 vagy 27 pályaszakaszból áll. A versenyeket a 18 szakaszos, úgynevezett bajnoki pályákon tartják. Ezeket többnyire 70-72 ütéssel lehet végigjátszani átlag négy-öt óra alatt. Az intenzív gyaloglással fűszerezett technikai jellegű sportot hármas-négyes csapatokban – flightokban – vívják, de a játékos elsősorban önmaga és a pálya ellen küzd. Az eredményét – handicapjét - pedig bárkivel, akár a világ legjobb golfjátékoséval is összehasonlíthatja.

 

A játék elején a pályaszakasz kiindulópontjáról elütik a labdát, majd néhány lendítéssel kell eljutni a lyukat övező területre (green) és begurítani a labdát. Bár látszólag egyszerű, valójában bonyolult játék, hiszen erdő, tó, a greenen pedig felszíni egyenetlenségek nehezítik a golfjátékos életét. Szakemberek szerint az alapok elsajátítása viszonylag könnyű: edző (ma már a Testnevelési Egyetemen külön szakon oktatják) segítségével és szorgalmas gyakorlással akár fél év alatt elérhetünk egy közepes szintre.

 2299.jpg

 

Magyarországon mind nyitott

2232.jpgMíg külföldön számos zárt klubként működő pálya létezik, a hazai pályák mindegyike nyitott. Vannak kifejezett gyakorlópályák, ahol megtanulhatjuk az először talán természetellenesnek tűnő mozgássort. A kezdetekkor izomlázra is számíthatunk – persze ez függ fizikai állapotunktól – miután a lendítéssel viszonylag ritkán használt izmokat mozgatunk. Ha azonban túljutottunk az első órákon, már „csak” az ütés és gurítás tökéletesítésén kell fáradozni. Versenyezni pedig akkor lehet, ha számot adtunk tudásunkról az elméleti és gyakorlati vizsgán; ekkor kapjuk meg handicap értékünket és egy plasztik lapot, amely a világ bármely golfpályáján igazolja, hogy regisztrált játékosok vagyunk.


Az induláskor a költségek sem szöknek az egekig: akár bérelhetünk ütőket (egy kezdő számára három elegendő) és az óradíjak is kifizethetőek. Később érdemes saját szettet vásárolni. Ez 14 ütőből áll; az ára a százezer forint környékétől a csillagos egekig húzódik. A klubtagsági díj is széles skálán mozog. Van, ahol már 150 ezer forint éves díj ellenében játszhatunk, de létezik közel 500 ezer forintos csomag is. Ha mindezt összeadjuk, a golfozás sem kerül többe, mint a síelés vagy a tenisz.

 

A játék2230.jpg

A golf talán a természetközeli nemzeteknél a legnépszerűbb. A nyolcmillió lakosú Svédországban például nyolcszázezer aktív játékost (legalább kéthetente játszik) tartanak számon. Az Amerikai Egyesült Államokban pedig a népesség közel 20 százaléka űzi ezt a sportot. Divatsport, valamint az üzletemberek kedvelt szórakozása. Mostanság különösképpen, hiszen a kapcsolati tőke felértékelődésével párhuzamosan a kapcsolatteremtés inkább az informális utakra terelődik. Bár a golfpályán nem illik mások kikapcsolódását munkával zavarni, a 4-5 órás sétálásokkal tűzdelt játék során az ismerkedésre és beszélgetésre bőségesen kínálkozik alkalom. Nem véletlen, hogy sok cég is ilyen környezetben tartja üzleti rendezvényeit. Sőt, vannak, akik szerint a golfturizmus akár az egyik kitörési pont is lehet Magyarország számára.

 

A kitartást, koncentrációt és türelmet igénylő játék valódi sport, amelyet ugyan bármikor el lehet kezdeni, igazi klasszis viszont csak abból lesz, aki már kisgyerekként megismerkedett a mozgással.

 

2235.jpgA 16. századi angolszász játéknak valóban szigorú öltözködési szabályai vannak (szinte minden más sportnak is megvan a maga egyenruhája, csak esetleg kevésbé látványos). A golfot általában galléros pólóban és pantallóban játsszák. Az ujjatlan viselet kizárólag a hölgyek számára megengedett, a férfiak esetében a nadrág sem érhet térd fölé. Bár az utóbbi években a szabályok egyre megengedőbbek, a sportos elegancia továbbra is követelmény.

 

Az öltözék mellett a golfozó viselkedésére is komoly előírások vonatkoznak; ezek főképpen udvariassági szabályok. Nem illik a másikat hátráltatni, ezért legfeljebb öt percig lehet keresni az erdőbe ütött labdát, és az ütésre sem való órákig készülni. Elvileg a mobiltelefon használatát is inkább mellőzzük játék közben.

 

Golf szótár

Ha belevetjük magunkat ebbe a játékba, érdemes néhány kifejezést megtanulni. A golfpályákon általában az angol szavakat használják.

 

Tee: a pályaszakasz elütőhelye. Itt rajzolt térkép mutatja a pályaszakasz elhelyezkedését. Ezen tüntetik fel azt is, hogy hány ütéssel kell a labdát a lukba juttatni. Különböző színűre festett bója jelzi, hogy honnan kell elütniük a hölgyeknek, az uraknak és a szenior valamint a junior játékosoknak, hiszen a golf egy udvarias sport, amely kompenzálja az eltérő fizikai adottságokat.

 

Par: az ütésszám, amely optimális esetben szükséges ahhoz, hogy a labda a lukba érjen. A hosszúság alapján háromféle pályaszakasz létezik: Par 3, Par 4 és Par 5. Egy átlagos 18 szakaszos versenypálya par 72.

 

Driving Range: gyakorló pálya. Aki nem tett még vizsgát, kizárólag ezen a területen játszhat.

 

Drive: a kezdő ütés

 2234.jpg

Green: a célterület ahol a lyuk (hole) helyezkedik el. A lyukat messziről zászló jelzi. Ezen a területen a labdát gurítják (putt). A speciálisan kezelt fű itt legfeljebb két milliméter magas lehet.

 

Fairway: a tee és a green közötti szakasz. Ezen áthaladva a játékosok ütésekkel érik el a greent.

 

Flight: a versenyen együtt haladó csapat, amely általában négy főből áll. Az amatőr versenyeken rendszerint a játékosok handicap értéke alapján alakítják ki.