2024. május 05. vasárnap
Györgyi napja

Boldogság, fél egészség!

Gondolkodjunk pozitívan! Éljünk a jelenben! Engedjük el a múltat! Bocsássunk meg szívből! Találjuk meg az énünkhöz vezető belső utat! Zúdul ránk a jó tanácsok tömkelege, hogyan is tehetnénk jobbá, szebbé, örömtelibbé az életünket.

Valljuk be: az élet kis csodáit nem is olyan könnyű észrevenni, hiába szövik át a mindennapjainkat. Az vesse ránk az első követ, aki a rohanásban, a napi stresszben, a főnök és a munkatársak kereszttüzében, a gyerekek „nyüstölésében”mindig felfedezi az apró örömforrásokat, és a teljesebb, boldogabb élet felé vezető utat. Íme, egy jó hír: ez sem lehetetlen vállalkozás!

 

Újraindítás758.jpg

„Állandóan változó világban élünk, mégis a változástól való félelem az, ami korlátoz bennünket abban, hogy kilépjünk a megszokott, de nem kellemes életből, egy remélhetőleg kellemesebb életbe. Ez azért van, mert agyunk egyik legfontosabb szerepe, hogy biztonságban tudjon minket, még akkor is, ha ez számunkra rossz – mondja Domján András hipnotizőr, és agykontroll oktató, a módszer hazai megteremtője. – Pedig igenis hatással vagyunk a saját életünkre, képesek vagyunk ellazult állapotban a szüleink, a kultúránk, a külvilág programjait felülírni. Olyan társadalomban élünk, amelyben a fizikailag megszerzett tudást vesszük alapul, és arra támaszkodunk, pedig agyunk működésének irányításával, képesek vagyunk változtatni mindennapjainkon.

 

A legfontosabb annak felismerése, hogy felelősséget kell vállaljunk önmagunkért, a testi gyógyulásunkért, a szellemi fejlődésünkért. Ha gondolatainkat, energiáinkat összpontosítjuk, csodálatos dolgokat érhetünk el.

 

A kódolt siker

Elsőként azza759.jpgl kell szembesülnünk, miért nem szeretjük önmagukat, illetve, hogyan köthetünk békét a testünkkel. Miközben meg akarunk felelni annak a belső szerepnek, belső képnek, amit magunkról kialakítunk, illetve a mások által támasztott elvárásoknak, elfelejtjük, hogy a sikereinkért mi vagyunk felelősek. Sokan úgy gondolkodnak, hogy a siker egyenlő a lottóeredménnyel vagy a milliós fizetéssel. Érdemes ezektől az irreális illúzióktól megszabadulni.

 

A sikeres embert a sikertelentől valójában negyven centiméter különbözteti meg. Az a negyven centi, hogy felállunk a székről és változtatunk a hozzáállásunkon, a gondolatainkon, és a szokásainkon vagy sem. Inkább nézzük meg, mi az, ami a mostani életünkben jól működik, amire büszkék vagyunk, ami örömmel tölt el bennünket, amiért hálásak lehetünk. A boldogság és a valós siker nem más, mint annak a harmóniának a megtapasztalása, hogy szeretem a munkámat, jól érzem magam a testemben, tartalmasak a kapcsolataim, jól használom ki a szabadidőmet, és folyamatosan fejlődök, tanulok.

 

A negatív gondolkodás2240.jpg

Életünk olyan, mint egy kert. Van benne virág és gyom egyaránt. Legyünk kertészek saját kertünkben. El kell fogadni a gyomokat, a negatív élethelyzeteket és gondolatokat is, lényeg, hogy ezek ne verhessenek gyökeret a kertünkben. Ne panaszkodjunk, ne hibáztassunk másokat, ne keressünk önigazolásokat, ne hasonlítgassuk magunkat másokhoz.

 

A rosszul értelmezett „pozitív gondolkodás” kapcsán gyakran elfelejtjük, hogy a negatív gondolatok és érzések is természetes részei az életnek. Sőt, bizonyos nehéz helyzetekben (például szakítás után) pontosan ezek a fájdalmas érzések jelzik azt, hogy egészségesen működünk. Ha ezt elfelejtjük és megpróbálunk erőltetetten „pozitívak” lenni, az nemcsak hiteltelen lesz, de megtapasztaljuk azt is, hogy az elnyomni kívánt gondolat egyre erősebben tér vissza. Hasznosabb azt tudatosítani magunkban, hogy a gondolatok pusztán csak gondolatok, az elménk termékei, ezért nem keverendőek össze a valósággal. A gondolatokkal szembeni harc helyett koncentráljunk inkább fontosabb dolgokra – például a viselkedésünkre. A pozitív érzelmek jót tesznek a testi és lelki egészségünknek is, ezért kell mélyen, teljességgel átélni a pozitív élményeket.

 

2298.jpg

 

Pozitív szavakat festettek egy budapesti falra2236.jpg

Az I. kerületi Hegyalja út - Mészáros utca találkozásán lévő mintegy 170 m2 felületű téglakerítés csaknem egy évtizede volt elhanyagolt állapotban. A korábbi sárgás vakolat színe elszürkült, a fal omladozni kezdett. A környék rendkívül forgalmas, így a környezetterhelés nyoma is évről évre nyomot hagyott a falon. Egész idén áprilisig, amikor a Poli-Farbe festékgyár és a Színes Város Csoport önkéntesei nekiláttak felújítani. A felületre másfél hét alatt új vakolat került, amelyre egyedi formák és pozitív jelentésű szavak lettek ráfestve. Az elhanyagolt falakon a Színes Város Csoport művészei és a Poli-Farbe festékgyár önkénteseinek alapötlete valósult meg, amellyel új jelentést adtak egy átlagos kerítésnek.

 

Mosoly, öröm, siker, egészség, harmónia, szeretet… – csak néhány szó azok közül, amelyekkel a jövőben találkozni fognak azok, akik a környéken járnak. A szervezők azt remélik, hogy az új fal egyfajta helyi látványossággá és találkozási ponttá fog alakulni, a fal előtt közlekedő autósokban és járókelőkben jó érzést kelt a fal látványa a hétköznapokban.

 2238.jpg

– Tele van az életünk gazdasági, társadalmi és politikai nehézséggel, ezek mellett észre sem vesszük a környezetünk pozitív történéseit, a jó híreket – mondta Szabó Antal, a Poli-Farbe Kft. ügyvezető igazgatója a fal ünnepélyes átadásán. Hangsúlyozta: olyan szavakat tártak a szervezők a nyilvánosság elé a falfelületen, amelyek összekötik, s nem szétválasztják az embereket. Kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy a magyar emberek közös értékeire közös anyanyelvük segítségével hassunk, egymás segítésére és az összefogás jelentőségét hívjuk fel a figyelmet.