2017. november 22. szerda
Cecília napja

Vidéki randikat szervezett a Felelős Gasztrohős

Idén először két vidéki helyszínen is megrendezték a Gasztro Randi, termelő-étterem találkozót. Az összejövetelek célja, hogy elősegítse az egészséges és fenntartható táplálkozási szokások terjedését a termelők és vendéglátóhelyek kapcsolatának elősegítése révén.

10459.jpgA Felelős Gasztrohős Alapítvány ősszel két vidéki helyszínen is megrendezte, Budapesten már jól ismert Gasztro Randiját a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával. A randik lényege itt is a termelők és vendéglátóhelyek közötti párbeszéd és beszállítói együttműködés segítése volt. A két rendezvényen összesen több, mint 30 termelő, környezetbarát termék gyártó és több. mint 40 vendéglátóhely találkozott egymással. A balatonszárszói randit Csapody Balázs a Kistücsök Étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia egyik alapítója segítette, ami olyannyira hasznosnak bizonyult, hogy a szakmából olyan nagy nevek, mint Bíró Lajos valamint Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke is kíváncsiak voltak az eseményre. Egerben pedig a Heves Megyei Iparkamara volt a gasztrohősök segítségére.


“A randik sikeresnek bizonyultak, úgy láttuk van igény ilyen fajta találkozók szervezésére a vidéki városokban is. Több termelő-vendéglátóhely együttműködés jött létre és a tapasztalatcserén elhangzottak nagyon hasznosak voltak az alapítvány számára is.” -
mondta el Vighné Boóc Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány Fenntartható Vendéglátóhely szakértője.

 

A  tapasztalatcserét mindkét helyszínen megtartották. A beszélgetések lényege az volt, hogy fényt derítsenek a termelők és éttermek beszállítói együttműködésének előnyeire és hátrányaira. Mind Egerben, mind a Balatonnál az egyik legfontosabb dolog, amit kiemeltek a tapasztalatcserén résztvevők a hatékony kommunikáció volt a két fél között. Felmerült az oktatás kérdése is, a résztvevők mind egyetértettek abban, hogy a jövő szakmabeli generációjának sokkal gyakorlatiasabb képzésre lenne szüksége, ahol megismerhetik a jó minőségű, hazai alapanyagokat. A termelői alapanyagok könnyebb elérésének segítésére felmerült egy mobil piac ötlete, valamint egy termelői értékesítő közösség létrehozása, ami a gazdák munkáját is megkönnyítené.