2024. április 27. szombat
Zita és Mariann napja

Tavaszi kedvencünk a medvehagyma

A medvehagyma a tavasz hírnöke. A népi mondák szerint a barlangjából kibújó medve először ezt a növényt keresi, hogy a hosszú téli álom után kitisztítsa szervezetét. Az emberi szervezetre is jó hatással van, mivel vérnyomáscsökkentő és magas C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja szervezetünk ellenálló-képességét. Nézzünk is néhány receptet!

Medvehagyma krémleves2022.jpg

Hozzávalók

1 csokor medvehagyma

3 szál újhagyma

2 gerezd zúzott fokhagyma

3 evőkanál olívaolaj

2 dl főzőtejszín

8 dl zöldségalaplé

1 db nagyobb burgonya

só, bors

                                     2 szelet pirított kenyér

 

Elkészítés

Az újhagymát a medvehagymával apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. Az olívaolajon megpároljuk a hagymákat, sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a burgonyát és felöntjük a zöldségalaplével. Amikor a burgonya megfőtt, a keveréket leturmixoljuk, majd folytonos keverés mellett beletesszük a tejszínt. Pár percre visszatesszük a tűzre egy utolsó forralásra. Végül pirított kenyérrel tálaljuk.

 

2024.jpgMedvehagymás tészta

Hozzávalók

20 dkg tészta

2 db póréhagyma

fél csokor medvehagyma

2 dl főzőtejszín

4 evőkanál reszelt sajt

2 evőkanál vaj

1 kiskanál petrezselyem

só, tarka bors

 

Elkészítés

A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. A póréhagymát felszeleteljük és vajon megpároljuk, majd a tejszínnel felöntjük. Ezek után beletesszük a sót, a borsot és petrezselymet. Alacsony fokozaton főzzük, amíg kissé besűrűsödik. A tűzről levesszük és beletesszük a sajtot, majd az apróra vágott medvehagymát. Végül a tésztával összekeverve tálaljuk.

 

Medvehagymás pogácsa2021.jpg

Hozzávalók

50 dkg liszt

1 db tojás + 1 db a kenéshez

25 dkg vaj

2 dl tejföl

1 dl tej

15 dkg sajt

3 dkg friss élesztő

1 csokor apróra vágott medvehagyma

csipetnyi cukor

                                            só, csipet bors

 

Elkészítés

Langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálban a lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, beletesszük a tojást, a tejfölt, a sót és a borsot. Összekeverjük, majd beletesszük a felfutott élesztőt, a medvehagymát és alaposan összegyúrjuk. A tésztát letakarjuk és 1,5 órát kelesztjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, hajtogatjuk és félretesszük ismét fél órára. A hajtogatást még négyszer megismételjük, majd a tésztát kinyújtjuk és pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, a tetejüket egy felvert tojással megkenjük és megszórjuk sajttal. Végül előmelegített sütőben 170 fokon körülbelül 25 percig sütjük.

 

2023.jpgMedvehagymás szendvicskrém

Hozzávalók

20 dkg cottage cheese

6 db medvehagyma levél

kevés snidling

só, tarka bors,

1 kiskanál petrezselyem

1 evőkanál vaj

1 kiskanál mustár

1 db főtt tojás

 

Elkészítés

A tojást egy villa segítségével széttörjük, majd elkeverjük a sajttal, mustárral és a vajjal. Végül hozzáadjuk a medvehagymát, a snidlinget és a fűszereket, majd jól átkeverjük. Pirítóson tálaljuk.

 

 

És ezt olvasta?

Ritmus a Facebookon

Legolvasottabb a rovatban