Tavaszi kedvencünk a medvehagyma

A medvehagyma a tavasz hírnöke. A népi mondák szerint a barlangjából kibújó medve először ezt a növényt keresi, hogy a hosszú téli álom után kitisztítsa szervezetét. Az emberi szervezetre is jó hatással van, mivel vérnyomáscsökkentő és magas C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja szervezetünk ellenálló-képességét. Nézzünk is néhány receptet!
Medvehagyma krémleves
Hozzávalók
1 csokor medvehagyma
3 szál újhagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
2 dl főzőtejszín
8 dl zöldségalaplé
1 db nagyobb burgonya
só, bors
2 szelet pirított kenyér
Elkészítés
Az újhagymát a medvehagymával apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. Az olívaolajon megpároljuk a hagymákat, sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a burgonyát és felöntjük a zöldségalaplével. Amikor a burgonya megfőtt, a keveréket leturmixoljuk, majd folytonos keverés mellett beletesszük a tejszínt. Pár percre visszatesszük a tűzre egy utolsó forralásra. Végül pirított kenyérrel tálaljuk.
Medvehagymás tészta
Hozzávalók
20 dkg tészta
2 db póréhagyma
fél csokor medvehagyma
2 dl főzőtejszín
4 evőkanál reszelt sajt
2 evőkanál vaj
1 kiskanál petrezselyem
só, tarka bors
Elkészítés
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. A póréhagymát felszeleteljük és vajon megpároljuk, majd a tejszínnel felöntjük. Ezek után beletesszük a sót, a borsot és petrezselymet. Alacsony fokozaton főzzük, amíg kissé besűrűsödik. A tűzről levesszük és beletesszük a sajtot, majd az apróra vágott medvehagymát. Végül a tésztával összekeverve tálaljuk.
Medvehagymás pogácsa
Hozzávalók
50 dkg liszt
1 db tojás + 1 db a kenéshez
25 dkg vaj
2 dl tejföl
1 dl tej
15 dkg sajt
3 dkg friss élesztő
1 csokor apróra vágott medvehagyma
csipetnyi cukor
só, csipet bors
Elkészítés
Langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálban a lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, beletesszük a tojást, a tejfölt, a sót és a borsot. Összekeverjük, majd beletesszük a felfutott élesztőt, a medvehagymát és alaposan összegyúrjuk. A tésztát letakarjuk és 1,5 órát kelesztjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, hajtogatjuk és félretesszük ismét fél órára. A hajtogatást még négyszer megismételjük, majd a tésztát kinyújtjuk és pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, a tetejüket egy felvert tojással megkenjük és megszórjuk sajttal. Végül előmelegített sütőben 170 fokon körülbelül 25 percig sütjük.
Medvehagymás szendvicskrém
Hozzávalók
20 dkg cottage cheese
6 db medvehagyma levél
kevés snidling
só, tarka bors,
1 kiskanál petrezselyem
1 evőkanál vaj
1 kiskanál mustár
1 db főtt tojás
Elkészítés
A tojást egy villa segítségével széttörjük, majd elkeverjük a sajttal, mustárral és a vajjal. Végül hozzáadjuk a medvehagymát, a snidlinget és a fűszereket, majd jól átkeverjük. Pirítóson tálaljuk.