2017. október 22. vasárnap
Előd és Korinna napja

Mit ne együnk, ha pollenallergiások vagyunk?

Pollenallergiában szenvedők között előfordulhat, hogy bizonyos gyümölcsök, zöldségek, fűszerek fogyasztását követően perceken belül ajak és torokviszketés, bizsergés, nyelvduzzanat jelentkezik. Ezt a tünet csoportot orális allergia szindrómának (OAS) nevezzük.

10192.jpgA klinikai tüneteket a pollenallergiát okozó növényi fehérje és az ételekben előforduló fehérjék kémiai szerkezetének nagyfokú hasonlósága okozza. Ez a keresztreakció. Tehát az immunrendszerünk kissé összezavarodik, az étel elfogyasztását követően, a fehérje hasonlósága miatt beindul az allergiás folyamat. Hisztamin és más biológiailag aktív hatóanyagok szabadulnak fel, amik következményes nyálkahártya duzzanatot, ajak és nyelvviszketést, torokbizsergést okozhatnak - mondta Dr. Marsi-Molnár Barbara, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermek - tüdőgyógyásza.

Pollenallergiások 20-70%-ban láthatunk ilyen reakciót, melyek általában átmenetiek és enyhék.  A tünetek pollenszezontól függetlenül is megjelenhetnek – tehát akár egész évben-, de nagy pollenterheléskor súlyosabb megjelenésre is számíthatunk (gégeödéma, asztmás nehézlégzés, anafilaxiás reakció).

 

Figyelemre méltó

A keresztallergiáról szóló cikkünket és abban az abban szereplő képes eligazító táblázatot ITT olvashatja újra!

Elsőként a nyírfapollen és az alma keresztallergiáját figyelték meg. A nyírfa fő allergénje egy bizonyos BETv1 fehérje, amihez hasonló fehérjék számos ételben megtalálhatóak, így alma, őszibarack, cseresznye, szilva, sárgarépa, dió, mandula, kivi, zeller fogyasztását követően okozhat orális allergia szindrómának megfelelő tüneteket. Érdekes megfigyelés, hogy nyírfaallergiásoknál kialakult allergiás reakció függ az alma fajtájától is. Illetve latexallergiásoknál előfordulhat banán túlérzékenység. 

 

Szükséges-e diétázni?

Amennyiben a fenti tünetek alakultak ki egy bizonyos étel fogyasztását követően, próbáljuk kerülni az adott élelmiszert, főleg a pollenszezonban. Főzés, sütés illetve mikrohullámú sütő használata megbontja az allergiát okozó fehérjék szerkezetét, így azok allergenitása csökken. Ez zeller, dió, földimogyoró, mogyoró, szója esetén nem igaz. Konzerv élelmiszerek esetén csökkenhet az allergiás reakció, továbbá amennyiben a tüneteket okozó fehérje a gyümölcs/zöldség héjában található- a hámozás is segíthet. Pollenszezonban szedett antihisztamin készítmények természetesen csökkenthetik, vagy kivédhetik az allergiás reakciót. Ha panaszmentes. nem kell diétáznia!

A klasszikus allergológiai vizsgálatokat az új molekuláris allergiadiagnosztikai módszerrel kiegészítve feltárhatjuk a keresztreakciókat okozó fehérje-komponenseket. Allergológussal történt konzultációt követően szóba jöhet a pollenallergia kezelése immunterápiával, amellyel nemcsak a pollenallergiát, de a keresztreakciók kialakulását is csökkenhetjük.