Egészséges tízóraival most nyerni lehet!
Az OGYÉI keresi azokat az egészséges táplálkozás alapelveire épülő recepteket, amelyek segítségével változatos és finom lesz az iskolai szünetekben fogyasztott uzsonna, tízórai. A játékhoz szeptember 8-ig csatlakozhatnak a családok.
Az „Élj könnyebben” címmel indított közétkeztetést népszerűsítő kampány keretein belül tavaly a diákok kiválasztották Magyarország TOP 50 menza ételét. Az egészséges táplálkozás elveit hangsúlyozó és a közétkeztetésre fókuszáló felvilágosító kampány 2017 második felében folytatódik, ennek keretében most új játékra invitálja az OGYÉI a családokat.
Büfé-korlátozások
Folyamatosan át kell állniuk az iskolai büféknek arra, hogy egészséges ételeket áruljanak. A jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, a túlcukrozott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott, a gyerekek fejlődését, egészséges növekedését hátrányosan befolyásoló termékek nem árusíthatók - emelte ki Rétvári Bence államtitkár. Úgy fogalmazott: senki nem szeretné sem Magyarországon, sem máshol, ha a gyermeke ahhoz szokna hozzá, hogy a reggelije egy energiaital, a tízóraija pedig chips. Ha nem figyelnek oda, akkor ez könnyen megvalósulhat, ami jelentős kockázatokat hordoz - mondta.
Csak összefogással megy
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2015-ben azért indította el a menzareformot, hogy a gyerekek egészségesebben táplálkozzanak. A kampány arra hívta fel a figyelmet, hogy a kevesebb zsírral, sóval és cukorral, több zöldséggel és gyümölccsel készült ételek is lehetnek finomak. Az állam azonban csak a szülőkkel, a pedagógusokkal és a közétkeztető cégekkel összefogva tud tenni az óvodások és az iskolások egészséges táplálkozásáért, hiszen a gyerekek csak akkor eszik meg az új, egészségesebb ételeket, ha azok ízlenek nekik – fogalmazott dr. Rétári Bence államtitkár a tavaszi kampány kapcsán.
A családok számára augusztus 18-án meghirdetett új pályázat célja, hogy az OGYÉI közreműködésével széles körben ismertté váljanak azok a változatos és egészséges összetevőkből készült, kisétkezésekre (tízóraira, uzsonnára) szánt ételek, amelyeket a szülők készítenek és csomagolnak gyermekeiknek, nap mint nap iskolaidőben. A beérkezett recepteket (megjelölve, hogy hány főre szól) a hozzá tartozó fényképpel együtt az OGYÉI a kampányhoz tartozó közösségi oldalán közzéteszi, amelyekre a felhívás időtartama alatt várja a lakosság szavazatát. A szavazás módja, a feltöltött kép(ek)re adott ’like’.
A beérkező szavazatok alapján dől el, hogy melyik három kisétkezésre szánt ételt (pl. szendvics, saláta) díjaznak az „Egészséges is lehet finom” kampány keretein belül. Továbbá a szavazók voksai és szakmai elbírálás után a 10 legegészségesebb kisétkezésre szánt ételt képpel és leírással közzéteszik a www.merokanal.hu oldalon, hogy azokat minél többen megismerhessék, elkészíthessék és megkóstolhassák.
A három nyertes család minden tagja részére az OGYÉI dietetikusai testösszetétel analízist és dietetikai tanácsadást biztosítanak. A játék menetéről itt tájékozódhatnak.
Elmarad az ajánlottól
Nagyon fontos misszió, amit az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felvállalt, hiszen az egészséges táplálkozás terén Magyarország elmarad a WHO ajánlásától a tejtermékek fogyasztása (60 százalék), a zöldségbevitel (28 százalék) és a gyümölcsfogyasztás (55 százalék) terén.
Egy friss felmérés szerint a nemzetközi ajánlásokkal szemben hazánkban a tényleges napi tej- és tejtermékfogyasztás a szükséges mennyiség felét teszi ki. A rendszeres tejtermékfogyasztás gyermekkorban különösen fontos, hiszen a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele a csonttömeg kialakulását segítheti – például napi egy pohár joghurt elfogyasztása is hozzájárulhat a megfelelő mennyiségű kalciumbevitelhez, a tejtermékek D-vitamin tartalma pedig a kalcium felszívódását segíti.
A megkérdezett gyerekek legnagyobb része naponta háromszor, négyszer étkezik: 77%-uk reggelizik, 96%-uk megfelelően ebédel, 93%-uk pedig rendszeresen vacsorázik is. A főétkezések között a gyermekek 59%-a tízóraizik és 50%-uk, vagyis minden második gyermek uzsonnázik is.
Arról megoszlanak a vélemények, hogy az egészséges táplálkozás tényleg többe kerül, vagy tudatos odafigyeléssel is komoly előrelépést lehet elérni e téren. Valószínűleg mindkét állítás igaz.