2017. szeptember 22. péntek
Móric napja

Egészséges tízóraival most nyerni lehet!

Az OGYÉI keresi azokat az egészséges táplálkozás alapelveire épülő recepteket, amelyek segítségével változatos és finom lesz az iskolai szünetekben fogyasztott uzsonna, tízórai. A játékhoz szeptember 8-ig csatlakozhatnak a családok.

Az „Élj könnyebben” címmel indított közétkeztetést népszerűsítő kampány keretein belül tavaly a diákok kiválasztották Magyarország TOP 50 menza ételét. Az egészséges táplálkozás elveit hangsúlyozó és a közétkeztetésre fókuszáló felvilágosító kampány 2017 második felében folytatódik, ennek keretében most új játékra invitálja az OGYÉI a családokat.

 

Büfé-korlátozások

Folyamatosan át kell állniuk az iskolai büféknek arra, hogy egészséges ételeket áruljanak. A jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, a túlcukrozott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott, a gyerekek fejlődését, egészséges növekedését hátrányosan befolyásoló termékek nem árusíthatók - emelte ki Rétvári Bence államtitkár. Úgy fogalmazott: senki nem szeretné sem Magyarországon, sem máshol, ha a gyermeke ahhoz szokna hozzá, hogy a reggelije egy energiaital, a tízóraija pedig chips. Ha nem figyelnek oda, akkor ez könnyen megvalósulhat, ami jelentős kockázatokat hordoz - mondta.

Csak összefogással megy

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2015-ben azért indította el a menzareformot, hogy a gyerekek egészségesebben táplálkozzanak. A kampány arra hívta fel a figyelmet, hogy a kevesebb zsírral, sóval és cukorral, több zöldséggel és gyümölccsel készült ételek is lehetnek finomak. Az állam azonban csak a szülőkkel, a pedagógusokkal és a közétkeztető cégekkel összefogva tud tenni az óvodások és az iskolások egészséges táplálkozásáért, hiszen a gyerekek csak akkor eszik meg az új, egészségesebb ételeket, ha azok ízlenek nekik – fogalmazott dr. Rétári Bence államtitkár a tavaszi kampány kapcsán.

A családok számára augusztus 18-án meghirdetett új pályázat célja, hogy az OGYÉI közreműködésével széles körben ismertté váljanak azok a változatos és egészséges összetevőkből készült, kisétkezésekre (tízóraira, uzsonnára) szánt ételek, amelyeket a szülők készítenek és csomagolnak gyermekeiknek, nap mint nap iskolaidőben. A beérkezett recepteket (megjelölve, hogy hány főre szól) a hozzá tartozó fényképpel együtt az OGYÉI a kampányhoz tartozó közösségi oldalán közzéteszi, amelyekre a felhívás időtartama alatt várja a lakosság szavazatát. A szavazás módja, a feltöltött kép(ek)re adott ’like’.

 

9851.jpgA beérkező szavazatok alapján dől el, hogy melyik három kisétkezésre szánt ételt (pl. szendvics, saláta) díjaznak az „Egészséges is lehet finom” kampány keretein belül. Továbbá a szavazók voksai és szakmai elbírálás után a 10 legegészségesebb kisétkezésre szánt ételt képpel és leírással közzéteszik a www.merokanal.hu oldalon, hogy azokat minél többen megismerhessék, elkészíthessék és megkóstolhassák.

A három nyertes család minden tagja részére az OGYÉI dietetikusai testösszetétel analízist és dietetikai tanácsadást biztosítanak. A játék menetéről itt tájékozódhatnak.

 

Elmarad az ajánlottól

9852.jpgNagyon fontos misszió, amit az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felvállalt, hiszen az egészséges táplálkozás terén Magyarország elmarad a WHO ajánlásától a tejtermékek fogyasztása (60 százalék), a zöldségbevitel (28 százalék) és a gyümölcsfogyasztás (55 százalék) terén.

Egy friss felmérés szerint a nemzetközi ajánlásokkal szemben hazánkban a tényleges napi tej- és tejtermékfogyasztás a szükséges mennyiség felét teszi ki. A rendszeres tejtermékfogyasztás gyermekkorban különösen fontos, hiszen a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele a csonttömeg kialakulását segítheti – például napi egy pohár joghurt elfogyasztása is hozzájárulhat a megfelelő mennyiségű kalciumbevitelhez, a tejtermékek D-vitamin tartalma pedig a kalcium felszívódását segíti.

A megkérdezett gyerekek legnagyobb része naponta háromszor, négyszer étkezik: 77%-uk reggelizik, 96%-uk megfelelően ebédel, 93%-uk pedig rendszeresen vacsorázik is. A főétkezések között a gyermekek 59%-a tízóraizik és 50%-uk, vagyis minden második gyermek uzsonnázik is.

 

Arról megoszlanak a vélemények, hogy az egészséges táplálkozás tényleg többe kerül, vagy tudatos odafigyeléssel is komoly előrelépést lehet elérni e téren. Valószínűleg mindkét állítás igaz.